Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: 580 EX II - czasami ciemne zdjęcia

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie 580 EX II - czasami ciemne zdjęcia

Witam serdecznie,

Kupiłem używaną 580 EX II /stan wydaje się być bardzo dobry, kupiłem w warszawskim komisie foto na Pradze/ i niestety czasami zdjęcia wychodzą zupełnie ciemne i nie mam pojęcia jak zdiagnozować przyczynę. Nie ma znaczenia stan naładowania baterii - na pełnym naładowaniu też to się zdarza, przyczyną nie jest też robienie zdjęcia w trakcie ładowania kiedy pojawia się ikona błyskawicy na ekranie aparatu. Po prostu czasami zdjęcie wychodzi zupełnie czarne mimo że w exif jest informacja że lampa wystrzeliła.

Tutaj przykładowy plik cr2

Dodatkowo zauważyłem że czasami wzmocnienie błysku na lampie np. +1 1/3 nie powoduje żadnej różnicy - lampa strzela tą samą siłą, natomiast w tych samych warunkach zmiana parametrów w aparacie zawsze powoduje mocniejszy błysk.

Sprawdziłem też sterowanie parametrami lampy z poziomu aparatu i wszystko działa prawidłowo zatem zakładam że nie jest to podróbka.

Może ma ktoś pomysł co może być przyczyną tych dwóch dziwnych zachowań?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: 580 EX II - czasami ciemne zdjęcia

Nie kombinuj, bo będzie drożej. Ja już tę ścieżkę przeszedłem. Serwis na Żytniej!

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez biesik Zobacz posta
    Nie kombinuj, bo będzie drożej. Ja już tę ścieżkę przeszedłem. Serwis na Żytniej!
    Co konkretnie masz na myśli przez "nie kombinuj"?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

A może taki banał - przeczyszczenie styków lub styki chwilami nie łączą w pełni?

Dopiero zaczyna

Witam.

Mam ten sam problem z moją lampą. Czy naprawiłeś już swoją? Jeżeli tak to co to było, jaki koszt naprawy?

Czy jest to wina palinka czy elektroniki?

Być może palnik siada?

Miałem dokładnie takie same objawy.
    Palnik wymieniłem samodzielnie (koszt poniżej 50 zł czyli ok. 1/8 ceny na Żytniej).
    Gdyby ktoś był zainteresowany, mogę podać pełne fotostory (albo można znaleźć guglując Konrad Wójcik wymiana palnika).

W drugiej lampce zaczynają mi się podobne objawy i chyba czeka mnie ta sama operacja...

Dopiero zaczyna

CSI stwierdziło że palnik do wymiany. Koszt palinka wraz z robocizną to 440zł :/ drogo coś sobie życzą :/

Cytat Zamieszczone przez krajes28 Zobacz posta
    CSI stwierdziło że palnik do wymiany. Koszt palinka wraz z robocizną to 440zł :/ drogo coś sobie życzą :/
    Drogo, czy ja wiem ?
    Sam palnik kupisz za 50zł: Palnik do lampy Canon 580EX II flash (3873242910) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
    Szukaj elektronika, który Ci go wymieni. Kumpel załatwił w lampie Nikona to na własną rękę, a jest informatykiem.

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Może być jeszcze jedna przyczyna. Też niedawno miałem taki problem. Przyczyna to nie lampa tylko body - poluzowane śrubki w sankach aparatu: Canon 550D – gorąca stopka – ZTS - Zrób To Sam. Patenty fotograficzne.

Na początku sporadycznie lampa błyskała pełna mocą, albo zupełnie ciemno. Potem w miarę powiększania się luzów objawy występowały praktycznie przy każdym zdjęciu. Co do serwisu tu może być taniej: Fotoserwis - naprawa sprztu fotograficznego, Krakw Zapolskiej 42 (przeniesiony z Czapskich 1) - naprawa lamp byskowych Canon Nikon Krakw

Konrad dzięki za linka. Mam podobny problem z 430ex Swoją droga te sprzęty wytrzymują i tak naprawdę sporo.
    Ostatnio edytowane przez jinks ; 29-01-2014 o 12:01
    Miłego dnia
    moja www

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Może być jeszcze jedna przyczyna. Też niedawno miałem taki problem. Przyczyna to nie lampa tylko body - poluzowane śrubki w sankach aparatu
    U mnie to odpada, bo lampę sprawdzałem na dwóch aparatach.

A ceną w sumie i tak się nie przejmuję, bo sprzęt ubezpieczony, więc zapłaci za to ubezpieczyciel Dobra sprawa z tym

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów