Cytat Zamieszczone przez ketras Zobacz posta
- Czy tego typu paski + sakwy rzeczywiście pozwalają na szybką zmianę szkieł potrzebnych w reporterce?
Czy pasek przyśpiesza zmianę obiektywu? To zależy od techniki i osoby - u mnie nie. Natomiast poprawia komfort, nie męczy szyi, jest mega wygodny i poręczny.

- Czy pasy biodrowe pozwalają odciążyć kręgosłup, czy może jeszcze bardziej obciążają kręgosłup?
Na mój gust odciążają, takie jest jedno z ich zadań.

- Jakie firmy są godne zaufania? Jakie modele polecacie?
W pasach biodrowych się nie orientuję, więc nie polecę. Jeśli chodzi o pasek - sam używam Pro | reporterstrap - wersję Pro Profi. Warta swojej ceny. Nie ma sensu ryzykować i kupować tanich podróbek za 50 zł, bo w przypadku puszczenia zatrzasków/ klamer itp straty w sprzęcie będą znacznie wyższe niż to zaoszczędzone 100 zł. Lepiej kupić raz, a dobrze - taka moja opinia i mogę polecić.

- Czy mocowanie paska do aparatu (za pośrednictwem gwintu) nie ma tendencji do odkręcania się? W końcu podczas chodzenia aparat się buja.
Przy gwincie jest guma, która zapobiega porysowaniu spodu aparatu oraz odkręceniu się gwintu. Nic się nie luzuje.

- Czy tego typu mocowanie jest wystarczająco bezpieczne? Nie zerwie się gwint od ciężaru aparatu+obiektywu?
Nosiłem 1D3 + 70-200 2.8 czyli prawie 2.5 kg - trzyma bez problemu. Teraz podpinam 5D3 + 70-200 2.8 w najcięższej konfiguracji, więc jest nieco lżej

- Czy ktoś podpinał pasek reporterski do zamiennika gripa do 5D/6D? Chciałbym dokupić grip zamiennik, jednakże obawiam się o jakość i bezpieczeństwo mocowania ewentualnego zamiennika gripa do paska reporterskiego. Czym moje obawy są słuszne?
Też myślę o gripie do 5D3 i zastanawiam się nad zamiennikiem lub oryginałem. Oryginał głównie ze względu na to, że boję się, aby zamiennik nie rozsypał mi się pod wpływem obciążenia podczas używania paska. Więc mam podobne obawy co Ty.

- Czy można jakoś tak wyregulować pasek by przy kucaniu aparat nie uderzył o podłoże na którym się znajdujemy?
Można.

- Czy przy kadrach pionowych(portretowych) mocowanie paska bardzo utrudnia pracę/wygodę korzystania z gripa czy wręcz uniemożliwia?
Kwestia przyzwyczajenia. Jest dużo bardziej wygodnie niż ze standardowym paskiem. Jeżeli mam odpowiedzieć jednoznacznie - nie utrudnia jeżeli dobrze wyregulujesz pasek (nie będzie za krótki).

Mam nadzieję, że pomogłem