Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45

Wątek: M42 makro

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie Odp: M42 makro

Nijak, zapiąłem ją raz i zdjęcie fajnie wyszło ale z Tanim daje podobny obrazek. Czekam aż przerobię mieszek na EF. Weny trochę więcej będzie to porobię testy
    FF + trzydziestka piątka

Sezamek, mógłbyś mi przybliżyć dlaczego ten 1 mieszek jest dobry ale nie ten? :P Nie jestem za bardzo obeznany w tym temacie szczerze mówiąc. Jeszcze jedno pytanie, czy industar nie będzie czasem za krótki? Bo nie chciałbym wystraszyć robali przed zdjęciem.

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Posłuchaj te dwa ostatnie mieszki dają wyciąg max ze 130mm. Przyjmijmy 150mm dla prostoty obliczeń. Przy obiektywie 50mm da Ci to skalę 3:1. Dłuższy wyciąg to więcej możliwości. Druga sprawa, nie wiem jak I i W ale mój Helios przy wyciągu 190mm (pierwsza szyna) trzeba przysunąć na kilka cm do obiektu. Miałem też Presentę 135mm (jakoś tego obiektywu była powiedzmy artystyczna - zobacz wątek z linka, ostatnie zdjęcia właśnie z niego ) i teraz masz pierwszy mieszek i skala Ci wychodzi max 2:1. Z drugiej strony to można było ostrzyć już z kilkudziesięciu cm przy wyciągu 135mm.

Edit. Jako ciekawostkę powiem, że Tamron 90mm 1:1 ten co sprzedaje przy skali 1:1 też trzeba prawie pod nos owadowi przysunąć
    Ostatnio edytowane przez Sezamek ; 26-12-2013 o 19:51
    FF + trzydziestka piątka

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

1100zł wyrwałem setke canona usm, ale da się taniej, było kilka sztuk w cenie 900/1000zł jeszcze ze 2 miesiące wstecz.
    Możesz spokojnie polować i czaić się, targować aż Ci się uda.
    Ja mam teraz industara 61c czy cos takiego macro 1:2 do tego pierscienie posrednie (industar 150zł pierscienie 30zł)
    Do 100mm canona i tak by się przydały pierscienie z przeniesieniem automatyki które pewnie zakupie.. ogólnie szkło jest megaaa! Póki co jedna sesja testowa z moim psem i foty wyszły super, jest szybki - szybszy niż mój pies xD ( w koncu usm ) i mega ostry

Ja bym Ci proponował wyrwać industara macro ( jest teraz jedna aukcja od 99zł ) do tego pierscienie posrednie i zobaczyć sobie co i jak a w miedzy czasie odkładać na normalne szkło macro i stawiałbym na canona. Na Twoim miejscu bym dozbierał do 100mm canona usm.

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Tak właśnie. Niedawno ktoś wystawiał Ef 100 USM macro za ok. 1k pln. Sądzę, że to doskonała oferta.
    5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Tyle, że trzeba dozbierać do pierścieni żeby uzyskać skalę 2:1 a to poza budżetem autora. Też miałem kupować ten obiektyw ale nie było wtedy akurat
    FF + trzydziestka piątka

Bywalec
    Miasto
    Radom

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta

Ja bym Ci proponował wyrwać industara macro ( jest teraz jedna aukcja od 99zł ) do tego pierscienie posrednie i zobaczyć sobie co i jak a w miedzy czasie odkładać na normalne szkło macro i stawiałbym na canona. Na Twoim miejscu bym dozbierał do 100mm canona usm.
    I moje zdanie jest też takie samo.
    Przy skali odwzorowania 1:1 i wyżej głębia ostrości jest papierowa, operować obiektywem w manualu (ustawić ostrość, zamknąć przysłonę i nie zmienić odległości o mm) to już wyższa gimnastyka - ale jeśli motyw statyczny i statyw...

--- Kolejny post ---

Poza budżetem - fakt - ale może z czasem?

Sezamek, bardziej bym się skłaniał ku Industarowi bo Twojej presenty nigdzie nie mogę znaleźć ,a z ebayem mam złe wspomnienia :P. Podsumowując,:
    1. Industar
    2. mieszek (dalej nie wiem jaki)
    3. YN560II z przedłużeniem gorącej stopki
    4. statyw

Bywalec
    Miasto
    Radom

mieszek - dłuuugi

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Ja bym się też do presenty nie skłaniał bo szkło tragiczne w tym zakresie 100 - 135mm można dostać ostrzejsze obiektywy. Kwestia ceny
    FF + trzydziestka piątka

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów