CF w aparacie masz załadowaną, po formacie i gotową do użycia ?
CF w aparacie masz załadowaną, po formacie i gotową do użycia ?
Mam zainstalowany EOSinfo i nic tam nie pokazuje, ale jest to chyba logiczne, bo przecież najpierw komputer musi wykryć aparat. Jak go nie wykrywa to EOSinfo sam chyba go nie pokaże. Wydaje mi się, że to nie daje 100% pewności, że to akurat gniazdo USB aparatu; pewnie tylko serwis może to potwierdzić.
--- Kolejny post ---
Tak, dokładnie.
A kolejne litery dysków w systemie masz wolne czy zarezerwowane przez inne urządzenia,dyski, pendrive, czytniki CF itp. ?
Czasami pomimo że nie są podpięte, blokują przypisanie nowych urządzeń.
Ale jeżeli sprawdzałeś na innych kompach, to raczej nie to.
Podepnij coś nowego do kompa, czy wykryje.
Sprawdź jeszcze z zapiętym obiektywem, w jakimś sklepie typu FJ.
To kolejna przestroga że kupowanie używanego sprzętu za duże $ to ryzyko . A ceny używanych 5D MK2 i 7D są lekko nierealne tzn przesadzone.
Z instrukcji obsługi:
Przed podłączeniem aparatu do komputera osobistego należy zainstalować na komputerze oprogramowanie dostarczone w zestawia (na dysku CD-ROM EOS DiGITAL Solution Disc).
I to jest ważna informacja podparta odpowiednią ikonką.
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Kolejne litery dysków mam wolne i komputer bez problemu wykrywa nowe/inne urządzenia.
Sprawdzenie z obiektywem to jest jakiś pomysł, choć podobno obiektyw nie ma wpływu na wykrywanie body przez komputer...
--- Kolejny post ---
Zainstalowałem EOS Utility i zrobiłem update do najnowszej wersji. Czy jeszcze powinienem coś doinstalować?
Rozumiem, że sterowniki zainstalowałeś przed podłączeniem aparatu do komputera.
Sytuacja, gdy urządzenie staje się "niewidzialne" osobiście zaliczam do zjawisk paranormalnych i po pomoc uderzałbym w pierwszej kolejności do szamanów od komputerów. Tym bardziej, że owi, swoje gusła uskuteczniają prawie w każdej miejscowości.
P.S.
Spróbuj jeszcze na forumach stricte komputerowych
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Gdyby gniazdo USB w aparacie było sprawne, a nie byłoby zainstalowanych sterowników i oprogramowania, to Windows pokazałby komunikat " znaleziono nowy sprzęt ".
Program EOSinfo też wykryłby aparat, więc masz odpowiedź![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Bylem ciekawy czy inne porty działają w aparacie i podłączyłem aparat to telewizora poprzez dołączone kable "cinch" i obraz jest transmitowany na TV, także mógłbym mieć jedynie uszkodzone wejście USB, choć skontaktowałem się ze sprzedawcą i dostałem informację, że port USB w aparacie powinien być sprawny i że wszystko było wcześniej OK :-/
--- Kolejny post ---
Mam jeszcze inne pytanie: czy wina może leżeć w samym kablu? Tzn. w tym, że nie jest to oryginalny kabel od tego aparatu? Mam 4 kable od innych aparatów i na żadnym nie działa. Czy jest to możliwe, że muszę mieć kabel od tego zestawu? Brzmi to niedorzecznie, ale rozważam wszelkie możliwości, więc pytam?