Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: Kalibracja Obiektywu Samyang ?

Domyślnie Kalibracja Obiektywu Samyang ?

Witam.

Posiadam Body Eos 550D i obiektyw Samyang 85mm f1.4 Aspherical IF. Znajomy powiedział mi, że powinienem wysłać obiektyw wraz z body do firmy Samyang by przeprowadzili kalibrację, dzięki czemu będę miał lepszą ostrość, wyświetlanie przesłony na aparacie i potwierdzenie w aparacie Focusa(przez bipa i czerwone diody).
    Moim skromnym zdaniem nie potrzebuję tego robić i myślę, że potwierdzenie AF jak i Przesłony są niemożliwe w body ponieważ obiektyw jest manualem. A co do ostrości przy manualu i przesłonie 1.4 logiczne jest że trzeba się namęczyć, ale gdy wejdzie przesłona 2,4 czy 8 dużo łatwiej jest wychwycić okiem ostrość obiektu.

Może mi ktoś rozwinąć zamiary mojego kolegi ? Czy wysyła się obiektywy z body do kalibracji ? Czy są dzięki temu jakieś inne plusy jak AF itp. ?

Będę bardzo wdzięczny o rozjaśnienie tej całe procedury i tego co dzięki niej można uzyskać.

Pozdrawiam Serdecznie.

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Domyślnie Odp: Kalibracja Obiektywu Samyang ?

Krótko: kolega albo się nie zna, albo robi Cię w przysłowiowego "konia".
    Samyang w wersji dla Canona nie ma możliwości sterowania przysłoną z poziomu aparatu. Obiektyw jest manualny - nie posiada AF - więc nie ma tu czego "kalibrować". Potwierdzenie ostrości można uzyskać poprzez doklejenie dandeliona (lub użycie Samyanga z innym mocowanie i przejściówkę z dandelionem). W przypadku nowszych dandelionów istnieje możliwość mikrokalibracji w samym chipie. Ale _nie_ robi tego firma Samyang, a tylko sam użytkownik (sposób postępowania zależy od wersji dandeliona).

Uprawnienia umieszczania postów