Hej forumowicze.
Nie wiem czemu ale nie daje mi to spokoju.
Mam system Nikona od 3,5 roku. Najpierw D90 (3lata - sprzedalem w marcu 2013) i od maja 2013 D7100 z 18-105, 50 f/1.8, 35, 1.8 (love it), Sigma 10-20 i SB 900. plus piloty wezyki etc.
Aparat ogole nie jest zly zdecydowanie leposze wideo i ISO anizeli poprzednik D90. To bylo glownym powodem zmiany.
ALe tez jednak D7100 ma pewne wady, mianowicie... kiepski Buffer - po kilku RAW-ach dostaje zatyczki, brak kontroli przyslony w Live view, i cos tam jesczcze.
Wystawielem na handel tak dla checy no i znalazl sie klient ktory oferyje mi calkiem dobre pieniace za boby D7100 i kita + te male akcesoria, typu bateria pilot, etc. Reszte zapewne tez sprzedam z jakimis stratami ale ze tak powiem one sie zamortyzowaly, gdyz cos tam tez na nich zaronilem, nie duzo ale ciut. Jestem moge chyb apowiedziec zaawansownaym amatorem/hobbysta.
Obecnie jestem w USA, i bije sie w piersi o przejsciu na system Canona. Tu moge kupic w Best Bayu (tylko do soboty ) 5D Mark III + 24-105 za $3650 (11 052 PLN) (taniej ok 2tys PLN wzgl, fotorimex.pl czy innych sklepow.) Jedyna wada ktora ma ten aparat wg. mnie to brak flasha. Czemu mowie ze to wada, bo przeciez w niektorych sytuacjach ten wbudowany flash spelni swoja role. Nie chcialbym za kazdym razem na spacer z dziecmi wyciagac ciezkich dzial, w postaci wielkiego flasha R600 RX.
Czy Wy uzytkownicy 5D Mark III odczuwacie brak tego flasha w systuacjach typowo rodzinnych/spacerowych/grilllowych i innych typowo familijnych eventach.
Dodam ze bawie sie czasem video i chyba Canon zapewne bedzie lepszy.
Czy ten brak flasha da mi sie we znaki. Dodam ze od razu zamierzam kupic lampe bo ona tez bedzie w dobrej cenie tj, $490 (1 483 PLN) . i 50mm 1.4 za $325 (986 PLN) Ceny z 18 Grud nia 2013.
Wiem ze to dobre ceny ale czy warto przesiadac sie z tego co juz mam. NIe chce byc rozczarowany czyms.
A na koniec, czy moge dokupic malego pilota na infared zeby zdalnie wyzwalac migawke, to taki wymog podczas zdjec wakacyjnych.
Dajcie znac prosze jeszcze dzis, bo ewentualnie jutro musialbym sie pozbyc mojego D7100,
dzieki
pozdro
kanias