Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Jaka lampa do tele? Canon 400mm f/5,6 + EOS 40d.

Widok wątkowy

Zablokowany
    Miasto
    Gorzyce/śląskie

Domyślnie Odp: Jaka lampa do tele? Canon 400mm f/5,6 + EOS 40d.

Kolego, mam wrażenie że trochę przesadziłeś z oczekiwaniami w stosunku do możliwości finansowych. Szukasz karabinu maszynowego o szerokości strumienia światła zbliżonym do lasera za 5 stówek... Jedyny sensowny sprzęt jaki mi się nasuwa do pracy z tele 400mm to młotkowy METZ serii 45 (można zdobyć do niego adapter TTL do cyfry) z produkowaną do niego w latach 80 tych nasadką tele. Ewentualnie inny potężny błysk z dobrym zasilanie np. Metz serii 76. Oświetlanie podanymi przez kolegów lampami będzie problematyczne(wyliczmy dla 22m i przysłony 5,6 potrzebną liczbę szacunkową lampy no... wychodzi 123 !!) Zatem przy takich parametrach możliwe jest błyskanie mniej więcej od 400 ISO w górę, a jeśli przymknąć przysłonę... no właśnie. Tak czy tak błyski wielkości 580 ki będą pracować w okolicy maksymalnej energii ( czyli nici z serii), a 430 ka jest po prostu za słaba. Może warto się zastanowić, a koledzy niech przemyślą swe podpowiedzi.
    edit. kolega powyżej zna rozwiązanie do 580 - ja nie znam tej nasadki
    A, i jeszcze jedno - o synchronizacji z krótkimi czasami raczej zapomnij chyba....że lampę postawisz w okolicy fotografowanego obiektu
    a błysk wyzwolisz radiowo ( choć raczej jest to mało realne bo wydaje mi się, że mówimy o fotografii przyrodniczej).
    Ostatnio edytowane przez yrats ; 28-12-2013 o 21:57

Uprawnienia umieszczania postów