Jedną śrubę typu ST dostaniesz razem z paskiem, jeśli chcesz ich więcej musisz dokupić. Ja głównie używam dwóch takich. Jedną mam wkręconą w aparat drugą w pierścień na obiektywie tele. Znacznie ułatwia to noszenie aparatu a i zmiana obiektywu zajmuje mniej czasu bo jedynie przepinasz karabińczyk. Sama śruba wygląda na niezniszczalną, testów nie przeprowadzałem ale mam wrażenie, że prędzej się aparat rozleci niż ona puści.
Śruba STs wygląda nieco inaczej i jest przeznaczona do mocowania aparatu po przez płytkę mocującą od statywu. Dzięki temu może nosić aparat na pasku a w razie potrzeby odpinasz i mocujesz do statywu. Jednak trzeba się upewnić czy śruba będzie pasować do twojej płytki od statywu. Wytrzymałością się chyba nie różnią.
Co do dodatkowego zabezpieczenia masz rację. Wygląda tak:
http://www.fotomargines.pl/wp-conten...l_studio_3.jpg Na tym zdjęciu widoczne jest też zapięcie Profi. Polega to na tym, że do ucha w korpusie aparatu doczepiasz dodatkowy pasek który łączy się z paskiem który nosisz za pomocą takiej specjalnej klamerki. Z założenia polega to na tym, że gdyby ci się odkręciła śruba lub coś w tym stylu to aparat zawiśnie ci na tym zabezpieczeniu zamiast gruchnąć o ziemię. Osobiście nie miałem jeszcze takiej sytuacji.
Rodzajów zapięć nie porównam ale w tym Profi w zasadzie nie ma się co popsuć. Po jakimś czasie trochę zaczęło mi popiskiwać podczas chodzenia gdy aparat się buja, ale w końcu to trze się metal o metal. Ja sprawę załatwiłem zakładając kawałek gumki na karabińczyk.
Co do bezpieczeństwa to prawidłowo zapięte Profi na pewno ci się samo nie rozepnie bo jest tam zakręcany karabińczyk, innych zapięć nie testowałem.