Hej. Zamierzam kupić w nowym roku lustrzankę, więc ceny mogą się jeszcze zmienić (na co liczę).
Ogólnie robię dużo zdjęć, najczęściej krajobraz, architekturę lub portret. Makro to coś takiego gdzie u mnie na 100 "udanych" zdjęć jest 1 albo maks. 2 :P.
Lustrzanka, którą chcę kupić najlepiej by miała już w tej cenie wliczony obiektyw ^^.
Myślałem nad tymi czterema:
- Pentax k-500 wydaje się być ok, niby najlepszy w specyfikacjach (pomimo braku podświetlenia punktów af) , ale zdjęcia przykładowe na dpreview są jakieś nie bardzo.
- Nikon d5100 trudno mi coś powiedzieć, zdjęcia, które robi nie za bardzo mi się podobają, mają niby większą matryce niż canon, lepszą głębie koloru, większy zakres tonalny, więcej o 2 punktów af. Ale jednak ja pomimo tej "wyższości" jakoś jej nie zauważam
- Canono 600d nie wiem czemu ale słabo oceniany, w porównaniu z w.w, ale za to bardziej mi się podoba z wyglądu i odnoszę wrażenie oglądając flickr i dpreview, że robi najlepsze zdjęcia.
- Canon 1100d nie jest chyba zbyt dobry, ale za to bardzo popularny w Polsce. Myślę jednak o nim bo jeśli wypadnie porównywalnie do reszty to by było ok 700 zł taniej ;P