Hej Ligo.

Jezeli chodzi o podatek to jestes w bledzie, mieszkajac w CA i kupujac towar internetowo nawet z innego stanu w USA i tak musze zaplacic podatek. Gadalem z lokalnymi kolesiami w pracy i to potwierdzili. Zreszta z ciekawosci, potem sprobuje zlozyc zamowienie w B&H i zobacze ile bedze ostatecznie do zaplaty.

Tylko w Oregonie (stan obok CA i pewnie innych gdzie ustatowo nie ma nalozonego podatku) sie go nie placi, ale Oregon to niestety 8 godz jazdy od miejsca gdzie jestem i sorry ale za $300 sie troche nie oplaca.

Wiem ze B&H daje 30dni na zwrot, ale ja musialem miec aparat od zaraz bo 2 dni temu pozbylem sie mojego D7100 i chcialem miec na weekend cos nowego, bo zaplanowalem wypad za miasto, ale nic z tego i tak nie wyszlo.
A tak naprawde kupilem sprzet na testy i za pare dni tak naprawde ocenie czy zostane z 5D mark III i reszta czy zwroce go z powrotem, wiec bede mogl to zrobic osobiscie w sklepei na miejscu i upewnic sie ze kase oddadza bez klopotu, nie wchodzila opcja zeby dzwonic i skladac wyjasnienia, bo moze by sie okazalo ze znajda mala ryske itp itd. Nie mam wiekszego doswiadczenia ze zwrotami w US wiec wolalem nie ryzykowac. Wymienialem 2 razy plecak w B&H az ostatecznie zwrocilem go calkiem bo znalazlem taki sam za prawie polowe ceny w UK i PL.

I np w B&H jak pytalem 2 lata temu o kamera Full HD warta ok $1500, to owszem moglem oddac ale nie mogla nagrane wiecej niz do 2h, tak mi powiedzial zydek.
Wiem ze jest to formalnie do sprawdzenia choc zdziwilo mnie to, ze bedzie im sie chcialo np tego dociekac..
Przy mnie koles oddawal obiekyw i mial zadrapana oslone przeciwslonecza, to zydek chcial mu odciac ok 5% ceny, ale doradzil mu tez zeby poszedl kupic za $5 nowa oslone i podmienil, to mu wtedy odda 100% ceny obiektywu, Tak tez koles z tego co widziale zrobil.

Jest wiele malych kruczkow o ktorych sie nie mowi, a moga spowodowac ze sprzetu Ci nie przyjma z powrotem.