Opcja z chipem na obiektywie jest troche mniej inwazyjna.![]()
Opcja z chipem na obiektywie jest troche mniej inwazyjna.![]()
sa jeszcze osoby ze slabym wzrokiem, ktore niezaleznie od klinow, rastrow i innych wynalazkow opierajacych sie na doskonalosci (lub nie) oka maja duze problemy z wlasciwym nastawieniem na ostro. Dla nich to bardzo dobra opcja takie migniecie i bip.Zamieszczone przez kami74
No akurat źle trafiles bo ja jestem osobą ze słabym wzrokiem. Ale "zejście się" dwóch połówek obrazu na klinach kazdy zobaczy. OK jak ktoś chce mieć dwa AFy w aparacie tylko w tym drugim przypadku zamiast silniczka rękę to OK niech kupuje chipa. Tylko, że dla mnie manualnie ostrzenie stosuje sie wtedy kiedy niechcemy zdawać sie na mądrość AF a tego kryterium rozwiązanie z chipem nie spełnia. pozdrawiamZamieszczone przez moriquendi
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
ciesze sie bardzo, ze dajesz sobie rade ale dlaczego odmiawiasz innym takiej pomocy w dobrym ustawieniu ostrosci? To, ze Ty mozesz to nie znaczy ze kazdy tak moze. Tez slabo widze chociaz daje sobie rade, moze dlatego ze majac manuala dysponowalem dobra matowka i kompletowalem jasnych obiektywow, ale znajomy ma naprawde duza wade wzroku i na matowce nikona FM2 (moim zdaniem bardzo jasna i duza) oraz szklem bodajrze 2.8 ma problemy i czesto robi nieostre. Wiec z calym czasunkiem ale nie stawial bym Twojego stwierdzenia jako pewnik. Mysle, ze to dobry gadzet dla slabowidzacych osob - szczegolnie, ze moze ktos kto ma dwie lewe rece boi sie wymienic samodzielnie matowke wiec nawet od tych klinow zostaje odciety.
OK peace. Każdy stosuje rozwiazania jakie mu pasują..
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
A ja widzę dobrze :-), ale niewielkie ruchy obiektywu mają duży wpływ na ostrość i widać to dopiero w kompie a nie na gównianym wizjerze...Zatem jeśli elektronika wyłapie max kontrastu to jest to duża pomoc w manualnym ostrzeniu.
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
Potiwerdzenie ostrości w obiektywie manualnym to super sprawa i bardzo ułatwia ostrzenie.
Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka.....+ LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze
Potwierdzenie ostrości do dobra rzecz. Moja przejściówka na P-sixa działa mi z obiektywami do 200 mm a powyżej tej ogniskowej mam Front Focus. Czy ktoś wie z czego to możę wynikać?
Pewno z tego samego co kazdy inny problem z FF/BF. Niestety obawiam sie ze Ci tego nie skoryguja na Zytniej.![]()
Ale sprawę rozwiązałem inaczej. Wymieniłem elektronikę. Zamiast płytki z Canona 35-80 jest elektronika z Canona 35-105. I już przy 300 i 500 mm jest ok. teraz na warsztat wziąłem m42. Zobaczymy co z tego wyjdzie.