Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 56

Wątek: AF Canon - Nikon , czy taka tragiczna różnica ?

Początki nałogu
    Miasto
    EU

Domyślnie Odp: AF Canon - Nikon , czy taka tragiczna różnica ?

Cytat Zamieszczone przez Da__FreaK Zobacz posta
    Wiesz, własnie chodzi o ten AF. Tylko ze dużo z tych testów nie jest miarodajnych, a które z tych testów są sponsorowane to juz nie wiadomo Poczytalem testy topowców C i N i w kazdy z nich jedynie co sie rzuca w oczy to to, ze C przegrywa z celniejszym i sprawniejszym AF. Także na wyzszych iso jakoś nie moge znaleść puszki C która wygrała by na takim iso z N. Dla mnie to istotna sprawa, ale nie wiem czy warto sobie zaprzątać głowe skoro jest tyle wysmienitych zdjec C hmm.. w dalszym ciśgu to chyba kwestia postprodukcji - sam juz nie wiem..
    Coś chyba słabo szukasz
    Wrzuć te linki z testami "topowców".
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Nie no po co testy. Przecież teza została postawiona nawet w tytule. Sprawa jest jasna - Canon praktycznie nie ma AF - nawet kompakty Nikona są sprawniejsze i dlatego zastanawiam się czy jest dalszy sens cokolwiek tu rozważać. Chyba trzeba zamknąć i przykleić dla potomnych .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Pierwsze lepsze testy 1d3 , 1d4 , D3 na optycznych .W każdym z nich AF w topowych canonach nie działał porownywalnie chociazby jak w N. Duzo dodatkowych potwierdzeń jest w sieci ..Chociaż by ISO. Hmm.. Z lekką pewnościa powiem,że ISO w topowych repo canona zatrzymal sie na 3200 , dalej jest duzo gorzej niz w N . ( hmm, chyba ze N stosuje odszumianie juz w puszkach )- 5d3 repo sportowym tez nie biore pod uwage. Chodzi o typowego woła roboczego.
    ( 1dX pomijam bo nie rozpatruje zakupu )

http://www.dpreview.com/reviews/nikond3/18

Przyklad iso w D3 w porownaniu do 1d3 ..pytań brak , widać doskonale że od ISO 3200 N zamiata C ..na wyższych ISO nawet nie ma co oglądać.
    Ostatnio edytowane przez Da__FreaK ; 01-01-2014 o 15:39

Początki nałogu
    Miasto
    EU

Tak się składa, że moje zdanie nie opiera sie na testach Optycznych (nic do nich nie mam, po prostu nie czytałem ) tylko na moich własnych "wyczynach", a używam/łem amatorsko takie puszki jak D200, D3, D300s, D800, 40D, 5D2, 7D, 5D3 i 1DX.
    Zgodzę sie, że w przeszłości AF Nikona był zdecydowanie pewniejszy niż Canona (przynajmniej w tych puszkach, które używałem).
    AF 5D3 i 1DX jest tak samo dobry jak ich odpowiedników D800 i D4. Różnice zawsze sie znajdą, ale są one minimalne i Twoja technika będzie miała tu znacznie większe znaczenie.
    Takie samo zdanie mam na temat wysokiego ISO.

Piszesz, że nie bierzesz pod uwaga 5D3 jako wola roboczego. Dlaczego ? Robisz zdjęcia w tak trudnych warunkach klimatycznych?
    Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale szukasz raczej puszki używanej? Jeżeli tak to pewnie D3S byłby dobrym wyborem.
    Ostatnio edytowane przez Pawel92 ; 01-01-2014 o 16:02
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Pierwsze lepsze testy 1d3 , 1d4 , D3 na optycznych .W każdym z nich AF w topowych canonach nie działał porownywalnie chociazby jak w N. ...
    Jak to czytam, to myślę sobie, że Canon to musi chyba dopłacać ludziom aby chcieli robić zdjęcia ich aparatami.
    Poszukaj kogoś z takim z D3 lub D700 i popróbuj. Ciekaw jestem, czy nadal będziesz tak chwalił :-)
    D700 mam często okazje się "bawić", ale jakoś szczególnie ten AF to mnie na kolana nie powala.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Miasto
    Szczecin / Cisiec

5D3 nie biore pod uwage z racji tego ze foce troche sportow halowych, wiec i praca na duzym ISO bierze tu bardzo duzy udział, a AF to w tym wypadku pierwszoplanowa część Poki co w najblizszym planie byc moze bedzie 1d4 - jeszcze 1d3 tak naprawde nie sprawdzilem bo znow leci na zytnia. Ale moge conieco powiedziec o 1d2 - zeby mial tylko wyzsze ISO niż 3200 to za cholere bym go nie sprzedawał

Początki nałogu
    Miasto
    EU

5D3 nie biore pod uwage z racji tego ze foce troche sportow halowych, wiec i praca na duzym ISO bierze tu bardzo duzy udział, a AF to w tym wypadku pierwszoplanowa część
    Nie jestem pewien czy mówisz poważnie...
    Może ktoś, kto miał okazje fotografować coś w podobnym stylu, wypowie się na ten temat.

Tutaj masz kilka zdjeć z 5d3, rownież na wysokim ISO (exif w zakładce INFO):
    - Zenfolio | Jola & Paweł | 07 - Hebridean Celtic Festival
    Ostatnio edytowane przez Pawel92 ; 01-01-2014 o 16:36
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Miasto
    Szczecin / Cisiec

Hala, sporty halowe - miałem na mysli szybkostrzelnosc , mnoznik 1,3x - trudne warunki - ISO . 5d3 nie jest tworem do repo Do landow czy portretow to chce 5d1 zamienic na 1Ds2
    Wiem ze w tej chwili 5d3 to obiekt marzen, ale dla mnie poza zasiegiem finansowym.

Dopiero zaczyna Awatar carloso
    Miasto
    Radom

Nie wiem co takiego złego jest w 5d3 ze od razu jest wykluczany z repo, 4 zdjęcia na sekundę mniej nie skreślają go od razu

Początki nałogu
    Miasto
    EU

Teraz rozumiem nieco lepiej. Zdjęcia, o których piszesz to raczej sport niż repo, przynajmńie w moim rozumieniu. Dla mnie 5d3 jest jak najbardziej do repo: podpinasz 24-70Mk.2 lub 70-200 i naprzód
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów