jak jesteś cierpliwy to dostaniesz za ten 1000zł 100mm f/2.8 usm macro tylko musisz poczekać i targować, pisać proponować i znajdziesz na pewno!!1
jak jesteś cierpliwy to dostaniesz za ten 1000zł 100mm f/2.8 usm macro tylko musisz poczekać i targować, pisać proponować i znajdziesz na pewno!!1
28mm na reversie da Ci prawie 5:1.Nie musisz mieć całej harmonii w postaci mieszka.
Moim zdaniem: kup sobie INdustara 61ł z powłokami MC. W skali 1:2 trzaskasz motylki ważki itp. Gębę ważki zrobisz industarem z pierścieniem. Większe skale 28mm. Za industara zapłacisz 150-200zł. Za vivitara 28 z zakładów Komine ok 200zł. Pierścienie 40zł - m42. Ze dwa adaptery bez żadnych dandelionów ok 60zł. Adapter revers m42/średnica filtru ok 30-40zł. Do tego lampa yn 565 (przyda się jeszcze do innych spraw) 650zł. Za całość zapłacisz ok 1200zł. Oczywiście możesz gdzieś przyoszczędzić (lampa) lub zrezygnować (któreś szkło) i zmieścisz się w budżecie.Ale i tak nie kupujesz wszystkiego naraz.
Fotografie z Industara:
Na pierwszej widać "podpis" szkła, czyli charakterystyczny bokeh.![]()
Ostatnio edytowane przez przemo-lukas ; 27-12-2013 o 11:53
Przepraszam najmocniej, ale w mojej wypowiedzi jest nieścisłość, a nie mam możliwości edycji. Napisałem: "28mm na reversie da Ci prawie 5:1" a powinienem dodać, że wraz z kompletem pierścieni. Przepraszam najmocniej.
Kartekijan najprostsze rozwiązania są najlepsze
Więc makro 2:1 to najlepiej kup taki obiektyw
Tamron AF 70-300 mm f/4-5.6 Di LD Macro lub podobną sigmę koszt używanego około 300 do 500zł za resztę kup sobie jakiegoś ring flesza i pierścienie pośrednie i wyciągniesz jeszcze więcej
Miałem kiedyś takiego tamrona i do takiego spokojnego makro 2:1 świetny obiektyw ( te obiektywy mają przełącznik makro )
Pamiętaj ze mieszek to trudna sprawa i po ogrodzie z tym nie pobiegasz i szkoda się bawić w mieszki dla takiego odwzorowania
Jakbyś chciał zdjęcia makro z tego obiektywu to pisz na priwa powinienem gdzieś jeszcze znaleźć
--- Kolejny post ---
no takie motylki i kwiatki tamronem i sigmą pełen luz
Z całym szacunkiem, mylisz chyba 1:2 z 2:1. Nie spotkałem się z obiektywem ze skalą odwzorowania 2:1 jeszcze (EDIT - skrót myślowy: nie spotkałem się z uniwersalnym obiektywem ze skala pow 1:1 bo istnieją takie typowo makro ze skalą 5:1 nawet ale to już inna bajka). Mój Tamron 90mm ma skalę 1:1, natomiast Cosina 100mm 1:2, tak samo jak proponowany przez Ciebie Tamrom
A skromnie dodam, że przy ogniskowej 300mm (maksymalne powiększenie) to żeby uzyskać 2:1 trzeba oddalić obiektyw o 600mm.
Z drugiej strony to skale odwzorowania są chyba podawane dla pełnej klatki nie? Zaraz wykonam test Tamrona dla APS-C i FF i zobaczę.
EDIT2. Obiektyw zachowuje skalę 1:1 dla danego rozmiaru matrycy. Dla APS-C 23mm dla FF 36mm
Ostatnio edytowane przez Sezamek ; 27-12-2013 o 14:17
FF + trzydziestka piątka![]()
Miałem 70-300 APO. Fajny, ale do makro po za napisem to raczej średnio się nadaje.![]()
No i skalę to ma raczej 1:2 a nie 2:1 o co chodzi autorowi wątku.![]()
Ostatnio edytowane przez przemo-lukas ; 27-12-2013 o 14:57
Ładnie zdjęcia Przemo!
Szablaka zrobiłem podobnego, używając 300 mm x 1,4 + jakieś pierścienie. Długa ogniskowa ma tę zaletę, że owady nie uciekają - to a propos postu Sezamka.
Skala odwzorowania nie ma nic wspólnego z wielkością klatki.
Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 27-12-2013 o 15:02
Ale ja się wolałem o tym przekonać na własnej skórze, zanim coś napisałem
EDIT.
Zrobiłem dziś testy gibanego storczyka i reprodukcja szczegółów dla Cosiny i Tamrona (ustawionego na skalę 1:2) jest identyczna lub niemal identyczna więc skoro nie ma różnicy to ... a 500zł piechotą nie chodzi![]()
Ostatnio edytowane przez Sezamek ; 27-12-2013 o 15:14
FF + trzydziestka piątka![]()
Podejście empiryczne jest jedną z form zdobywania wiedzy.
Dlatego kompakty są tak dobre w makro. Żeby wypełnić taką ważką klatkę o rozmiarze 10 mm wystarczy skala 1:5.