-
Początki nałogu
Dyfuzor do makro
Mam do Was pytanie, bo jak wiadomo doświetlać makro najlepiej światłem jak najbardziej miękkim i teraz dylemat. Zakładając, że lampa będzie się znajdowała na początku obiektywu skierowana na wprost lub w dół (-7 stopni) to czy coś takiego Zestawy Dyfuzor PROMAX CANON 580EX 580EX II 550EX (3761344233) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. da mi dość rozproszone i mocne światło czy szukać softboxów jakichś powiedzmy 20x15cm?
FF + trzydziestka piątka
-
-
Moderator
Odp: Dyfuzor do makro
-
Zabawa w makro już mi przeszła, ale dyfuzory własnej roboty zostały. Dwa proste, do zrobienia w 15min. Jednostronne od góry - podobne jak na aukcji Allegro.
Krótki:
1. 2.
Średni:
3. 4. 5. 6.
Czarny karton oklejony od wewnątrz folią aluminiową do pieczenia. Od czoła gąbka tapicerska (cienka) przyklejona do pergaminu. Wymiary musisz sobie ustalić wg własnych potrzeb.
-
Początki nałogu
Myślałem właśnie nad czymś takim cobalt ale nie byłem pewien czy nie będzie za mały (mówię o polu elementu rozpraszającego).
Z innej beczki, bo nie chcę zakładać innego tematu a ciężko mi trochę to zrozumieć. Mianowicie idzie o filtr polaryzacyjny kołowy, a dokładniej o jego zastosowanie w ciemnym pomieszczeniu do focenia akwariów, rozumiem że polar zabiera światło - podawane jest nawet -2EV czyli teoretycznie trzeba zwiększyć czas naświetlania lub dziurę o 2 stopnie (tak przynajmniej pisze), czyli jeśli moja 35mm ma skoki 2, 2.2, 2.4, 2.8, 3.5 itd. to czy w przypadku uzyskania zerowej ekspozycji na przysłonie 2.8 po dołożeniu polara będę musiał ją otworzyć do 2.2? Czy może chodzi o pełne skoki (tabelę gdzieś widziałem)?
FF + trzydziestka piątka
-
Musisz poslugiwac sie wielokrotnosciami √2 czyli jakies 1.4 * przyslona. Wtedy masz zmiane o 1ev.
Uprawnienia umieszczania postów