Znajoma chce kupic jakis obiektyw makro do fotografowania potraw (bedzie podpinac do kropa), zastanawia sie nad zakupem jakiegos makro. Czy makro to dobry pomysl przy takim temacie? Jakie szklo/szkla sa uzywane najczesciej przy takiej fotografii?
Znajoma chce kupic jakis obiektyw makro do fotografowania potraw (bedzie podpinac do kropa), zastanawia sie nad zakupem jakiegos makro. Czy makro to dobry pomysl przy takim temacie? Jakie szklo/szkla sa uzywane najczesciej przy takiej fotografii?
Do cropa moim zdaniem najlepszy jest Canon EF-S 60/2.8. Co prawda nie fotografowałem potraw ale silniki i wady materiałowe, ale to już inna sprawa.
Te 60mm to moim zdaniem minimum. Sprawdzić się powinien także każdy obiektyw macro w okolicach 100mm. Obiektywy macro rzadko trafiają się kiepskie optyczne, więc tak na prawdę czego nie kupi będzie zadowolona. A wybór jest spory. Tamron 90mm, Sigma 105mm, Tokina 100mm, Cosina 100mm 3.5 i jej klony. Oraz oczywiście Canon 100mm macro w jednej z trzech wariacji.
Jeśli budżet jest ograniczony to zrezygnowałem z wersji stabilizowanej.
46756a6920582d5431202b2031302d32342f34202b2031382d 35352f322e382d34202b2035352d3230302f332
e352d342e38202b2032332f312e34202b2033352f312e34202 b2035362f312e32202b204d65747a206d343030
niedawno temat został mocno przewałkowanytrzeba poszukać.
Bierz canona 100mm f/2.8 USM macronie ma wysuwanego tubusa, ostry od 2.8, sprawdza się w portrecie i jest od canona. Za 1000/1200zł kupi dobrą sztukę.
działam 100mm f/2.8 USM macro idealnie wychodzi![]()
100mm lub 180 mm do innych efektów.... niektórzy używają też 90ts-e z pierścieniami pośrednimi![]()
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Napewno kolezanka potrzebuje makro? Dobry znajomy STILL LIFE PRODUCT FOOD ADVERTISING PHOTOGRAPHY NYC / PHOTOGRAPHER LUCAS ZAREBINSKI 917 399 0196 spora czesc zdjec to 5DmkII i 24-70 albo 24-105 w zadnym nie bylo makro uzyte.
W sumie to canona mam i jest mi z nim dobrze.
może to kuchnia molekularna?![]()
Nie wyobrażam sobie podejścia do potrawy nie mogąc podejść na ok 0,5 metra. Ja używam tylko macro, ale to pewnie kwestia specyfiki pracy i indywidualnych upodobań![]()
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Jeśli nie ma ciśnienia na skale 1:1 to właśnie pomyślałbym o 24-105. Bardziej uniwersalny. Tylko nie podany jest budżet. No i pytanie, co ma być fotografowane. Ziarna kawy, czy torty?