Sprawa BF i FF wyglądała następując:

W pierwszej fazie elektronika pochodziła od obiektywu 35-80 Canona. To taki typowy obiektywik w granicach 100 PLN za szkło w dobrym stanie. Połączone to było do Tair 3S 4.5/300 mm. Opisane w dziale Tips&Tricks 300D Photosniper. I tu było wszystko super. Działało w pkt. Bez żadnych BF i FF.

Następnie postanowiłem rzeźbić dalej i rozmontowałem to i zrobiłem z tej elektroniki redukcje P-six/EOS i tu pojawił się problem z obiektywami 180mm 300 mm i 500 mm. Był wyraźny BF lub FF już nie pamiętam.

Następnie zakupiłem zwłoki obiektywu 35-105 i przełożyłem samą elektronike do już zmontowanej redukcji. I problem zniknął. Nie mam juz FF ani BF z tą redukcją.

Natomiast zrobiłem jeszcze jedną redukcję taką samą ale znowu z płytką od 35-80. I ona sprawdza się z obiektywami do 120 mm. To znaczy działa bardzo dobrze przy 50 mm 80 mm i 120 mm. Powyżej tych wartości jest FF lub BF ( nie papmiętam) używam jej z Biometarem 2.8/80mm

Odpowiadając na pytanie

Jak jest naprawde z tym dandelionem - czy trafia sie w punkt przy jasnych szklach.

Dandelion działa w zakresie głębi ostrości. To znaczy łapie ostrość na poczatku głębi i na jej końcu. Więc idealnie sprawdza się z jasnymi szkłami. Właściwie to jest to jego domena wg mojej opinii. np. testowałem go z Heliosem 1.5/85mm i Reflectą 1.4/50mm. Z 35 mm testowałem z Flektogonem 2.4/35mm i działa wyśmienicie w zakresie przysłon od f=1.4 do f=8

Może nie zabrzmi to zbyt przekonująco zważywszy że sprzedaje te układy na Allegro, ale mam już jakieś doświadczenie w tym temacie zważywszy że robiłem te moje wydumki wcześniej. Dandelion sprawdza się dokładnie tak samo, a nawet jest wygodniejszy.

Np. Koszt redukcji P-six/EOS - wyniósł 35-80 - ok 50 PLN - 35-105 ok 50 PLN Pierścień pośredni do SIXa ok 25 PLN - razem to 125 PLN + kilka godzin rzeźbienia i kombinowania. Moim zdaniem warto się bawić dla samej zabawy. Ale Dandelion jest po prostu bardziej uniwersalny, wygodniejszy, i nieznacznie droższy. Natomiast zrobienie redukcji EOS/m42 z potwierdzeniem ostrości to już jest naprawdę problem. Wkleję wam zdjęcie jak znajdę z tego co zrobiłem co niestety nie zadziałało.

Wszystko zależnie od potrzeb. Idealne zestawienie to Dandelion + matówka z klinem i mikrorastrem.