Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 32 z 32

Wątek: Jaki najtańszy używany aparat kupić?

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie Odp: Jaki najtańszy używany aparat kupić?

Cytat Zamieszczone przez EOS_1DX Zobacz posta
    znalazłem jeszcze dobrą wypowiedź:
    postęp w aparatach z roku na rok jest coraz większy, dzisiejsze lustra wejściowe (entry) mają lepsze czasy i matryce od zaawansowanych dinozaurów PRO.

Wiele osób w ciemno wskazuje dinozaura, ponieważ pamięta czasy ich świetności, a nie śledzi dzisiejszej klasy amatorskiej.

Jeżeli chodzi o matrycę w 1100d to moim zdaniem ma ona tą przewagę nad 40D, że jest CZTERY lata młodsza, a to przepaść przy dzisiejszym postępie w fotografii cyfrowej.

Na uwagę zasługuje tu fakt, że ISO 3200 w 1100d występuje jako standard, a w 40d jako rozszerzenie, robienie zdjęć bez użytecznego ISO 3200 w trudnych warunkach mija się z celem. W mojej opinii jedyna przewaga 40D to szybkość migawki i dobry bufor, jak i pokrętło funkcyjne, a magnezowa obudowa to nie zawsze zaleta (jak potachasz taki sprzęt z podpiętym obiektywem przez cały dzień, to odechce Ci się focenia). Wykonanie takiego 1100d to plastik, grip słaby, ale zawsze możesz podpiąć dla lepszej stabilizacji i chwytu. Zaleta 1100d nad 40d to opcja filmowania, ale nie porównasz go do 500D, czy nowszych, to po prostu dodatek i tak trzeba je traktować.

Ciężko ocenić co w całokształcie lepsze - nowy entry, czy stary semipro, ale obrazkiem nie dostrzeżesz różnicy, za wyjątkiem ISO lepszego dla 1100d. Zatem całokształtem 40D, matrycą 1100d.
    A mój samochód ma Vmax 220KM/h a jakoś tylko raz nim tyle jechałem. Wytłumacz mi co z tego, że 1100D ma ISO3200 "wbudowane" a 40D interpolowane? Powodzenia Ci życzę jak będziesz w swoim 1100D używał większego nić 800 bo jak tak patrzę na test na fotopolis to (owszem 1100D ma na niższych ISO mniejsze szumy ale niedużo) oba obrazki są jednakowo zaszumione od 1600. Ważne jest użyteczne a jak chcesz 3200 to zapraszam po 5DII lub wyżej. Druga sprawa odwzorowanie kolorów, 40D znacznie lepiej sobie radzi z zielonym, reszta porównywalna z 1100D. Nie patrz ślepo na to ISO i ilość MPix bo się przejedziesz, pooglądaj sample z puszek i sam oceń, który Ci się najbardziej podoba. A potem będzie, że body mi ludzie radzili takie a obrazek jest do ... Swoją drogą 50D też szału nie robi.

Możesz polemizować jaką to przewagę ma 1100D nad staruszkiem 40D ale na pewno nie szum i ISO.
    FF + trzydziestka piątka

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Jaki najtańszy używany aparat kupić?

Na cropach canona daje się robić 1600 ISO (nie wiem czy przy 1100 i 450 to prawda raczej obstawiam ISO800) - zależy to od umiejętności w postprocesie oraz szumofobości fotografa, jeśli więcej 3200 to chyba tylko gazeta lub inne mało wymagające medium.
    450D to jednak dość wiekowy sprzęt który będzie produkował wystarczający doby obrazek każdy lub żaden - zależy do czego.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 31-12-2013 o 17:30
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów