Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: 5D Mark III + 24-105 - Winieta na 24mm

Domyślnie Odp: 5D Mark III + 24-105 - Winieta na 24mm

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Polecam LR5, do 9 stycznia jest promocja -30%. Ja się skusiłem i nie żałuję, bardzo dobrze radzi sobie z wszelkimi korektami obiektywu.
    :eek:
    Gdzie?

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie

ale probowales, czy teoretyzujesz myslac o innych szklach?
    Przeglądałem swoje zdjęcia z 24-105. I jakoś winieta mnie po oczach nie biła. Wszystkie były robione koło 8 i 11. Aczkolwiek mogłem źle patrzeć. Rzadko zerkam w ekstremalne rogi.

Znalazłem też to:

http://www.flickr.com/photos/mrjoro/sets/1057376/

Jak się tak patrzy to to szkło, po prostu nie kryje pełnej klatki na 24 mm. Ma za małe koło obrazowe. Jest pod APS-H.
    Ostatnio edytowane przez jellyeater ; 03-01-2014 o 17:06

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    Nie, nie i jeszcze raz : nie

Zupelnie czym innym jest miekki, stopniowy spadek jasnosci, nawet jesli w gre wchodzi
    dobrych kilka EV. A zupelnie czym innym gwaltowne zaciemnienie rogow (w komplecie ze zmasakrowana ostroscia i koszmarna dystorsja) w wykonaniu 24-105. Zapomnijmy o pomiarach, poogladajmy sobie prawdziwe zdjecia.
    17-40 wedlug pomiarow winietuje gorzej niz 24-105. W praktyce i bez korekty winiety zdjecia z niego wygladaja przyjemnie. 24-105 to przy 24mm brtalny gwalt na oczach nawet po korekcie LR. Na lensrentals kiedys bylo wyjasniane dlaczego tak jest, ale w skrocie podsumowanie jest proste: na pochyle drzewo i Salomon nie naleje - nie da sie zrobic rogow tam, gdzie obiektyw lezy i kwiczy.
    Wszystko co napisałeś jest prawdą, ale nie zmienia to faktu, że nazywa się to wszystko winietowaniem. Nie ma znaczenia czy rozkłada się płynnie po całym kadrze czy jedynie ostro w rogach. Można mówić o tym, co jest bardziej przyjemne czy akceptowalne...
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Wszystko co napisałeś jest prawdą, ale nie zmienia to faktu, że nazywa się to wszystko winietowaniem. Nie ma znaczenia czy rozkłada się płynnie po całym kadrze czy jedynie ostro w rogach. Można mówić o tym, co jest bardziej przyjemne czy akceptowalne...
    Dokladnie o to mi chodzi. Lepiej zwrocic wiecej uwagi na charakter tego winietowania a nie tylko gole pomiary EV. Co jak co ale zwlaszcza 24-105 pokazuje dlaczego

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Pół świata mówi ,że 24-105 L to dobry obiektyw.Ale 2-3 lokalnych ekpertów twierdzi ,że to denny obiektyw .
    Obiektywu nie bronię ,bo nie muszę .
    Ja tam winietowania drastycznego nie widzę w fotce którą załączam.Przykładowa,tylko zmniejszona na 28 mm.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Bywalec Awatar Smok
    Miasto
    W-wa

Witam
    Nieco złosliwie zauważę że 24-105 to mój ulubiony obiektyw wakacyjno spacerowy, który wykorzystuję może nie w nadmiarze ale jednak od ponad 2 lat i gdyby nie kolejny wątek poruszający sprawę winiety to pewnie bym nie zauważył że ona jest.
    A tak na serio, robię zdjęcia na własny użytek i uważam że obiektyw ten stanowi doskonały kompromis pomiędzy wygodą użytkowania, a jakością. Jak czytam doskonałe książki o fotografii np Duchemina, Freemana o tym jak zasadzają się na jedno zdjęcie próbując parodniowych podchodów, a to nie ta pora, a to nie ten kąt, a później jeszcze jak perfekcyjnie obrabiają w kompie, to owszem czapki z głów, ale może kiedyś na emeryturze będę miał tyle czasu i środków, aby przez parę dni polować na jedno ujęcie z określonym do danego ujęcia obiektywem i potem jeszcze cyzelować w komputerze, a na razie po prostu pstrykam fotki i się nimi cieszę i do takiego podejścia to doskonały obiektyw.
    A mark III to świetne body, po zaliczeniu serii XXXD i marka II wreszcie mam korpus w którym nie chcę nic wymieniać i spełnia całkowicie moje amatorskie wymagania.

P.S. Miałem już parę korpusów serii XXXD, marka II, teraz marka III, trochę obiektywów i L i nie eLek, część sprzętu sprzedałem (nikt z kupujących nie zgłaszał zastrzeżeń), część nadal mam, zawsze kupowałem w sklepach w PL, nigdy nie przebierałem z paru obiektywów i nigdy nie zauważyłem aby jakieś obiektywy były niesprawne, mydlane, czy w inny sposób upośledzone.
    Zauważyłem też że polepszenie jakości moich fotek przede wszystkim miało miejsce gdy do porcji wiedzy teoretycznej dodawałem ćwiczenia praktycznie. Ja też kedyś uległem wyścigowi sprzętowemu, ale sama wymiana sprzętu wcale nie polepszała moich fotek. Zdjęcia z których jestem najbardziej zadowolony to te które były zrobione świadomie na dobranym do sytuacji sprzęcie w określonych w jakimś stopniu spreparowanych warunkach, a nie po prostu pstrykane - a nuż wyjdzie.
    Tak im dłużej czytam niektóre wątki na tym forum odnoszę wrażenie że za przynajmniej część niepowodzeń zwalanych na karb sprzętu odpowiadamy jednak my użytkownicy, poprzez po prostu brak wiedzy (mnie też to dotyczy, niestety). Elektronika osiągnęła już poziom niebotyczny, optyka jest doskonała ale ma swoje ograniczenia i albo umie się ją zaprząść do własnych celów albo nie i tu jest przysłowiowy pies pogrzebany.
    Ostatnio edytowane przez Smok ; 03-01-2014 o 20:30
    "Piękno jest doskonałością z defektami" - Gilbert Adair

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Post Odp: 5D Mark III + 24-105 - Winieta na 24mm

Ja tam generalnie zgadzam się z Akustykiem co do oceny pracy EF 24-105 przy 24mm. Cena za uniwersalność połączoną z małą wagą i rozmiarami...
    Natomiast uważam, że ten obiektyw jest już całkiem przyzwoity w narożnikach od 27-28mm.
    Ale i tak potrzebuję 17-40
    Ostatnio edytowane przez Bartosz ; 03-01-2014 o 21:00
    EOSy

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Cytat Zamieszczone przez Bartosz Zobacz posta
    Ja tam generalnie zgadzam się z Akustykiem co do oceny pracy EF 24-105 przy 24mm.
    Zgoda zgodą,ale czy masz i używasz tego obiektywu ?
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

jako ze najwyrazniej jestem lokalnym ekspertem (zgaduje, ze w sensie pejoratywnym) i szukam polepszania przez sprzet, bo przez glowe nie mam z czego...

w zasadzie kazdy kto ma LR czy ACR moze sobie sam zrobic takie porownanie, ale najwyrazniej musze zweryfikowac moje wizualne omamy publicznie. wiec pokazuje:

bartlomiej akustyk rozanski| fotografia

po najechaniu myszka na duze zdjecia (czyli wszystkie oprocz trzech cropow na samym koncu) pojawia sie wersja po korekcji optycznej Lightrooma 5.
    to sa foty takie jak ja robie, wiec na FF jest f/11 a w cropie f/8. przykladowe cropy sa focone ze statywu z MLU.

wiecej mi sie juz nie chce zabierac glosu w tym watku...
    www albo tez flickr

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów