Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: Przepalone niebo - jak uniknąć?

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie Odp: Przepalone niebo - jak uniknąć?

Cytat Zamieszczone przez tomphoto Zobacz posta
    niby jak? Filtr najmocniej działa, gdy obiektyw skierowany jest pod kątem 90° do kierunku światła biegnącego od Słońca
    Ech gdyby to takie proste było... wiem o czym piszę.
    To o czym ty piszesz to podstawy podstaw, a ja ze swojej strony dodam że polara używać to "trzeba umić". Wiem to z doświadczenia.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Coś już napisał

niby jak? Filtr najmocniej działa, gdy obiektyw skierowany jest pod kątem 90° do kierunku światła biegnącego od Słońca
    Niby tak, tyle teoria. A praktyka? Fotografując pod tym kątem widzimy, że im bliżej słońca tym niebo jest jaśniejsze, najciemniejsze jest z drugiej strony, czyli....

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

PS + NIK software color efex pro, na początek zabawy
    hensu, ja bym to robił z polarem, często pod słońce używam polara. Masz racjie teoria swoje a w praktyce...zupełnie jest inaczej (czasami)

trothlik napisz co rozumiesz... przez, trzeba umić.. co to niby za technika połączona z doświadczeniem, a i jeszcze jedno.. zależy co kto używa liniowy czy może kołowy, ze znacznikiem czy bez...to może być aż tak skomplikowane?
    Polarki raczej firmowe, w necie jest fajny test filtrów polaryzacyjnych, z przykładami co który potrafi. http://www.optyczne.pl/7.1-Inne_test...zacyjnych.html
    Tu widać jak różnić się mogą zdania fotografów czy używać czy też nie...równią się w efektach i to dość znacznie
    Ostatnio edytowane przez tomphoto ; 21-12-2013 o 10:33
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Yavanna Zobacz posta
    Hehe spoko, tak czekałam aż się pojawi tu sugestia o wywaleniu tego zdjęcia. Ja tam je lubię, choć jest słabe technicznie i pewnie kadr zupełnie niezgodny ze sztuką.

W każdym razie dziękuję wszystkim za sugestie, dopiero zaczynam zabawę z fotografią i mam nadzieję, że z czasem zdjęcia będą lepsze.
    Jeśli zdjęcie zapisałaś w RAW to przyślij.
    Będzie lepsze, zobaczysz co (jak dużo) można z RAW wyciągnąć z "przepaleń"

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 21-12-2013 o 13:53
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

PS + NIK software color efex pro, na początek zabawy
    hensu, ja bym to robił z polarem, często pod słońce używam polara. Masz racjie teoria swoje a w praktyce...zupełnie jest inaczej (czasami)

trothlik napisz co rozumiesz... przez, trzeba umić.. co to niby za technika połączona z doświadczeniem, a i jeszcze jedno.. zależy co kto używa liniowy czy może kołowy, ze znacznikiem czy bez...to może być aż tak skomplikowane?
    Polarki raczej firmowe, w necie jest fajny test filtrów polaryzacyjnych, z przykładami co który potrafi. http://www.optyczne.pl/7.1-Inne_test...zacyjnych.html
    Tu widać jak różnić się mogą zdania fotografów czy używać czy też nie...równią się w efektach i to dość znacznie
    A NIK w jaki sposób może poradzić sobie z przepaleniami?

Wysłane listem poleconym
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

w niku też jest filtr połówkowy, ale czasem wygląda to sztucznie; LR - lepszy

Pełne uzależnienie

Jak tam jest przpalenie, czyli 255,255,255 to juz zaden software nie pomoze.

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Jak tam jest przpalenie, czyli 255,255,255 to juz zaden software nie pomoze.
    przestrzeń 0-255 to opis 8 bitowy.
    A "matryca" pracuje na 14 bitach które są dopiero transponowane "na końcu" do owych 8 bitów.
    To że po transformacji jest 255,255,255 nie oznacza że nie ma informacji w pliku RAW o kolorze.

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Jeśli zdjęcie zapisałaś w RAW to przyślij.
    Będzie lepsze, zobaczysz co (jak dużo) można z RAW wyciągnąć z "przepaleń"

jp
    Niestety zdjęcia zawsze zapisuję w JPG. Wczoraj testowałam RAWy, ale w sumie skończyło się na wywołaniu ich na domyślnych parametrach w Lightroomie. Ale jakiś tam materiał do testów mi został, choć przyznam że nie ma miłości od pierwszego kliknięcia z LR.

Cytat Zamieszczone przez Yavanna Zobacz posta
    Niestety zdjęcia zawsze zapisuję w JPG. Wczoraj testowałam RAWy, ale w sumie skończyło się na wywołaniu ich na domyślnych parametrach w Lightroomie. Ale jakiś tam materiał do testów mi został, choć przyznam że nie ma miłości od pierwszego kliknięcia z LR.
    Niestety, wszystko wymaga wysiłku, trzeba się nauczyć by doceniać i stosować skutecznie.

Domyślne parametry w LR (najprawdopodobniej u Ciebie) to tak jakby aparat "wewnątrz" zrobił plik jpg.
    Gdybyś zapisała zdjęcie w aparacie w RAW i jpg to po domyślnym wywołanie RAW w LR powinnaś na ekranie widzieć to samo co patrząc na jpg z aparatu

Cały dowcip polega na tym, że można teraz z RAW w LR (albo ACR, albo DPP, albo...) zrobić znacznie więcej/lepiej niż robi to oprogramowanie aparatu bo w aparacie :
    - nie ma czasu na dokładną interpretację, musi zdążyć zinterpretować kilka zdjęć na sekundę i zapisać na kartę
    - masz ustawiony jeden sposób interpretacji (style, dynamika. kolor, ...)
    - moc komputerka w aparacie ma się nijak do komputera

Jeśli czujesz, że fotografia dla Ciebie to będzie coś więcej niż zdjęcia "u cioci na imieninach" to zapisuj w RAW i zacznij na serio walczyć z LR

jp

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów