To mój pierwszy post, więc rozpocznę od przywitania się - na pewno zagoszczę tutaj na dłużej
Od niedawna zacząłem planować pierwszy zestaw studyjny na start - mam do wydania 3.5 - 4k. Fotografią zajmuję się już jakiś czas, więc wiem co zrobić z aparatem. Jednak jeśli chodzi o fotografię z lampami błyskowymi - to mój start, więc będę wdzięczny za wszelkie sugestie odnośnie zestawu.
Rozpocząłem od przeczytania różnych książek/blogów/ogłądałem trochę backstage z różnych sesji fashion/glamour etc żeby zorientować się w temacie. Zestaw będzie służył do wystartowania i zebrania pierwszych doświadczeń w tej materii. Za jakieś pół roku planuję doinwestować drugie tyle, jeśli nie trzecie
Będę bardzo wdzięczny za wskazówki dotyczące zestawu poniżej:
Światło:
2x600Ws od Quantuum LINK - 2138zł
Statywy:
2xwysoki statyw pod lampy LINK - 318zł
Modyfikatory:
Deep Octa 120cm - LINK - 229zł
Niewielki softbox (40x80), jako alternatywa dla okty: LINK - 199zł
Snoot LINK 80zł
Mam już trochę srebrnych parasolek odbijających, jakby było trzeba bardziej "rozlać" światło.
Powierzchnie odbijające:
Panel Odbijający (srebrny + biały) ze statywem LINK 441
Panel odbijający (czarny/srebrny/biały)Black/silver/white LINK 174
Tła:
Mam już statywy do mocowania. W praktyce - czy polipropylenowe tła znacznie odstają od kartonowych? Jeśli nie, to:
Polipropylenowe białe LINK
Polipropylenowe czarne LINK
Tym sposobem całość zamknęła się w 3777. Planowałem wsadzić jeszcze beauty disha, bo bardzo podoba mi się charakterystyka światła, które generuje. Tutaj kandydatem do cięć są powierzchnie odbijające. Z drugiej strony - nie przepadam za prowizorką, bo to straszliwie przeszkadza w pracy. Są jakieś alternatywy dla tych podanych powyżej, z którymi da się pracować?
Będę wdzięczny za wszelkie porady i sugestie!