Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Jaka lampa do tele? Canon 400mm f/5,6 + EOS 40d.

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Opole

Domyślnie Odp: Jaka lampa do tele? Canon 400mm f/5,6 + EOS 40d.

Naprawdę uważacie że zdjęcie doświetlone z przodu jest poprawne, dla mnie ten ptak jest płaski, w ostatecznych rozwiązaniach, gdzie już niema wyjścia oki, ale to jak już nie da się nic innego wymyślić, strzelanie z lampy z przodu jeszcze przy tych ogniskowych, dla mnie jest nietrafione, no chyba że ktoś delikatnie tylko wyciąga cienie, ale zostają.

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Chcesz używać tej lampy do doświetlania, czy do oświetlenia w całkowitej ciemności?

Używałem Metza 58-1 (jakby odpowiednik 580) z obiektywem 420 mm do doświetlania w dzień w jakichś ciemnych krzakach, około 10 metrów. Bez dodatkowych nakładek, tylko lampa ustawiona na ogniskową maksymalną, chyba 105 mm.
    Przykład:

https://lh6.googleusercontent.com/-b...2%2523L001.jpg

Do czego Ci synchronizacja z krótkimi czasami?

Początki nałogu Awatar kulek855
    Miasto
    Podkarpackie

r_m
    Przeszukałem internet i stwierdziłem, że taką nakładkę bardzo łatwo można samemu zrobić zakupując płaską lupę z tworzywa sztucznego. Koszt takiej zabawy to około 10-20zł.

Leon007
    Lampą będę doświetlał ptaki przy wschodach i zachodach tam gdzie czas migawki spada do 1/50s lub wtedy gdy wykonuje zdjęcie pod słońce. W nocy na 99% taki zestaw nie będzie przez mnie używany.

Do czego Ci synchronizacja z krótkimi czasami?
    Do scen dynamicznych. Gdy 1/400s nie wystarcza do wykonania nieporuszonego zdjęcia wtedy posiłkował bym się lampą by otrzymań ok 1/1000s.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez kulek855 Zobacz posta
    Do scen dynamicznych. Gdy 1/400s nie wystarcza do wykonania nieporuszonego zdjęcia wtedy posiłkował bym się lampą by otrzymań ok 1/1000s.
    Wiesz jaka jest zasada synchronizacji z krótkimi czasami, i na jaką moc lampy możesz w tym wypadku liczyć? Pytam na wszelki wypadek

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Kulek, ogólnie wiem po co jest hss, ale nie widzę zastosowania w układzie z długim teleskopem. Światła i tak będziesz miał mało na krótkie czasy, a ruch ptaka czy innego lisa zamrozi błysk. No i uwaga r_m - zasięg będziesz miał bardzo mały.

W uzupełnieniu informacji do zdjęcia: 1/200 sekundy, iso 200

Miasto
    Podkarpackie

r_m, Leon007
    Dlatego myślę, że w tym przypadku nakładka na lampę błyskową zrobi swoje. Być może dziś przetestuję jaki strumień światła daje stara manualna lampa topca ze szkłem powiększającym a później się zobaczy co dalej.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Tak mi się przypomniało. Kilka dni temu w telewizorze było film o fotografie z NG, który robił dokumentację rajskich ptaków na Nowej Gwinei (n.b. fajne zlecenie ). No i często, w cieniu dżungli, używał lampy do obiektywu - chyba miał 600 mm. Co zauważyłem, to lampę miał zamocowaną do aparatu, ale na dość długim kiju - około 1/2 metra ponad aparat. Prawdopodobnie unikał cienia od osłony obiektywu i być może lepiej układało się światło. Wydaje mi się, że nie miał nic na lampie, lampa wyglądała jak 580.
    Oczywiście sprzęt canona.

--- Kolejny post ---

Sory, ze tak floduję, ale znowu mi się coś przypomniało. W przypadku tej sikorki zupełnie nie mogłem opanować błyskania w automacie, czyli ttl. Skończyło się na upatrzeniu gałązki i ustawieniu lampy ręcznie, ttl to była w tym wypadku jakaś maszyna losowa, być może z powodu słońca błyskającego przez liście.

Miasto
    Podkarpackie

Dziś próbowałem z lupą robić zdjęcia lampą manualną niestety przy czasach 1/800 w ciemnym miejscu tylko pół klatki było pięknie naświetlone a pozostała część była ciemna. Pewnie to za sprawą tego, że lampa jest przystosowana do czasów rzędu 1/250s czy tam jeszcze większych. Na google widać, że większość osób focących zetawem lampa + tele używa nakładek Better Beamer.
    Ostatnio edytowane przez kulek855 ; 29-12-2013 o 19:39

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Podstawy u Ciebie leżą i kwiczą :/
    Do douczenia się: zasada działania migawki szczelinowej (tak, taką masz w swojej lustrzance - szczelinową, bo są jeszcze inne) i synchronizacja z lampą błyskową, z jakiejś książki o fotografii dla początkujących (nawet starej, "analogowej", z jakiejś wypożyczalni), oraz czas synchronizacji lamp z Twoją lustrzanką, z instrukcji obsługi Twojej lustrzanki.

Miasto
    Podkarpackie

Racja - jeżeli chodzi o lampy błyskowe to pojęcia o nich nie mam (w fotografii przyrodniczej raczej unika się lamp)- dlatego też Was pytam o nie.
    Nie ukrywa, że kusi mnie bardziej zakup nowej i pewnej lampy więc zapytam czy nada się yn568exII ? W czym jest gorsza od "systemówki" canona?

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

Fotografia przyrodnicza z lampą to dość ciężki temat. Sam próbowałem ale dałem na razie spokój bo z efektów nie byłem zadowolony, choć materiały na "better beamer" mam. Tego też się stosuje przy dłuższych szkłach, choćby ze względu że rzuca się w oczy a więc -1 do maskowania.
    Co do lampy to nie tylko HSS jest ważny, ale przede wszystkim szybki czas ładowania bo często się strzela serią 8zdjęć/s. Ja dodatkowo do systemowej mam dodatkowe zasilanie z battery packa.
    R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
    https://500px.com/mkkaczy

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów