Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Jaki pasek do aparatu , typu reporter strap

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Domyślnie Jaki pasek do aparatu , typu reporter strap

Witam,
    Chciałbym zakupić pasek typu reporter strap. Sęk w tym, że towaru jest multum i różnego rodzaju typu tych pasków. Mam problemy z kręgosłupem także myślałem by spróbować poza paskiem reporterskim dokupić system sakw na pasie biodrowym dla 2-3 obiektywów, do szybkiej zmiany szkła.
    - Czy tego typu paski + sakwy rzeczywiście pozwalają na szybką zmianę szkieł potrzebnych w reporterce?
    - Czy pasy biodrowe pozwalają odciążyć kręgosłup, czy może jeszcze bardziej obciążają kręgosłup?
    - Jakie firmy są godne zaufania? Jakie modele polecacie?
    - Czy mocowanie paska do aparatu (za pośrednictwem gwintu) nie ma tendencji do odkręcania się? W końcu podczas chodzenia aparat się buja.
    - Czy tego typu mocowanie jest wystarczająco bezpieczne? Nie zerwie się gwint od ciężaru aparatu+obiektywu?
    - Czy ktoś podpinał pasek reporterski do zamiennika gripa do 5D/6D? Chciałbym dokupić grip zamiennik, jednakże obawiam się o jakość i bezpieczeństwo mocowania ewentualnego zamiennika gripa do paska reporterskiego. Czym moje obawy są słuszne?
    - Czy można jakoś tak wyregulować pasek by przy kucaniu aparat nie uderzył o podłoże na którym się znajdujemy?
    - Czy przy kadrach pionowych(portretowych) mocowanie paska bardzo utrudnia pracę/wygodę korzystania z gripa czy wręcz uniemożliwia?

Dziękuje za jakąkolwiek pomoc w temacie.
    Ostatnio edytowane przez ketras ; 02-01-2014 o 02:24
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Coś już napisał Awatar Cichy9
    Miasto
    Jasło

Domyślnie Odp: Jaki pasek do aparatu , typu reporter strap

Cytat Zamieszczone przez ketras Zobacz posta
    - Czy tego typu paski + sakwy rzeczywiście pozwalają na szybką zmianę szkieł potrzebnych w reporterce?
    Czy pasek przyśpiesza zmianę obiektywu? To zależy od techniki i osoby - u mnie nie. Natomiast poprawia komfort, nie męczy szyi, jest mega wygodny i poręczny.

- Czy pasy biodrowe pozwalają odciążyć kręgosłup, czy może jeszcze bardziej obciążają kręgosłup?
    Na mój gust odciążają, takie jest jedno z ich zadań.

- Jakie firmy są godne zaufania? Jakie modele polecacie?
    W pasach biodrowych się nie orientuję, więc nie polecę. Jeśli chodzi o pasek - sam używam Pro | reporterstrap - wersję Pro Profi. Warta swojej ceny. Nie ma sensu ryzykować i kupować tanich podróbek za 50 zł, bo w przypadku puszczenia zatrzasków/ klamer itp straty w sprzęcie będą znacznie wyższe niż to zaoszczędzone 100 zł. Lepiej kupić raz, a dobrze - taka moja opinia i mogę polecić.

- Czy mocowanie paska do aparatu (za pośrednictwem gwintu) nie ma tendencji do odkręcania się? W końcu podczas chodzenia aparat się buja.
    Przy gwincie jest guma, która zapobiega porysowaniu spodu aparatu oraz odkręceniu się gwintu. Nic się nie luzuje.

- Czy tego typu mocowanie jest wystarczająco bezpieczne? Nie zerwie się gwint od ciężaru aparatu+obiektywu?
    Nosiłem 1D3 + 70-200 2.8 czyli prawie 2.5 kg - trzyma bez problemu. Teraz podpinam 5D3 + 70-200 2.8 w najcięższej konfiguracji, więc jest nieco lżej

- Czy ktoś podpinał pasek reporterski do zamiennika gripa do 5D/6D? Chciałbym dokupić grip zamiennik, jednakże obawiam się o jakość i bezpieczeństwo mocowania ewentualnego zamiennika gripa do paska reporterskiego. Czym moje obawy są słuszne?
    Też myślę o gripie do 5D3 i zastanawiam się nad zamiennikiem lub oryginałem. Oryginał głównie ze względu na to, że boję się, aby zamiennik nie rozsypał mi się pod wpływem obciążenia podczas używania paska. Więc mam podobne obawy co Ty.

- Czy można jakoś tak wyregulować pasek by przy kucaniu aparat nie uderzył o podłoże na którym się znajdujemy?
    Można.

- Czy przy kadrach pionowych(portretowych) mocowanie paska bardzo utrudnia pracę/wygodę korzystania z gripa czy wręcz uniemożliwia?
    Kwestia przyzwyczajenia. Jest dużo bardziej wygodnie niż ze standardowym paskiem. Jeżeli mam odpowiedzieć jednoznacznie - nie utrudnia jeżeli dobrze wyregulujesz pasek (nie będzie za krótki).

Mam nadzieję, że pomogłem

Bywalec

kupiłem dokładnie ten: BlackRapid Metro Sling Camera Strap (Black) RS10C-1A0 B&H Photo.
    Niby przeznaczony do mniejszych aparatów ale używam z 5d II (bez gripa) i pasek jest naprawdę świetny.

Bywalec Awatar chrisNI
    Miasto
    Newry

Cytat Zamieszczone przez af-p Zobacz posta
    kupiłem dokładnie ten: BlackRapid Metro Sling Camera Strap (Black) RS10C-1A0 B&H Photo.
    Niby przeznaczony do mniejszych aparatów ale używam z 5d II (bez gripa) i pasek jest naprawdę świetny.
    Popieram wybor Black Rapid uzywany od 3 lat z C 60D+grip+ ciezkie szklo. Nosi sie wspaniale i jest bardzo poréczny, zapiecie karabinek z zabezpieczeniem wiéc nie ma szans by buszka wyladowaa na glebie

Bywalec
    Miasto
    Ostrów

Doklejając się do tematy

Proszę o pomoc w kupnie paska na nadgarstek do 6D .
    i czy jest to wygodny sposób wykonywania zdjęc mając taki pasek ???

Coś już napisał Awatar blade-mrn

Jedną śrubę typu ST dostaniesz razem z paskiem, jeśli chcesz ich więcej musisz dokupić. Ja głównie używam dwóch takich. Jedną mam wkręconą w aparat drugą w pierścień na obiektywie tele. Znacznie ułatwia to noszenie aparatu a i zmiana obiektywu zajmuje mniej czasu bo jedynie przepinasz karabińczyk. Sama śruba wygląda na niezniszczalną, testów nie przeprowadzałem ale mam wrażenie, że prędzej się aparat rozleci niż ona puści.
    Śruba STs wygląda nieco inaczej i jest przeznaczona do mocowania aparatu po przez płytkę mocującą od statywu. Dzięki temu może nosić aparat na pasku a w razie potrzeby odpinasz i mocujesz do statywu. Jednak trzeba się upewnić czy śruba będzie pasować do twojej płytki od statywu. Wytrzymałością się chyba nie różnią.
    Co do dodatkowego zabezpieczenia masz rację. Wygląda tak: http://www.fotomargines.pl/wp-conten...l_studio_3.jpg Na tym zdjęciu widoczne jest też zapięcie Profi. Polega to na tym, że do ucha w korpusie aparatu doczepiasz dodatkowy pasek który łączy się z paskiem który nosisz za pomocą takiej specjalnej klamerki. Z założenia polega to na tym, że gdyby ci się odkręciła śruba lub coś w tym stylu to aparat zawiśnie ci na tym zabezpieczeniu zamiast gruchnąć o ziemię. Osobiście nie miałem jeszcze takiej sytuacji.
    Rodzajów zapięć nie porównam ale w tym Profi w zasadzie nie ma się co popsuć. Po jakimś czasie trochę zaczęło mi popiskiwać podczas chodzenia gdy aparat się buja, ale w końcu to trze się metal o metal. Ja sprawę załatwiłem zakładając kawałek gumki na karabińczyk.
    Co do bezpieczeństwa to prawidłowo zapięte Profi na pewno ci się samo nie rozepnie bo jest tam zakręcany karabińczyk, innych zapięć nie testowałem.

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Cytat Zamieszczone przez blade-mrn Zobacz posta
    Jedną śrubę typu ST dostaniesz razem z paskiem, jeśli chcesz ich więcej musisz dokupić. Ja głównie używam dwóch takich. Jedną mam wkręconą w aparat drugą w pierścień na obiektywie tele. Znacznie ułatwia to noszenie aparatu a i zmiana obiektywu zajmuje mniej czasu bo jedynie przepinasz karabińczyk. Sama śruba wygląda na niezniszczalną, testów nie przeprowadzałem ale mam wrażenie, że prędzej się aparat rozleci niż ona puści.
    Śruba STs wygląda nieco inaczej i jest przeznaczona do mocowania aparatu po przez płytkę mocującą od statywu. Dzięki temu może nosić aparat na pasku a w razie potrzeby odpinasz i mocujesz do statywu. Jednak trzeba się upewnić czy śruba będzie pasować do twojej płytki od statywu. Wytrzymałością się chyba nie różnią.
    Co do dodatkowego zabezpieczenia masz rację. Wygląda tak: http://www.fotomargines.pl/wp-conten...l_studio_3.jpg Na tym zdjęciu widoczne jest też zapięcie Profi. Polega to na tym, że do ucha w korpusie aparatu doczepiasz dodatkowy pasek który łączy się z paskiem który nosisz za pomocą takiej specjalnej klamerki. Z założenia polega to na tym, że gdyby ci się odkręciła śruba lub coś w tym stylu to aparat zawiśnie ci na tym zabezpieczeniu zamiast gruchnąć o ziemię. Osobiście nie miałem jeszcze takiej sytuacji.
    Rodzajów zapięć nie porównam ale w tym Profi w zasadzie nie ma się co popsuć. Po jakimś czasie trochę zaczęło mi popiskiwać podczas chodzenia gdy aparat się buja, ale w końcu to trze się metal o metal. Ja sprawę załatwiłem zakładając kawałek gumki na karabińczyk.
    Co do bezpieczeństwa to prawidłowo zapięte Profi na pewno ci się samo nie rozepnie bo jest tam zakręcany karabińczyk, innych zapięć nie testowałem.
    Ktorego paska dotyczy opis?
    Zastanawaim sie nad rozwiazaniem prosafe ale tamto zapiecie wyglada inaczej. Nie boicie sie ze ktos wam odetnie body na tym reporterskim pasku? Ostatnio z nudow sprobowalem zwyklym nonamemowym nozykiem do papieru przeciac pasek od torby do notebooka, poszlo nadzwyczaj latwo zajelo to ok 0,5s i bylo tak delikatne ze jakbym sie z kims mijal to bym nawet nie poczul ze mi pasek odcieto... Dlatego zastanawiam sie nad rozwianiem z linka stalowa.....

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Cytat Zamieszczone przez blade-mrn Zobacz posta
    Jedną śrubę typu ST (..)
    Śruba STs wygląda nieco inaczej i jest przeznaczona do mocowania aparatu po przez płytkę mocującą od statywu. (...)Wytrzymałością się chyba nie różnią.
    Tutaj bym się mocno zastanowił, bo w STs gwint jest prawie o połowę krótszy, 2-4 obroty i śruba wykręcona. Gumka zabezpiecza od wykręcenia, jednakże na ile...
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Używam od pół roku Pro | reporterstrap z zapięciem Profi i jestem bardzo zadowolony, taśma pod ramienna to super rozwiązanie.

Coś już napisał Awatar blade-mrn

Ja również mogę polecić pasek Pro od reporterstrap ja używam wersji S z zapięciem Profi i taśmą pod ramienną, do tego kilka śrub typu ST i STs. Aparatu właściwie się nie czuje przy noszeniu na czymś takim. Śruba mocująca jest wyposażona w taką zbrojoną, gumową podkładkę zapobiegającą odkręceniu więc nie ma obawy do tego pasek wyposażony jest jeszcze w dodatkowe zabezpieczenie casco standardowo dostaje się v1 (taką mam) jest jeszcze v2 ale nie wiem czym się różnią.
    Używam tego zestawu już ponad rok i nie widać na nim żadnych śladów zużycia a jakości wykonania nie można nic zarzucić.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów