Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: M42 makro

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie Odp: M42 makro

Cytat Zamieszczone przez KOKO74 Zobacz posta
    Kartekijan najprostsze rozwiązania są najlepsze
    Więc makro 2:1 to najlepiej kup taki obiektyw
    Tamron AF 70-300 mm f/4-5.6 Di LD Macro lub podobną sigmę koszt używanego około 300 do 500zł za resztę kup sobie jakiegoś ring flesza i pierścienie pośrednie i wyciągniesz jeszcze więcej
    Miałem kiedyś takiego tamrona i do takiego spokojnego makro 2:1 świetny obiektyw ( te obiektywy mają przełącznik makro )
    Pamiętaj ze mieszek to trudna sprawa i po ogrodzie z tym nie pobiegasz i szkoda się bawić w mieszki dla takiego odwzorowania
    Jakbyś chciał zdjęcia makro z tego obiektywu to pisz na priwa powinienem gdzieś jeszcze znaleźć

--- Kolejny post ---

no takie motylki i kwiatki tamronem i sigmą pełen luz
    Z całym szacunkiem, mylisz chyba 1:2 z 2:1. Nie spotkałem się z obiektywem ze skalą odwzorowania 2:1 jeszcze (EDIT - skrót myślowy: nie spotkałem się z uniwersalnym obiektywem ze skala pow 1:1 bo istnieją takie typowo makro ze skalą 5:1 nawet ale to już inna bajka ). Mój Tamron 90mm ma skalę 1:1, natomiast Cosina 100mm 1:2, tak samo jak proponowany przez Ciebie Tamrom A skromnie dodam, że przy ogniskowej 300mm (maksymalne powiększenie) to żeby uzyskać 2:1 trzeba oddalić obiektyw o 600mm.

Z drugiej strony to skale odwzorowania są chyba podawane dla pełnej klatki nie? Zaraz wykonam test Tamrona dla APS-C i FF i zobaczę.

EDIT2. Obiektyw zachowuje skalę 1:1 dla danego rozmiaru matrycy. Dla APS-C 23mm dla FF 36mm
    Ostatnio edytowane przez Sezamek ; 27-12-2013 o 14:17
    FF + trzydziestka piątka

Uprawnienia umieszczania postów