Polecam Heliosa 44m - bardzo fajny obiektyw z przełącznikiem auto/manual ... dla mnie rewelacyjny obiektyw - bardzo mały rozrzut jakościowy albo i w ogóle nie ma rozrzutu jakościowego wśród egzemplarzy a miałem kilka tych obiektywów jak jeszcze używałem adaptery dla m42..... Drugi mój faworyt wśród heliosów to helios 44-2 - kopia biotara .... rewelacyjny ....
Reszta to jak się trafi i często trzeba wybierać wśród np. 5 by trafić dobry ...... dlatego polecam targi staroci i testowanie z adapterem.....
Industar 61 L/Z - najjaśniejszy w tej klasie - szkło lantanowe i powłoki MC - polecam, to ja ostatnio sprzedałem taki na allegro za 120 pln - co tu kolega wyżej pisał że sie zastanawiał. Nie mam adaptera dla m42 a trafił mi się taki wraz z dwoma innymi obiektywami za 100 pln kiedyś i leżakował ponad pół roku więc pomyślałem że dlaczego miałbym być psem ogrodnika samemu nie używać i drugiemu nie dać) Polecam jeszcze Canona FD 50mm f3.5 - bardzo dobre szkło lecz tu cena to już 300-400 pln.... No i dla m42 odpowiednik takumara smc .....