Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Tani soft box - budżet 150 zł

Mieszany widok

Domyślnie Tani soft box - budżet 150 zł

Witam wszystkich serdecznie. Przeczytałem pół forum i właściwie strasznie podzielone opinie są. Myślę nad kupnem takiego oto sofboxu.

http://allegro.pl/oswietlenie-studia...814518021.html

Potrzebny mi jest do fotografii na stronę internetową (przedmiotu typu wiertarka, suszarka). Namiotu bezcieniowego nie chcę, jakoś nie podobają mi się takie zdjęcia. Aktualne wyposażenie jakie mam to Benq GH700 - tutaj jakoś do tych zastosowań jest wystarczająca, i stosunkowo szybko ostrzy (w połowie ogniskowej można obiektyw przyłożyć do przedmiotu wręcz). Oczywiście wiem że lepiej by było mieć coś innego, np. ze względu na możliwość wyzwalania zewnętrznej lampy. dodatkowo mam blendę 60cm. No i oczywiście statyw, też raczej tani (Camarock TH-70). Dodatkowo myślę kupić jakieś tło.

To mi się udaje osiągać mając tylko lampkę biurkowa (90W) i kawałek kartki, no i coś co rozprasza delikatnie światło. -> Stacja HOT-AIR – Zaoxin 858 | TEST.j.pl - Gustlik testuje w innych artykułach zdjęcia są raczej do poprawki.

Pozdrawiam Gustlik
    Ostatnio edytowane przez Gustlik ; 25-12-2013 o 16:25

Domyślnie Odp: Tani sof box - budrzet 150 zł

Ja nie mam nic przeciwko temu, że mnie poprawił. I przepraszam za ort... Ale teraz już nie mam jak poprawić, jak ktoś odpowie blokuje edycje.

Co do pytania, to z softu są mniej wyraźne cienie niż z parasolki?

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie Odp: Tani sof box - budrzet 150 zł

Edycja jest czasowa.

Generalnie im dalej znajduje się źródło światła i im mniejszą ma ono (owe źródło) powierzchnie tym bardziej światło staje się "twarde". Więc odpowiadając na Twoje pytanie nie ma znaczenia czy użyjesz softboksu czy parasolki tylko jaką modyfikatory będą miały powierzchnie, oraz w jakiej odległości od przedmiotu je umieścisz. Oczywiście w grę wchodzą jeszcze takie aspekty jak odbite światło od ścian, itp.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Domyślnie Odp: Tani soft box - budżet 150 zł

Witam podpisam się pod temat
    kupiłem softbox używany z wadą (niestety o niej nie wiedziałem a nie mogę teraz już odzyskać pieniędzy)
    Mianowicie brakuje mi na jednym z "pręcików" końcówki i nie wiem czy cały zestaw mogę wywalić teraz do kosza czy da się coś jeszcze z tym zrobić?
    Jest to mocowanie bownes
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 14-03-2014 o 18:19
    Pkt 8 regulaminu forum

Uprawnienia umieszczania postów