Zamierzam nagrywać w RAW'ach. Potrzebuję kupić kartę lub 2 karty, które będą najlepsze do nagrywania RAW w 5D MKIII. Proszę o pomoc w wyborze oraz opis sposobu eksportu plików z podanej karty na komputer. Dziękuję z góry za pomoc.
Zamierzam nagrywać w RAW'ach. Potrzebuję kupić kartę lub 2 karty, które będą najlepsze do nagrywania RAW w 5D MKIII. Proszę o pomoc w wyborze oraz opis sposobu eksportu plików z podanej karty na komputer. Dziękuję z góry za pomoc.
Ja mam zestaw:
Karta CF - SANDISK EXTREME UDMA 60MB/s 16GB
Karta SDHC - SANDISK EXTREME 45MB/s 32GB.
I nie narzekam. Karta SD raczej jako zapasowa. Jeśli chodzi o pojemność, to już zależy od tego ile będziesz robić zdjęć pomiędzy zrzutami na komputer. Na 16GB przy ISO 100 pokazuje że zrobi 534 RAWy, a na ISO 6400 - 441 RAWów.
Zrzut na komputer robię programem EOS UTILITIES.
Tryton
--------------------------------------------------------------
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
Dodam, że mam na myśli karty dla DSLR RAW, czyli produkcja filmów z 5D MKIII.
--- Kolejny post ---
Dodam, że mam na myśli karty dla DSLR RAW, czyli produkcja filmów z 5D MKIII.
szybka i pojemna
w pudelku z aparatem jest instrukcja obsługi,także w języku polskim
zastanów się czy wiesz co piszesz
Tak, tylko jaka firma i pojemność?
Na przykład SanDisk 256GB Extreme Pro.
Transcend albo Lexar 1000x CF'ki ofc. Pojemnosc, jak najwieksza ale 64GB to minimum.
Podobno SanDiski są dużo wolniejsze od Transcend albo Lexara. To prawda? Jaki model konkretnie polecacie? Gdzie można kupić najtaniej?
Druga sprawa to porównanie Transcend (tanszy o polowe) i Lexar. Który lepiej wybrać do DSLR w RAW (5D mkiii)
Ostatnio edytowane przez kamila24 ; 23-12-2013 o 00:43
Z testów porównawczych Chipa wynika, że przy modelach 600x to wsio ryba bo oba mają podobną szybkość zapisu (T i L). Druga sprawa, chodzi Ci o nagrywanie czy zdjęcia seryjne. "Nagrywanie RAW" - mamy się domyśleć, że masz na myśli filmy 1080p tak? A może dylemat jaka karta najszybciej bufor opróżni przy serii (nie wiem czy w MKIII można wyłączyć zapis na SD bo jak nie to z tego co czytałem będziesz ograniczona szybkością wolniejszej karty). Pojemność - 30x235 (685)MB = 7 (20,5) GB to jest minimum do zapisania 30-sto minutowej sekwencji video w 1080p.
Wg. instrukcji karta powinna być nie wolniejsza niż 6 (20) / 10 (30) MB/s w przypadku SD /CF
FF + trzydziestka piątka![]()