Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Ekstremalne makro z wpełni manualnych szkieł.

Domyślnie Ekstremalne makro z wpełni manualnych szkieł.

Mam pytanie, czy ktoś składał szkła na revers 135 + 28? Zastanawiam się na sonnarem 135 + takumar bayonet 28/2.8 lub pentax-a 28/2,8. Choć jestem otwarty na wszelkie podpowiedzi. Do tej pory używałem Industar 61L/3 MC z mieszkiem lub pierścieniami a wcześniej Industar 50-2. Z osprzętu mam zamiar dokupić sanki (manfrotto) . Statyw i oświetlenie jest. Pytanie kieruję to kolegów i koleżanek, którzy zajmują się tym rodzajem fotografii. Bardzo proszę nie pisać, że temat wałkowany i nie odsyłać mnie do linków na temat odwrotek z heliosa (google pokazało 8 tematów w dość długim przedziale czasu do tego sporo postów typu: wydaje mi się)
    Jeśli to możliwe bardzo proszę o sample ewentualnie odnośniki do waszych galerii. Proszę o podanie szkieł którymi były wykonane prace.
    Z góry dziękuję za okazaną pomoc.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: Ekstremalne makro z wpełni manualnych szkieł.

A może odwrócony 18-55. Wątek o przeróbce i jest tam linko do moich przykładowych zdjęć wykonanych takim obiektywem: http://www.canon-board.info/tips-and...o-makro-65368/
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Raczej interesują mnie manualne szkła o wyższej rozdzielczości/jakości. Taki 18-55 przy industarze wypada dość blado.

jeśli myślisz o dużym zbliżeniu makro i świetnej rozdzielczości to odpowiedź jest tylko jedna
    Canon MP-E 65 mm f/2.8 1-5X Macro Photo i jest wypełni manualny a właściwie nawet nie ma pierścienia ostrzenie - ostrzymy oddalając lub przybliżając przedmiot do przedniej soczewki
    miałem ten obiektyw wrażenia jak z mikroskopu ale cholernie trudny do ogarnięcia

--- Kolejny post ---

ale jakość zdjęć przy zumie makro X5 żyleta

Z całą pewnością chodziło o przybliżanie i oddalanie aparatu fotograficznego.
    Samą technikę znam. Nie bez powodu napisałem o dalszych planach jeśli chodzi o zakupy. Swoim zestawem uzyskiwałem skalę 2:1 ostrząc dokładnie tak jak pisałeś. Czy trudny "do ogarnięcia"? Przy większych skalach mam zamiar używać sanek makro.

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

zapraszam na makropasja.pl
    duże powiększenie = papierowa głębia i jak chcesz iść w takie macro to w zasadzie tylko macro stacking, próbowałem z odwróconym 28mm + pierścienie i wiem, że to nie jest bułka z masłem szybko się poddałem

miało być bez linków ale to warto zlustrować
    Bienvenidos
    Ostatnio edytowane przez Bouli_wro ; 28-12-2013 o 22:04

Uprawnienia umieszczania postów