Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 100

Wątek: Sugestie Canon 70D czy Canon 6D

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Sugestie Canon 70D czy Canon 6D

Szukam i szukam, masz jakiegoś linka z testem, który by to potwierdzał? Bardzo mnie ten temat zaciekawił. Kolega ma 5dmk3 i większych różnic w zdjęciach nie widzieliśmy, bo na filmie widać różnicę w szumie dosyć wyraźnie. 5d w końcu ma wyższą rozdzielczość wiec wydawało nam się logiczne że minimalnie bardziej szumi, tym bardziej, że oba jadą na tym samym procesorze i nie dzieli ich jakiś długi okres czasu.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez eclipsis Zobacz posta
    Znaczy, że 6d ingeruje w RAW?
    No, na to mi wyglądają zdjęcia. Być może się mylę, ale tak to widzę i to mnie trochę ostudziło w zamiarze zakupu 6D na backup dla 5D3. Po prostu odszumić wolę sobie sam, jeśli już.

Szukam i szukam, masz jakiegoś linka z testem, który by to potwierdzał? Bardzo mnie ten temat zaciekawił. Kolega ma 5dmk3 i większych różnic w zdjęciach nie widzieliśmy, bo na filmie widać różnicę w szumie dosyć wyraźnie. 5d w końcu ma wyższą rozdzielczość wiec wydawało nam się logiczne że minimalnie bardziej szumi, tym bardziej, że oba jadą na tym samym procesorze i nie dzieli ich jakiś długi okres czasu.
    A tutaj zobacz na zdjęciach posągu Lincolna wyższe ISO typu 12800 - link>>. To nie są jakieś dramatyczne różnice, ale wygląda na to, że "gładkość" jest osiągana kosztem utraty najdrobniejszych szczegółów.

Początki nałogu
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

ja nie wiem co wy zapinacie do tej 70d, że ma taki fatalny AF względem 6d - dla mnie to jakaś bzdura i mit.
    ja zapinam sigme 18-35 f 1.8 i przy pełnej dziurze mam prawie 99% trafień, a reszta to moje błędy
    sigma 50 1.4 jak mi obiekt szybko się porusza to przy f1.4 bywa, że nie trafie a GO mam często rzędu do max 5cm przy f1.4
    tamron 70-200 2.8 tu gorzej, bo szkło na wiertarce i cudów nie ma, statyczne kadry 100% trafień, dynamiczne to już różnie bywa
    canon 10-22, a co to jest nie trafiony af?

jak mi się rączki trzęsą bo jestem "zmęczony" to nie ma cudów, wiele fot do kosza idzie, ale raczej nie AF jest powodem

jak do 6d zapniesz canona 100l 2.8 is i sprawdzasz focus, a do 70d zapniesz canona 50 1.8 to pewnie, ze pierwszy zestaw wypadnie dużo lepiej.
    zresztą porównywanie AF na statycznych kadrach...... nawet 350d daje rade. udowadnianie na siłę, że jeden krzyżowy punkt w 6d jest lepszy niż w 70d jest dla mnie równie idiotyczne jak udowadnianie, że aps-c jest lepsze od FF.

ciekawe jak znawcy tematu trafialności AF porównują puszki z cropem do ff. może robią foty tym samym szkłem, a potem cropują obraz z FF???

w mojej ocenie 70d ma rewelacyjny focus, w mojej ocenie lepszy od 40d i dużo lepszy niż w 350d (a miałem te korpusy)
    nie wiem jaki focus ma 6d bo nie trzymałem go w rękach, ale daje sobie głowę uciąć, że też bym był wstanie spudłować.

Sam system w AF w puszcze to jedno, a trzeba pamiętać jeszcze o szkle, które ma dużo do powiedzenia w tej kwestii.

zobacz na foty ludzi strzelających np 20d - wiele jest dla mnie niedoścignionych. sprzęt to tylko narzędzie i w zasadzie od serii 20d możliwości są praktycznie nieograniczone.
    szumy itp rzeczy hmmmm.... może jak w kopalni robisz foto... lub powiększenia A0

70d ma przecież af z 7d, gdzie był chwalony za szybkość i celność. coś się zmieniło w tym temacie? czy może userzy 6d za chwilę będą udowadniać, że maja lepszy AF niż 1dx

ja przy jasnych szkłach używam wszystkich punktów, nie bawię się w przekadrowywanie, przy GO 2-3cm przekadrowanie może być bolesne w skutkach.

kupując 6D idziesz na kompromis - FF + dobra matryca, ale akceptowalny AF
    kupujac 70d masz APS-C jako wadę/cechę, ale fajny wielopunktowy AF

o opinię odnośnie tych dwóch korpusów i ich wad pytałbym raczej ludzi, którzy mają obie puszki, a nie gawędziarzy.
    jak masz hajs kup 6D lub 5D, a jak nie masz to kup 70D ze wszystkich korpusów będziesz zadowolony, a zawsze będziesz nie zadowolony bo nie kupiłeś modelu wyżej

co do obrazka to 70D mi dużo bardziej pasuje niż 40D w kwestii szumów i ew. obróbki. jednak 40d był sprzętem, który w 90% przypadków mi wystarczał, nawet wydruki A3 są b. dobrej jakości, A3 na 70D dają więcej szczegółu, ale tego nie ogląda się z 10cm

dla ślubniaka to i tak 5d mk3, bo tu potrzeba refleksu i szybkiego AF z wieloma punktami, a jak foto amatorskie to 6d i ladszafty to 6d da rade, a jak nie masz zbyt dużo hajsu to 70d się sprawdzi

moje foty ze ślubu były robione nikonem d90 i d200 - nie mam do nich pytań, kadry ilość szczegółu w zupełności mnie satysfakcjonują

Mam aktualnie 7d i 6d. Af 6d jest bardziej powtarzalny i precyzyjny. To chyba jasne, że oba aparaty mają inne przeznaczenie i każdy ma swoją dziedzinę w której jest lepszy. W trudniejszych warunkach oświetleniowych 6d zamiata siudemką jak chce. 6 kupiłem świadomie właśnie do ślubów i pewnie zdziwisz się, ale wystarcza z nawiązką.

Początki nałogu
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

ok, ale siódemka

rozumiem, że na tych samych szkłach.

dla mnie porównanie celności af między APS-C i APS to jest jakieś nieporozumienie ze względu na różną GO i w zasadzie inny system, tyle że szkła EF pasują do APS-C

dla FF przy f 1.8 ogniskowa 100mm obiekt 70cm GO to 0,45cm
    a dla APS-C przy tych samych ustawieniach to 0,28cm

czyli FF ma możliwość popełnienia większego błędu. W zasadzie przy takim teście APS-C powinno pracować przy F 2.8 i porównywać cropy z FF

jak to porównać??? ja nie wiem, a zastosowanie innej ogniskowej, mija się z celem, bo już inne szkło itd. trafialność zoomów dla różnych ogniskowych też bywa inna, a wymiana szkła na dające identyczny kadr już sprawia, że takie porównanie nie ma sensu. testy konsumenckie i opinie są subiektywne i często kierujemy się zasadą, że droższe musi być lepsze przypuszczam, że tu działa podobna zasada. Dokumentacja i możliwości AF jedno, a opinia użytkownika zupełnie co innego.

zreszta na optycznych jest porownanie 70d vs 6d na szkle 100l 2.8 is i z mojego punktu widzenia 70d pracuje fajniej ponieważ słupki przy 1,5% są wyższe niż dla 6d. no i przy 70d mam mniejszą GO więc trudniej jest trafić

można zaklinać rzeczywistość i twierdzić, że FF jest gorsze od APS-C jak i że 11 punktowy AF (w tym: centralny czujnik krzyżowy od f/5.6, pionowe linie czułe od f/2.8; górny i dolny czujnik - pionowe linie czułe od f/5.6; pozostałe czujniki - poziome linie czułe od f/5.6) jest lepsze niż 19-sto punktowy AF (wszystkie czujniki krzyżowe), centralny punkt AF o zwiększonej czułości dla obiektywów o jasności f/2.8 (lub jaśniejszych)

Dzielę się doświadczeniami z pracy. Nie obchodzą mnie cyferki na kartce. Bardzo daleko mi do onanizmu sprzętowego. Liczy się dla mnie realna wartość użytkowa. Jak dla mnie to te aparaty mogą nawet ostrzyć za pomocą magii wudu, byle by robiły to jak najlepiej. Poza tym weź pod uwagę że ten sam układ af może być lepiej oprogramowany w 70d. 7d to już przecież leciwa puszka.

dawniej jas_rambo

7d to już przecież leciwa puszka.
    Ale pierdoły. Zaraz zaczniecie pisać, że puszki starsze niż 3 lata nie robią zdjęć.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez jas_rambo Zobacz posta
    Ale pierdoły. Zaraz zaczniecie pisać, że puszki starsze niż 3 lata nie robią zdjęć.
    Żadne "pierdoły". Stwierdzenie faktu. W erze cyfry puszka, która ma niespełna pięć lat "młoda" nie jest . Z robieniem, bądź nie zdjęć nie ma to nic wspólnego.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Stałem przed wyborem 70D, 7D, 6D - aparat miał być do tele na pokazy lotniczy, czyli liczył się przede wszystkim AF !
    Wybrałem 70D bo: 6D za mało klatek i FF nie jest mi tu potrzebny, 7D odpadł gdyż w małych testach wyszło mi że lepiej i pewniej ten AF w 70D działa !
    Do tego resztę czasu robię robaczki, kwiatki i ptaszki więc LV, uchylny ekranik i WiFi się przydają!
    gdzie?
    A ostatnio na działce w budce wykluły się małe wróbelki, to sobie ustawiłem aparat niedaleko przez WiFi się połączyłem z iPad i sobie wygodnie z daleka robiłem fotki !
    efekt:

Tak że ciesze się z takiego wyboru, mimo że po 3 miesiącach małego użytkowania ( mam jeszcze 2 inne systemy ) aparat już leży w serwisie ! ;(

!
    70D | C 10-18 STM | C 18-135 STM | C 50/1.8 | To 11-16/2.8 | Ta 150-600 VC | S 180/3.5 Macro
    A100 | A700 | nex7 | i inne cccp

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Cytat Zamieszczone przez dj_exon Zobacz posta
    aparat już leży w serwisie !
    Co mu dolega ?

70D, 7D, 6D - aparat miał być do tele na pokazy lotniczy
    Przy FF brakowało by chyba także mm na długim końcu ?
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów