@cobalt, robiłem portrety pięćdziesiątką i mi podpasowała w systemie Sonego. Jak dojdzie puszka przejdę się z koleżanką do Saturna i podepnę 50mm i 85mm, aczkolwiek na 85 mnie obecnie nie stać. Finansów mi wystarczy na max 2 słoiki i raczej będą to 18-55 STM i 50mm możliwe, że drugi używany z forum. Za resztę kupię prawdopodobnie lampę YN-460II, do tego bezprzewodowy wyzwalacz i jakaś parasolka na początek, bo taki zestawik marzył mi się od dawna

Resztę odłożę i bd zbierał na długiego zooma, a co do jego wyboru, pobawię się kilkoma w sklepie, może to mi jakoś rozjaśni wybór

Wiele osób odradza mi tutaj 70-300 IS USM, w ten cenie jest tylko Tami 70-300 USD. Jeżeli 70-200 to tylko C 70-200 f/4 (~1500zł), albo S 70-200 f/2.8 (~1900zł), ale ten drugi nie ma stabilizacji

Canon ze stabilizacją to już koszt 3k, a wersja f/2.8 bez IS to ~2800zł. Trochę dużo jak dla mnie amatora. Nie wiem czy wydatek takiej kasy jest uzasadniony, nie sądzę żebym potrzebował aż takiego dobrego słoika. Na C 70-200 f/4 bez IS jeszcze mógłbym sobie pozwolić, ale to już jest ostateczne maksimum jakie chcę wydać na zoom.