Pasek na nadgarstek to super sprawa ale moim zdaniem potrzebny jest grip, chyba ze masz male dlonie i ci sie palce z body nie zsuwaja....
Pasek na nadgarstek to super sprawa ale moim zdaniem potrzebny jest grip, chyba ze masz male dlonie i ci sie palce z body nie zsuwaja....
Też jest w planie kupno gripa .
Lecz posiadam płytkę PeakDesign CapturePRO - mocowanie aparatu do paska - płytka ARCA - Akcesoria drobne - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl , i tu widzę zastowowanie paska na nadgarstek .
Po pierwsze to prawie 2 kilogramy na pasku to troche ciezka sprawa jak dla mnie, po drugie nie boisz sie ze aparat sie wypnie? Po trzecie to dla mnie 5dmk3 jest bez gripa troche za maly na pasek na nadgarstek.... A 6d jest jeszcze mniejsze ....
Jedną śrubę typu ST dostaniesz razem z paskiem, jeśli chcesz ich więcej musisz dokupić. Ja głównie używam dwóch takich. Jedną mam wkręconą w aparat drugą w pierścień na obiektywie tele. Znacznie ułatwia to noszenie aparatu a i zmiana obiektywu zajmuje mniej czasu bo jedynie przepinasz karabińczyk. Sama śruba wygląda na niezniszczalną, testów nie przeprowadzałem ale mam wrażenie, że prędzej się aparat rozleci niż ona puści.
Śruba STs wygląda nieco inaczej i jest przeznaczona do mocowania aparatu po przez płytkę mocującą od statywu. Dzięki temu może nosić aparat na pasku a w razie potrzeby odpinasz i mocujesz do statywu. Jednak trzeba się upewnić czy śruba będzie pasować do twojej płytki od statywu. Wytrzymałością się chyba nie różnią.
Co do dodatkowego zabezpieczenia masz rację. Wygląda tak: http://www.fotomargines.pl/wp-conten...l_studio_3.jpg Na tym zdjęciu widoczne jest też zapięcie Profi. Polega to na tym, że do ucha w korpusie aparatu doczepiasz dodatkowy pasek który łączy się z paskiem który nosisz za pomocą takiej specjalnej klamerki. Z założenia polega to na tym, że gdyby ci się odkręciła śruba lub coś w tym stylu to aparat zawiśnie ci na tym zabezpieczeniu zamiast gruchnąć o ziemię. Osobiście nie miałem jeszcze takiej sytuacji.
Rodzajów zapięć nie porównam ale w tym Profi w zasadzie nie ma się co popsuć. Po jakimś czasie trochę zaczęło mi popiskiwać podczas chodzenia gdy aparat się buja, ale w końcu to trze się metal o metal. Ja sprawę załatwiłem zakładając kawałek gumki na karabińczyk.
Co do bezpieczeństwa to prawidłowo zapięte Profi na pewno ci się samo nie rozepnie bo jest tam zakręcany karabińczyk, innych zapięć nie testowałem.
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII
Ktorego paska dotyczy opis?
Zastanawaim sie nad rozwiazaniem prosafe ale tamto zapiecie wyglada inaczej. Nie boicie sie ze ktos wam odetnie body na tym reporterskim pasku? Ostatnio z nudow sprobowalem zwyklym nonamemowym nozykiem do papieru przeciac pasek od torby do notebooka, poszlo nadzwyczaj latwo zajelo to ok 0,5s i bylo tak delikatne ze jakbym sie z kims mijal to bym nawet nie poczul ze mi pasek odcieto... Dlatego zastanawiam sie nad rozwianiem z linka stalowa.....
Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4
Opis dotyczy paska Reporterstrap Pro S Link, odnośnie do głównego tematu wątku.
Co do obaw o przecięcie to po pierwsze jeśli nie zwracasz uwagi na to co się wokół dzieje to zawsze mogą ci rozciąć jakąś torbę, sakwę, kieszeń, itp. i wyjąć np. obiektyw więc nie sądzę aby pasek był bardziej narażony. Blackrapid też z tego co wiem nie stosuje stalowego oplotu w swoich paskach a używają go ludzie na całym świecie.
Po drugie jeśli ktoś naprawdę będzie chciał ci zabrać aparat to to zrobi niezależnie od tego czy będziesz go trzymał na pasku, w ręku czy gdzie indziej. Kiedyś na tym forum były prowadzone rozważania na ten temat i poruszono tam temat pasków ze stalową linką w środku. Ktoś tam wówczas stwierdzi, że im łatwiej odciąć ci aparat tym krócej jesteś bity i pewnie czasem coś w tym jest.
Jeśli by mi ktoś odciął aparat to raczej bym to poczuł, przynajmniej tak sądzę zwłaszcza, że rękę zawsze mam gdzieś w okolicy gdy idę czasem nawet przytrzymuje aparat żeby się nie dyndał jak poruszam się szybko.
Generalnie, oczywiście można sobie zrobić pasek z 6 mm stalowej linki obszytej skórą i czymś tam jeszcze i być pewnym, że nikt bez porządnych nożyc do drutu go nam nie odetnie ale raczej nie popadał bym w paranoję.
Ostatnio edytowane przez blade-mrn ; 04-01-2014 o 12:17
Jaka jest roznica miedzy profi a promax?
"Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/)"