Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: Przepalone niebo - jak uniknąć?

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

Domyślnie Odp: Przepalone niebo - jak uniknąć?

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Jeśli czujesz, że fotografia dla Ciebie to będzie coś więcej niż zdjęcia "u cioci na imieninach" to zapisuj w RAW i zacznij na serio walczyć z LR
    Zgadzam się, a jak już trochę zapoznasz się z możliwościami programów i formatu to sama stwierdzisz że jpg nie ma sensu, no chyba że u cioci na imieninach
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Dopiero zaczyna

Niestety, wszystko wymaga wysiłku, trzeba się nauczyć by doceniać i stosować skutecznie.

Domyślne parametry w LR (najprawdopodobniej u Ciebie) to tak jakby aparat "wewnątrz" zrobił plik jpg.
    Gdybyś zapisała zdjęcie w aparacie w RAW i jpg to po domyślnym wywołanie RAW w LR powinnaś na ekranie widzieć to samo co patrząc na jpg z aparatu

Cały dowcip polega na tym, że można teraz z RAW w LR (albo ACR, albo DPP, albo...) zrobić znacznie więcej/lepiej niż robi to oprogramowanie aparatu bo w aparacie :
    - nie ma czasu na dokładną interpretację, musi zdążyć zinterpretować kilka zdjęć na sekundę i zapisać na kartę
    - masz ustawiony jeden sposób interpretacji (style, dynamika. kolor, ...)
    - moc komputerka w aparacie ma się nijak do komputera

Jeśli czujesz, że fotografia dla Ciebie to będzie coś więcej niż zdjęcia "u cioci na imieninach" to zapisuj w RAW i zacznij na serio walczyć z LR

jp
    Tak, wiem że wywołanie zdjęć w LR na standardowych ustawieniach to tak samo jakby zapisywać je od razu w jpg. RAWy mam nadal, więc w święta się nimi pobawię. Póki co nie czuję LR totalnie i nie potrafię osiągnąć więcej niż w PS. Co nie oznacza, że nie będę próbować się go nauczyć. :P

Początki nałogu Awatar maciek12ss

Ja nie cierpię LR. Nie czuję go za dużo tam wszystkiego w jednym miejscu. W CR za to czuję się swobodniej.. Bardziej przejrzysty jest dla mnie.
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

Cytat Zamieszczone przez Yavanna Zobacz posta
    Tak, wiem że wywołanie zdjęć w LR na standardowych ustawieniach to tak samo jakby zapisywać je od razu w jpg. RAWy mam nadal, więc w święta się nimi pobawię. Póki co nie czuję LR totalnie i nie potrafię osiągnąć więcej niż w PS. Co nie oznacza, że nie będę próbować się go nauczyć. :P
    http://www.canon-board.info/tips-and...szkolka-55279/

http://www.canon-board.info/tips-and...obrobki-12828/

Może przebrniesz jakoś
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Dopiero zaczyna

Ooo super, dziękuję bardzo. Nie no, przebrnęłam przez metody numeryczne, to LR mnie tak łatwo nie pokona.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez maciek12ss Zobacz posta
    Ja nie cierpię LR. Nie czuję go za dużo tam wszystkiego w jednym miejscu. W CR za to czuję się swobodniej.. Bardziej przejrzysty jest dla mnie.
    Popatrz na to tak :

1. ACR to wywoływanie RAW
    2. LR to :
    - zakładka Develop : dokładnie to samo co ACR ale inaczej ułożone
    - zakładka Library : rewelacyjna baza danych zdjęć z intuicyjnym zarządzanim
    - zakładka Map - gdy masz info o pozycji to pokazuje na mapie gdzie robiłeś zdjęcie
    - zakładka ....
    - ....

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie

przestrzeń 0-255 to opis 8 bitowy.
    A "matryca" pracuje na 14 bitach które są dopiero transponowane "na końcu" do owych 8 bitów.
    To że po transformacji jest 255,255,255 nie oznacza że nie ma informacji w pliku RAW o kolorze.

jp
    A to racja, chodzilo mi o przepalenie RAW'a, a napisalem co napialem. Niemniej zakres tonalny matrycy jest staly i przy wiekszej rozpietosci kadru, trzeba cos poswiecic, albo swiatla, albo cienie (przy jedej klatce)

Coś już napisał Awatar meg83
    Miasto
    Kraków

tutaj powinnaś przede wszystkim zmienić nieco kadrowanie - np zmienić nieco perspektywę żeby uniknąć przepaleń w prawy górnym rogu; nawet najlepszy soft nie pomoże na wypalone całkowicie niebo; szukaj też optymalnych warunków

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Także nie mogłem się skłonić do używania LR, do czasu - aż nastała konieczność użycia narzędzia Adjustment Brush i "zamalowania" wybiórczych przepaleń i niedoświetleń.

To narzędzie AB jest nawet lepsze w niektórych miejscach niż Graduatet Filter w LR
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 31-12-2013 o 14:47

Początki nałogu Awatar kulek855
    Miasto
    Podkarpackie

Ja w lesie staram się fotografować obiektywami o większej ogniskowej - dzięki temu problem z przepalonym niebem mam z głowy.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów