Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: databank - czy dokonałem słusznego wyboru?

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

No wlasnie :-) zzarlo... a ja elaboracik napisalem... echh... wiec w skrocie to co mysle:
    - kazda karta CF bedzie lepsza od dysku
    - jesli pojemnosc kary jest wystarczajaca do codziennych zastosowan to niekupowal bym databanku - przez weekend zrobilem ~700 zdjec czyli okolo 6GB, zdazalo sie, ze dziennie robilem kolo 1000 zdjec :-) a CF powiedzmy 12GB jest w tej chwili dla mnie zadrogi, stad wlasnie jest data bank w plecaku, mysle ze jesli bym sie 'wyrabial' ze zdjeciami w pojemnosciach kart jakie mam - nieuzywal bym databanku...
    a co do dyskow, to tez nie ma co demonizowac... wieksza zawodnosc nie oznacza ze sie nie da tego uzywac, trzeba jedynie pamietac o podwyzszonym ryzyku utraty danych...

BTW: ZTCMW forum padlo wlasnie z powodu dysku, nic nie pomogla nawet macierz na serwerze... tylko backup z rana na innym dysku uratowal sprawe...
    wiec sam widzisz, czasami ma sie pecha i trzeba byc na to gotowym ;-) z CF masz wieksze szanse wyjsc z tego calo :-)

Bywalec Awatar Algier
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kami74
    Reszte zeżarło, a tam był post w którym Jac odradzał Databanki ze względu na awaryjność Hdd. Zadałem pytanie Jacowi, czy awaryjnośc tych małych dysków do databanków jest wieksza od normalnych HDD w pecetach czy na tym samym poziomie.
    Powinna być mniejsza, przecież tych dysków używa się w laptopach.
    M50 | EF-M 22 | EF-M 15-45 | Canon Mount adapter EF-EOS M
    20D | EF-S 18-55 | T 28-75/2.8 | EF 50/1.8 | EF-S 60/2.8 macro | EF 70-200/4L
    580EXII​
    055XPROB | 488rc2

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Algier
    Powinna być mniejsza, przecież tych dysków używa się w laptopach.
    to ze uzywa sie ich w laptopach, jeszcze o niczym nie swiadczy, poza tym ze _powinny_ byc trwalsze od 3,5" ale do wytrzymalosci kart CF jest im ciagle daleko...

Bywalec Awatar Algier
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    to ze uzywa sie ich w laptopach, jeszcze o niczym nie swiadczy, poza tym ze _powinny_ byc trwalsze od 3,5" ale do wytrzymalosci kart CF jest im ciagle daleko...
    Ale na razie brak na rynku kart CF o pojemności 80GB.
    M50 | EF-M 22 | EF-M 15-45 | Canon Mount adapter EF-EOS M
    20D | EF-S 18-55 | T 28-75/2.8 | EF 50/1.8 | EF-S 60/2.8 macro | EF 70-200/4L
    580EXII​
    055XPROB | 488rc2

Bywalec Awatar mruczek
    Miasto
    Bańska Bystrzyca, Słowacja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kami74
    ... Zadałem pytanie Jacowi, czy awaryjnośc tych małych dysków do databanków jest wieksza od normalnych HDD w pecetach czy na tym samym poziomie.

Wszystko fajnie, tylko taki dysk zamontowany w laptopie często zmienia swoją pozycję w czasie pracy: przenoszenie kompa, obracanie, trzymanie na kolanach, wrzucanie do torby a potem do auta...Normalny dysk 3.5" prawie całe swoje życie jest w jednym miejscu..

A fotobank pracuje zaledwie kilka minut w celu zgrania zdjęć. Jeśli używamy go tylko do zgrywania zdjęć, to podejrzewam że nie będzie wstanie przepracować więcej niż ze 100godzin zważywszy na fakt, iż 1GB kopiuje się około 8min..

Bywalec Awatar mruczek
    Miasto

Domyślnie

A i jeszcze jedno. Co sądzicie o databankach pozbawionych wyświetlacza i gniaz pamięci. Chodzi mi o te z allegro za 100 zł, które mają jedynie jakieś tam diody i sygnalizacje dźwiękowe? Jak to sę ma do mojego Digimate II+?
    Godne są uwagi?
    (dodam, że wyświetlacz w Digimate pozwala jedynie wyświetlić wielkość wolnej przestrzeni na HDD i procenty postępu kopiowania i nic ponadto)

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

to ja tylko dodam ze dla dyskow najbardziej szkodliwe sa wlasnie starty i zatrzymywania a nie ciagla praca... wlasnie te starty powoduja ze dyski sie szybciej zuzywaja...

ale wracajac do tematu

mruczek, ja mam bank bez wyswietlacza... i dopuki jestes w stanie w glowie sobie policzyc ~ile masz zajete na dysku (ile masz jeszcze wolnego) i podczas zgrywania nie wyskoczy blad... to jest wszystko ok... dzis jednak kupowalbym z wyswietlaczem

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Algier
    Ale na razie brak na rynku kart CF o pojemności 80GB.
    no niestety :-)... ale zawsze mozna kupic kilka kart po 8GB

ale tak jak pisalem, ja nie zniechecem do kupowania data bankow jesli ktos potzrebuje bo jest to tania alternatywa na bardzo drogie karty, ale zauwazcie ze predzej zobaczycie zawodowca z woreczkiem kart CF niz z databankiem

Bywalec Awatar mruczek
    Miasto

Domyślnie

Jac mówisz, że masz fotobank bez wyświetlacza. Czyli zapewne też bez gniazd katr pamięci. Powiedz mi zatem jak zgrywasz zdjęcia. bezpośrednio z aparatu czy używasz czytnika podłączonego do banku. Ciekawi mnie to czy to prawda, że przy zrywaniu bezpośrednio z aparatu czasem są jakieś błędy w komunikacji.

P.S. warto kupić jakiś używany dysk, powiedzmy 10GB za kilkadziesiąt złoty i do tego obudowę za 100zł dla znajomego? A możę to samo co ja mam?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Używany dysk to znowu podwyższone ryzyko.

Ja miałem tank z wyświetlaczem i mimo to przegapiłem, że mi nie zgrał wszystkich zdjęć. Po przegraniu wyświetlił error, ale ja spojrzałem dopiero po 10min, gdy się zdążył wyłączyć. I wolnego miejsca też nie sprawdziłem...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów