Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: M42 makro

Domyślnie Odp: M42 makro

Leon007 dziękuję serdecznie za miłe słowa. Większa odległość ostrzenia to niewątpliwa zaleta. Teraz przypomniałem sobie zdarzenie, jak nad wodą uganiałem się za jedną ważką. Mało sprzętu nie utopiłem.

Sezamek to jest niewątpliwa zaleta aby samemu "sprawdzić". Często czyta się wypowiedzi typu "mi się". Nie ma co "misiać", tylko podpinać szkła i samemu się przekonać.

KOKO74nie ma możliwości aby wykonać 70-300 fotografii mrówki w tej skali bez "dodatków".

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

A powiedz może jak wygląda odległość ostrzenia z Industara z zapiętym kompletem pierścieni. No i z ciekawości z tego Vivitara też bo dla 5:1 to chyba trzeba owada w nos przypieprzyć
    Jest jakaś stała zależność między skalą a minimalną odległością ostrzenia? Dla mojego Tamrona 1:1 muszę ostrzyć z 11cm, Cosiny nie sprawdzałem ale dla 1:2 nieco więcej będzie to aż strach jak będę uzyskiwał powiększenie rzędu 3:1 na niej.
    FF + trzydziestka piątka

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Dziękuję za zainteresowanie się tematem, nie planuję przejścia na pełną klatkę więc skłaniałbym się ku canonowi 60, podobno jakością lepszy od tamrona. Jeżeli nie uda mi się złożyć zestawu m42 pójdę w canona 60. Dziękuję jeszcze raz za Wasze podpowiedzi i życzę szczęśliwego nowego roku! Pozdrawiam!

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

C60 2.8 nie ma chyba konkurenta jeśli chodzi o ostrość ja jednak jestem zwolennikiem dłuższych ogniskowych i bardzo mi widzą się fotki np. z S150
    Nie wiem jakie masz doświadczenie w makro, jeśli żadne to kombinowanie z M42 może bardzo rozczarować a nawet zniechęcić zwłaszcza jak efekty na początku nie spełniają oczekiwań.
    Ostatnio edytowane przez Bouli_wro ; 28-12-2013 o 14:35

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

No to widzę, że mi klient na tamrona uciekł (pierwszy link) :P a na poważnie to gdyby nie FF to też bym brał Canona 60mm, ostatecznie rozważałem też Sigmę 50mm Macro.
    FF + trzydziestka piątka

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

podobno sigma 50 wypada sporo słabiej niż 70mm czy 105

Panowie jeszcze jedno pytanie! Mam okazję dostać 100mm canona za 1000zł więc mam pytanie, brać 60 czy 100? Chyba ,że są jakieś inne alternatywy do max 1400zł.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

bierz 100mm i dokup pierścienie posrednie metalowe za 219zł będziesz miał super zestaw z ktorego wyciągniesz już sporo i na pewno Ci wystarczy

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

okazja to by była za 800
    jeśli nie ma żadnych wad to na pewno wart swojej ceny.
    Ostatnio edytowane przez Bouli_wro ; 28-12-2013 o 16:21

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów