Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Canon Spepdlite 550EX - problem

Mieszany widok

Domyślnie Canon Spepdlite 550EX - problem

Robię wszystko jak w instrukcji i nie rozumiem.

Chcę użyć E-TTL i preselekcji przysłony, ewentualnie manualnego ustawienia - i mam problem, bo lampa nie daje mi odpowiednio silnego błysku, mimo, że jest trybie E-TTL. I jest tak zawsze.....

Lampa sprawdza się natomiast w trybie automatyki oraz w trybie P - daje odpowiednią siłę błysku.

O co chodzi?

Jest też kolejna rzecz, której nie rozumiem. Wybieram opcję automatycznego zoomu i nic. Cały czas są dwie małe kreseczki, przy zmianie ogniskowej i nic się nie dzieje. Przy ręcznej zmianie ogniskowej w lampie słyszę zmianę.

Początki nałogu Awatar maciek12ss

Domyślnie Odp: Canon Spepdlite 550EX - problem

może masz wlaczona korekte ekspozycji lampy dlatego słaiej błyska na av tv i m . A na auto dziala dobrze. codo zooma to może masz wysunięty dyfiuzor? zoom w lampie działa jak jest zamknięty do konca dyfuzorek.
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Bywalec
    Miasto
    Radom

Cytat Zamieszczone przez maciek12ss Zobacz posta
    zoom w lampie działa jak jest zamknięty do konca dyfuzorek.
    no i reflektor musi być "na wprost"
    w trybie Av i Tv priorytetem jest światło zastane, lampa tylko dopełnia nam oświetlenie,
    w trybie M moc błysku jest tak dobierana, by prawidłowo naświetlić ujęcie przy ustawionych na aparacie czasie i przysłonie - efekty faktycznie b. różne - może to o to chodzi?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Chcę użyć E-TTL i preselekcji przysłony, ewentualnie manualnego ustawienia - i mam problem, bo lampa nie daje mi odpowiednio silnego błysku, mimo, że jest trybie E-TTL. I jest tak zawsze.....
    Lampa sprawdza się natomiast w trybie automatyki oraz w trybie P - daje odpowiednią siłę błysku.

Sprawdź:
    - aparat w P, lampa ETTL, robisz zdjęcie
    - oglądasz zdjęcie, sprawdzasz parametry (ISO, t, f), przełączasz aparat w tryb M, ustawiasz dokładnie takie same parametry (ISO, t, f), sprawdzasz (jak kolega pisał), czy ani na aparacie (zależnie od aparatu, dojście do tej opcji albo z przycisku na obudowie, albo z menu) ani na lampie nie jest ustawiona korekta mocy błysku
    - robisz kolejne zdjęcie tego samego motywu, z takim samym zoomem, porównujesz efekty.

Jest też kolejna rzecz, której nie rozumiem. Wybieram opcję automatycznego zoomu i nic. Cały czas są dwie małe kreseczki, przy zmianie ogniskowej i nic się nie dzieje. Przy ręcznej zmianie ogniskowej w lampie słyszę zmianę
    Głupie pytanie, czy po lekkim naciśnięciu spustu tez nic się nie dzieje? Zmiana zooma nie robi się "ciągle", jak kręcisz obiektywem, tylko wtedy, gdy w aparacie aktywujesz pomiar światła/odległości, tzn. po lekkim naciśnięciu spustu.

Inna możliwość - zabrudzone styki stopka/sanki lub brak kontaktu.

Wszedłem na sterowanie zewnętrzne Speedlite i nastawy lampy i tak: mam korektę ekspozycji na 0. Pomiar światła wielosegmentowy, lampę błyskową włączoną.... No i mam E-ttl II - może o to chodzi, że ta lampa nie ma e-ttl II tylko I? Nie da się zmienić w aparacie na Ettl I.

No, dobra jestem zielony w lampach.... Zoom chodzi gdy skieruję lampę na wprost. Lampa daje dobre światło przy Tv i Av, gdy jest skierowana na wprost. Wcześniej robiłem zdjęcia z lampą skierowaną do góry. Jak robić zdjęcia z lampą skierowaną do góry w Av, Tv lub Manual w E-ttl, żeby siła błysku lampy była OK? W trybie P tak się da. Czemu w Av jest z tym taki problem?

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez magnus Zobacz posta
    No, dobra jestem zielony w lampach.... Zoom chodzi gdy skieruję lampę na wprost. Lampa daje dobre światło przy Tv i Av, gdy jest skierowana na wprost. Wcześniej robiłem zdjęcia z lampą skierowaną do góry. Jak robić zdjęcia z lampą skierowaną do góry w Av, Tv lub Manual w E-ttl, żeby siła błysku lampy była OK? W trybie P tak się da. Czemu w Av jest z tym taki problem?
    Nie powinno być z tym problemu. Sprawdź jeszcze w menu aparatu: [ustawienia lampy zewnętrznej] - być może tam jest coś nie tego.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Więc skoro nie działa mi dobrze w Av i, Tv i M przy podniesionej lampie do góry, a w P i auto działa OK, to o co chodzi?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez magnus Zobacz posta
    No, dobra jestem zielony w lampach.... Zoom chodzi gdy skieruję lampę na wprost.
    Czy masz instrukcję do lampy?
    Działa jak powinien. Jak jest "na wprost" dopasowuje kąt świecenia do tego, co widzi obiektyw, jeśli odchylisz w górę, dopasowanie do obiektywu nie ma żadnego sensu, bo lampa nie oświetla tego co widzi obiektyw bezpośrednio, ale światłem odbitym. Wtedy Ty ręcznie ustawiasz taki kąt świecenia, jaki jest Ci potrzebny.

Lampa daje dobre światło przy Tv i Av, gdy jest skierowana na wprost. Wcześniej robiłem zdjęcia z lampą skierowaną do góry. Jak robić zdjęcia z lampą skierowaną do góry w Av, Tv lub Manual w E-ttl, żeby siła błysku lampy była OK? W trybie P tak się da. Czemu w Av jest z tym taki problem?
    Zrobiłeś próbę o której pisałem, sprawdziłeś ustawienia lampy?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Nieduże miasto na Podkarpaciu

Mam tą sama lampę i używam jej z powodzeniem z EOSem 70D. E-TTL II to wersja E-TTL z uwzględnieniem odległości motywu głównego od aparatu. To czy masz lampe starsza (550EX) czy nowszą (580EX) nie ma tu znaczenia. Obecnie, że się tak wyrażę, istnieje tylko E-TTLII i w takim trybie Twój aparat oblicza potrzebną moc błysku.
    Ostatnio edytowane przez CrazyHorse ; 26-12-2013 o 22:19

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów