Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 45 z 45

Wątek: M42 makro

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: M42 makro

Cytat Zamieszczone przez Bouli_wro Zobacz posta
    okazja to by była za 800
    jeśli nie ma żadnych wad to na pewno wart swojej ceny.
    w tym momencie za 800zł pójdzie stara wersja 100mm bez usm, to dla mnie przegięcie

Bywalec
    Miasto
    Radom

stanowczo 100mm!
    tu nie chodzi o FF, ale o centymetry od obiektu!

Wcześniej pomyliłem się z liczbami za co przepraszam
    Miałem kiedyś Sigma 105 mm f/2.8 EX DG Macro strasznie wolny AF
    Używana z 1d mark 2 tubuje kręci bzyczy – ustawia ostrość masakra - często owad zniknął

Cytat Zamieszczone przez kartekijan Zobacz posta
    Witam!
    Temat wiele razy poruszany ale nie mogę nigdzie znaleźć konkretnej odpowiedzi w internecie. Mianowicie, mam około 1000zł budżetu na zestaw makro. Pytanie, iść w stronę m42 czy szukać używanego canona 60mm (narazie nie planuję przejścia na pełną klatkę ,a do używanego 100 2.8 musiałbym dołożyć około 500zł). Jeżeli m42 to w moje oko wpadła wołna 9 lub industar 61L. Prosiłbym o jakieś rady dot. jakiego mniszka poszukać, lampy. Chciałbym uzyskać skale co najmniej 2:1 więc do gry będą musiały chyba się włączyć pierścienie pośrednie. Proszę o Wasze przemyślenia i rady. Dzięki!
    A mnie makro już nie kręci. Chyba wiedziałem, że nic z tego nie będzie i dlatego używałem Heliosa 58mm f/2,0 z pierścieniami makro:
    1. 2. Skala 2:1 to dość ambitne wyzwanie. Z tego co wiem to 1:1 oznacza 1mm w realu odwzorowany jako 1mm na matrycy. Czyli biedronka i mrówka się mieści, ale ważka już nie wejdzie.
    Jak chcesz robić makro na przyzwoitym poziomie, to kupuj obiektyw systemowy np Tamrona 90mm. A szkło 70-300 makro to ściema.

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Z tego co wiem to 1:1 oznacza 1mm w realu odwzorowany jako 1mm na matrycy. Czyli biedronka i mrówka się mieści, ale ważka już nie wejdzie.
    C100 2.8 ma płynnie regulowaną skalę od 1:5 do 1:1, ważka się zmieści i to spora

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów