Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Eos 6d – kolor swiatel

Domyślnie Eos 6d – kolor swiatel

Witam. Wprawdzie dzis po raz pierwszy sie zarejestrowalem, ale jestem stalym czytelnikiem waszego forum. Do rzeczy : od niedawna jestem posiadaczem 6D. W zasadzie do wczoraj bylem zachwycony tym aparatem i jego mozliwosciami. Jednak po nocnej sesji testowej w miescie zdziwilem sie kolorem swiatel na skrzyzowaniu. Na wszystkich zdjeciach (niezaleznie od ISO) swiatla zamiast posiadac kolor zielony, sa niestety niebieskie. Wiem, ze mozna to skorygowac, ale chyba nie o to chodzi. Zdjecia byly robione jako jpg (wiem, wiem w RAW wszystko byloby prostsze ) przy pomocy Tamrona 28-75 2.8. Wprawdzie moj monitor nie jest w tej chwili skalibrowany, ale chyba nie tu tkwi problem. Z gory dziekuje za rady.

Link do zdjecia :
    http://ladros.homepage.t-online.de/inne/swiatla.jpg

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Eos 6d – kolor swiatel

Cytat Zamieszczone przez jimbeam Zobacz posta
    Witam. Wprawdzie dzis po raz pierwszy sie zarejestrowalem, ale jestem stalym czytelnikiem waszego forum. Do rzeczy : od niedawna jestem posiadaczem 6D. W zasadzie do wczoraj bylem zachwycony tym aparatem i jego mozliwosciami. Jednak po nocnej sesji testowej w miescie zdziwilem sie kolorem swiatel na skrzyzowaniu. Na wszystkich zdjeciach (niezaleznie od ISO) swiatla zamiast posiadac kolor zielony, sa niestety niebieskie. Wiem, ze mozna to skorygowac, ale chyba nie o to chodzi. Zdjecia byly robione jako jpg (wiem, wiem w RAW wszystko byloby prostsze ) przy pomocy Tamrona 28-75 2.8. Wprawdzie moj monitor nie jest w tej chwili skalibrowany, ale chyba nie tu tkwi problem. Z gory dziekuje za rady.

Link do zdjecia :
    http://ladros.homepage.t-online.de/inne/swiatla.jpg
    Są przede wszystkim przepalone, dlatego barwa światła na zdjęciu jest inna niż w rzeczywistości.

Awatar ryplay
    Miasto
    Poznań

A czy oświetlenie ulicy było sodowe? (takie popularne żółte lampy uliczne sprawiają, że balans bieli w aparacie świruje).
    Nie podoba mi się kolor chodnika, no i oczywiście kolor światła zielonego
    amatorzy dbają o sprzęt, zawodowcy o temat, dla artysty najważniejsze jest światło...

Ok, sa przepalone, ale chyba musza byc :-) gdyby nie byly, nic poza nimi nie bylo by widac, te niemieckie lampy daja ostro po oczach. Cholera wie, czy to lampy sodowe. Moze rzeczywiscie to tylko balans bieli, ktory nie daje rady, przy tego typu oswietleniu.
    Ostatnio edytowane przez jimbeam ; 23-12-2013 o 13:21

dawniej jas_rambo

Balans bieli. Rób w RAW'ach - cyforwy negatyw "ignoruje" ustawienia aparatu dot. balansu bieli i można go potem dowolnie bezstratnie ustawić podczas wywoływania np. w Camera Raw (Photoshop) lub w Lightroomie.
    Ostatnio edytowane przez jas_r ; 23-12-2013 o 13:31

Jasne, ze nastepny test zrobie w rawach (tyle to wiem :-) . Nie spotkalem sie jeszcze z tak dziwnym przeklamaniem kolorow, dlatego pytam :-)

Pełne uzależnienie

Kup poziomicę do aparatu. Jak już robisz ze statywu to dobrze jakby było prosto. A WB zrobił co się dało. Światło sodowe nie zawiera pełnego widma światła słonecznego. I teraz można zostawić zdjęcie żółtym jak jest w rzeczywistości, lub ratować jak to zrobił aparat. Jak będziesz miał RAW i będziesz próbował ustalić punkt szarości to pewnie wyjdzie Ci podobnie. Jak dla mnie WB spisał się wyśmienicie. W 5D zdjęcie jest po prostu domyślnie żółte.

Początki nałogu Awatar maciek12ss

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Kup poziomicę do aparatu
    Nie musi, ma w aparacie..
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Pełne uzależnienie

Nie musi, ma w aparacie..
    Zostaje użyć. Fajna sprawa.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

To samo mialem w 60d kwestja wb.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów