żeby mieć jeszcze lepszy obrazek i troszkę wolniejszy AF![]()
żeby mieć jeszcze lepszy obrazek i troszkę wolniejszy AF![]()
Marcin
Powiem jak wygląda sprawa z mojego punktu widzenia. Na początku miałem okazję jedną imprezę zrobić sigmą. Na jej nieszczęście na sali panował półmrok, często gaszono światło. I tu sigma miała spory problem z ustawieniem ostrości, robiła to wolno i często się gubiła. Zapadła decyzja o zakupie 35L i dzięki Martinezowi69 stałem się posiadaczem. Potem długo krytykowałem te sigmę, prawda jest jednak taka, że żeby o niej coś powiedzieć potrzeba więcej niż jednego wesela w marnej sali. Moje późniejsze obcowanie z sigmą spowodowało inne spostrzeżenia. AF przy dobrym świetle nie ustępuje wiele albo nic canonowi, ostrość w przysłonach F1.4 - F2 z przewaga sigmy, powyżej jest podobnie. Aberracją sigma canona po prostu bije na głowę w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Ja zostawiłem canona, bo wielkiej różnicy nie ma tym bardziej jak się zdjęcia później obrabia, ale ten kto zamieni na pewno nie będzie żałował.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
i teraz na scenę wchodzi samyang ,który ma jeszcze ładniejszy obrazek, brak af ale kosztuje tyle co nic
CCC
Zamieniłem 35L->∑35, ani raz nie żałowałem. Weź pod uwagę z jakiej korzystasz puszki, bo z 6d działa o niebo lepiej niż 5d1 gdy jest mniej kontrastowo lub ciemno, ale to w sumie wszystkie szkła tak mają*Kusi mnie po tej zamianie jeszcze ∑85 ale do niej nie mam już takiego zaufania, przynajmniej póki co.
A powiedz mi merida jak wygląda sama plastyka ? Bo jak wiesz 35L jest przepiękna.... Nie żałujesz zmiany bo ostrzejsza na 1,4 ? Czy ogólnie cały obrazek bardziej się Tobie podoba ?
Bo jak tak oglądam sample to wszystko cacy ostrość, kontrast... Ale jakieś takie te zdjęcia "płaskie" takie uwaga Nikonowe ;]
Ostatnio edytowane przez takpoprostu ; 29-12-2013 o 13:39
*t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*
toś poleciał z przykładamia jakie piękne odwzorowanie kolorów tych dwóch szkieł
![]()
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
jak porównywać plastykę gdy na jednym zdjęciu tło jest 5-10 i 15 metrów za modelem a w drugim przypadku ściana metr za?ja tu nie bronię canona itp ale wg moiej opinii te dwa szkła są tak do siebie podobne.... że przejście z C na S motywował bym jedynie względami finansowymi
![]()
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....