Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Grip vs body - zużycie baterii

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bytom

Domyślnie Grip vs body - zużycie baterii

Mam pytanie które może być banalne ale czy ktoś z obecnych zaobserwował jakąś zależność co do żywotności aku podczas długich zleceń typu wesela/śluby etc - Czy dwa w pełni naładowane aku zamontowane w gripie wytrzymają realnie dłużej niż jeden w body drugi w ładowarce i zmiana? Czy ma to jakieś znaczenie? Jedyne co ja zauważyłem że w gripie 60D aku %towo traci równomiernie i lewy i prawy Lp-e6, bo serii zdjęć jest po równo 80% na 1 i 2 aku. Podpowiedzcie prosze jakie rozwiązanie jest bardziej ergonomiczne i wygodne dodam że ciężar puszki z gripem nie ma tu znaczenia
    sporo chęci mało pieniędzy

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie Odp: Grip vs body - zużycie baterii

Ja mam zawsze 2 baterie w gripie. Nigdy się nad tym specjalnie nie zastanawiałem ale mam wrażenie że zestaw Grip trzyma dłużej.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bytom

Moja obawa jest taka ze jeśli bateria traci równomiernie żeby mnie nie zaskoczyły tak że nagle obie mają 1%, wyjmując jedną do ładowarki -> druga pociągnie tylko pare chwil gdzie pierwsza sie nie naładuje
    sporo chęci mało pieniędzy

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce

Na stronie Newella jest taki opis odnośnie użycia baterii w gripie (BG-E13 do Canona 6D):
    "Aparat może być zasilany do wyboru z jednej lub dwóch baterii typu LP-E6. Stosując dwie baterie, można łączyć ogniwa różnych producentów i o rożnych pojemnościach. Aparat będzie wówczas pobierać prąd najpierw z jednej, a następnie drugiej baterii."

Tak więc wychodzi na to że to samo co użycie dwóch baterii jedna po drugiej.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

chyba we wszystkich tak to działa też tak miałem u mnie w 600d a grip był delty.

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

chyba jednak nie we wszystkich gripach, pamiętam jak robiłem zdjęcia na przeglądzie tanecznym no i miałem gripa potem go zdjąłem gdzieś w połowie i jedna bateria miała 80% druga miała 20% więc nie rozładowała się najpierw jedna potem druga, ani nie rozładowywały się równomiernie

nie wiem jak sprawdziłeś te 20% i 80%, bo jeżeli przez ładowarkę canona i migające ledki, to raczej dość subiektywne odczucie. Jednak u mnie na różnych body i grip canona czy nieoryginalnych, zużywanie baterii jest nieproporcjonalne(10d, 400d, 40d, 50d - z gripami canona i 650d z gripem trevora). Nie będziesz miał więc problemów z wyładowanymi akumulatorami.

Jeżeli mogę Ci coś doradzić, to przetestuj ile zdjęć zrobisz na aku a body i aku w gripie. Będziesz wiedział kiedy doładować aku.

Bywalec Awatar chrisNI
    Miasto
    Newry

Cytat Zamieszczone przez skura Zobacz posta
    Jeżeli mogę Ci coś doradzić, to przetestuj ile zdjęć zrobisz na aku a body i aku w gripie. Będziesz wiedział kiedy doładować aku.
    Taki experyment niewiele ci powie bo baterie pracujá jak zomujesz i uzywasz live wiev. Dla mnie najlepszym rozwiazaniem jest osiem akumulatorkow zawsze naladowanych przed kazdym wystepem. Na dluzszy wypad zabieram dodatkowo 20xEvelop ktore moge wykorzystac do dripa lub mlotka

Pełne uzależnienie

Nie wiem jak jest w zamiennikach, ale w oryginalnych gripach to bez znaczenia. Zużycie aku w czasie pracy jest w miarę równomierne pod warunkiem, że mają zbliżoną sprawność i pojemność.
    Jeśli zaś chodzi o tzw. efekt zaskoczenia, to zawsze możesz kupić trzeci aku i trzymać w pogotowiu tak na wszelki wypadek
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez skura Zobacz posta
    nie wiem jak sprawdziłeś te 20% i 80%, bo jeżeli przez ładowarkę canona i migające ledki, to raczej dość subiektywne odczucie.
    Oryginalne baterie w niektórych aparatach dokładnie pokazują zużycie - pozycja w menu aparatu.
    Mi się wydaje, że 2 baterie w gripie = 1 + 1 w aparacie. Też zauważyłem, że nie zużywane są super równomiernie ani po kolei ale w miarę równo - aparat pokazuje na jednej i drugiej procentowe zużycie i ilość zdjęć wykonanych na każdej z nich.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów