Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: 450 D i co dalej

Domyślnie 450 D i co dalej

Posiadam do tego szkło canona 17-85 f4-5,6 i 70-200 L4, oraz sigmę 17-50 f2,8. Przymierzam się do zakupu nowego body nie chcąc zmieniać szkła co powinnam brać pod uwagę? Czy prawdą jest iż posiadane przeze mnie szkło nie będzie śmigać z ff? Fotografuję bo lubię, nie bo zarabiam. Jestem amatorem przez duże A Dzięki jeśli ktoś cuś zasugeruje

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: 450 D i co dalej

a czemu chcesz zmienić?
    17-85 nie będzie działał na ff
    17-50 sigmy chyba będzie działać ale będzie ostro winietować więc ogólnie też nie jest przeznaczona pod FF
    a zmiana 450d na innego cropa według mnie bez sensu
    Ostatnio edytowane przez salas ; 23-12-2013 o 16:30

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

C 17-85 to EF-S, one mają zadek za duży i mogą o lustro haczyć (swoją drogą chyba powinienem użyć stwierdzenia na pewno).
    Pytanie podstawowe to budżet. Też fotografuje amatorsko a FF kupiłem choć nie wykorzystam nawet jego ułamka procent możliwości.

Druga sprawa to kwestia co fotografujesz. Ja rozważałem 60D dla potrzeb macro (uchylny ekranik) lub 5D (marzenie o FF) i skończyłem na tym drugim więc dalej będę rył brodą o ziemię :P.

Jeśli masz mały budżet to z pewnością dobrym wyborem będzie 40D - miałem porównanie z 450D i na prawdę korpus o wiele bardziej ergonomiczny, lepiej się trzyma, szybki i jak dla mnie celny AF także na bocznych punktach. Samo body to max 1000zł i szklarnię zostawiasz.

Jeśli FF to z czystym sumieniem mogę polecić 5Dc choć krótko go miałem. Na pewno przy amatorce i wszędziebraniu aparatu musiałabyś pomyśleć o lampie do 5D - w APS-C nawet kiepska kukułka waląca na wprost pozwalała zrobić akceptowalne a najważniejsze nieporuszone zdjęcie czego nie mogę powiedzieć o 5Dc (MKII nadrabia wyższym użytecznym ISO).

Kolejna sprawa jak dobrze w dłoniach leży Ci 450D? Rozmiarowo to 50/60D będzie bliżej Twojemu 450D niż 40D / 5D - one są większe (dla mnie zaleta). W stopce masz link do zdjęć porównawczych z 40D / 5Dc / 5D MKII wraz z obiektywem C35mm f/2
    FF + trzydziestka piątka

Miasto
    KIELCE

zmienisz 450d na jakieś 40d czy 60d czy 600d to SKOKU JAKOŚĆI OBRAZKA pewnie nawet nie zauważysz dlatego według mnie to bez sensu.
    FF wiąże się z wymianą 2 z 3 szkieł które posiadasz

Cytat Zamieszczone przez myha Zobacz posta
    Posiadam do tego szkło canona 17-85 f4-5,6 i 70-200 L4, oraz sigmę 17-50 f2,8. Przymierzam się do zakupu nowego body nie chcąc zmieniać szkła co powinnam brać pod uwagę? Czy prawdą jest iż posiadane przeze mnie szkło nie będzie śmigać z ff? Fotografuję bo lubię, nie bo zarabiam. Jestem amatorem przez duże A Dzięki jeśli ktoś cuś zasugeruje
    Jak mają w nazwie literę "S" np EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM, to do FF się nie nadają.
    Canona 70-200 f/4 L możesz podpinać do czego chcesz.
    A Sigma jest tutaj: Sigma Pro Centrum i tez do FF się nie nadaje.

EF-S. Tak mi się wydawało, że zmiana 450 na innego cropa, może nie mieć sensu ... Budżet? Szczerze nie wiem. Do tej pory wydawałoby się że 4000 to na body jest maksymalną rozsądną granicą. Teraz widzę, że i 6000 można wydać, tylko czy to rozsądne dla amatora? Jeśli chodzi o obiektyw 17-85 to mi nie będzie szkoda, jest ciemny jak jasna cholera, a po pobycie w serwisie to już ogólna porażka. Sigma to fajne szkło, (świeży nabytek) o moim ukochanym 70-200 nie wspomnę. Ale niestety w pomieszczeniach ciężko z taką lufą, stąd zapotrzebowanie na Sigmę. Co fotografuję? Wszystko, przyrodę, krajobraz, dzieciaki, miejsca i ludzi. Czemu chcę zmienić? Mam go już chwilę, teraz chciałabym pójść na kurs, potrzebuję żeby mi ktoś wszystko wytłumaczył jak krowie na miedzy. Nie chodzi o to jak mam ustawić aparat (chociaż to będzie cenne) tylko Dlaczego go tak ustawiam. Wtedy łatwiej mi będzie korzystać z bazy wiedzy internetu. Idąc na kurs chciałabym iść już ze sprzętem który po takim kursie będzie mi wystarczał, teraz w 450 wkurza mnie mały zakres ISO chociażby. Dzięki Wam za podpowiedzi.

Miasto
    KIELCE

w cropie iso 1600 jest znosne a 3200 to już podzielone zdania, jedni używają i chwalą inni bardzo narzekają :P
    według mnie ćwicz na tym co masz a dopiero za jakiś czas jak już 450d będzie Cię mocno ograniczał zmień na pełną klatkę

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Z tą przyrodą to jak coś bierz poprawkę, że 200mm to na FF będzie 200mm a nie 320mm jak do tej pory A jeśli chodzi o te dzieciaki to pomyśl o szybkim i niezawodnym AF albo dobrej serii
    FF + trzydziestka piątka

w 450 ISO 800 jest znośne, przez duże Z :/ "A jeśli chodzi o te dzieciaki to pomyśl o szybkim i niezawodnym AF albo dobrej serii" hmm a możesz o tym AF szerzej? masz coś konkret na myśli ?

Miasto
    KIELCE

jak chcesz wydać te 4tysiące to jest opcja 70d ( szybki AF, dobra seria )
    jak nie chcesz wydawać 4tysięcy to rozważ opcję 50d lub 60/650/700d

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów