Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Wątek: Canon 5D Mark III - brak lampy ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Canon 5D Mark III - brak lampy ?

Hej forumowicze.

Nie wiem czemu ale nie daje mi to spokoju.
    Mam system Nikona od 3,5 roku. Najpierw D90 (3lata - sprzedalem w marcu 2013) i od maja 2013 D7100 z 18-105, 50 f/1.8, 35, 1.8 (love it), Sigma 10-20 i SB 900. plus piloty wezyki etc.
    Aparat ogole nie jest zly zdecydowanie leposze wideo i ISO anizeli poprzednik D90. To bylo glownym powodem zmiany.
    ALe tez jednak D7100 ma pewne wady, mianowicie... kiepski Buffer - po kilku RAW-ach dostaje zatyczki, brak kontroli przyslony w Live view, i cos tam jesczcze.
    Wystawielem na handel tak dla checy no i znalazl sie klient ktory oferyje mi calkiem dobre pieniace za boby D7100 i kita + te male akcesoria, typu bateria pilot, etc. Reszte zapewne tez sprzedam z jakimis stratami ale ze tak powiem one sie zamortyzowaly, gdyz cos tam tez na nich zaronilem, nie duzo ale ciut. Jestem moge chyb apowiedziec zaawansownaym amatorem/hobbysta.

Obecnie jestem w USA, i bije sie w piersi o przejsciu na system Canona. Tu moge kupic w Best Bayu (tylko do soboty ) 5D Mark III + 24-105 za $3650 (11 052 PLN) (taniej ok 2tys PLN wzgl, fotorimex.pl czy innych sklepow.) Jedyna wada ktora ma ten aparat wg. mnie to brak flasha. Czemu mowie ze to wada, bo przeciez w niektorych sytuacjach ten wbudowany flash spelni swoja role. Nie chcialbym za kazdym razem na spacer z dziecmi wyciagac ciezkich dzial, w postaci wielkiego flasha R600 RX.

Czy Wy uzytkownicy 5D Mark III odczuwacie brak tego flasha w systuacjach typowo rodzinnych/spacerowych/grilllowych i innych typowo familijnych eventach.

Dodam ze bawie sie czasem video i chyba Canon zapewne bedzie lepszy.

Czy ten brak flasha da mi sie we znaki. Dodam ze od razu zamierzam kupic lampe bo ona tez bedzie w dobrej cenie tj, $490 (1 483 PLN) . i 50mm 1.4 za $325 (986 PLN) Ceny z 18 Grud nia 2013.

Wiem ze to dobre ceny ale czy warto przesiadac sie z tego co juz mam. NIe chce byc rozczarowany czyms.

A na koniec, czy moge dokupic malego pilota na infared zeby zdalnie wyzwalac migawke, to taki wymog podczas zdjec wakacyjnych.

Dajcie znac prosze jeszcze dzis, bo ewentualnie jutro musialbym sie pozbyc mojego D7100,

dzieki
    pozdro
    kanias

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie Odp: Canon 5D Mark III - brak lampy ?

Ja ma akurat 5d mk2 i nigdy nie czułem potrzeby zabawy tą małą kukułką na górze której 5d nie ma. Pilota kupisz bez problemu

Uzależniony

pozbądź się jak najszybciej i kupuj 5d3, inny level !

Początki nałogu
    Miasto
    IL

BestBuy to odpowiednik MediaMarkt. Czyli drogo.
    Porównaj z cenami u Żydów na Manhattanie:
    B&H Photo Video Digital Cameras, Photography, Camcorders

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Zabrałem na wieczorny spacer po Las Vegas statyw..... którego w ogóle nie użyłem.
    Na następny wyjazd do Mediolany też zabrałem, też niepotrzebnie
    Na 5D3 ISO np.10 000 to tak małe szumy, że praktycznie "niewidoczne".
    Masz stabilizację, nie będziesz odczuwał braku lampy błyskowej.

Od 2-3 lat w ogóle ich nie wyciągam z szuflady.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 19-12-2013 o 08:10
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

kanias bez sensu robisz z zakupem 5DIII jak pod wymienione przez Ciebie potrzeby.
    Jak nie potrzebujesz wielu pól AF, to 6D bedzie lepszym wyborem.
    Za zaoszczędzone pieniądze kup lepiej jakiegoś bezlusterkowca, dla rodzinnych wypadów i grilla, zamiast dźwigać te wszystkie klamoty i szpanować przed rodziną i znajomymi jaki to jestem advanced photographer.
    Grill party + zdjęcia z 5DIII, jasne stałki itp..
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Dopiero zaczyna

Kolego Ligo.

Dzieki za linka do B&H. Znalem juz go ich wczesniej. Kupilem tam moja Sigme 10-20.....2 lata temu. Sklep jest absolutnie niesamowity. Nie ma chyba lepszego sklepu foto/video na swiecie, chodz przepraszam... ktos mi kiedys mowil cos o jakims w Japponii. Teraz akurat przebywam w Kalifornii, San Francisco i mimo tego ze znalalem 2 typowo fotograficzne sklepy to si enawet nie umywaja do B&H a i ceny sa wyzsze niz w Best Buy. Do Nowego Jorku teraz mi nie podrodze, chodz pewnie zawitam tam na tydzien w drodze powrotnej.

Niestety strona internetowa B&H nie daje mi takiego "deala" jak obecnie w lokalnym BestBuy. Akurat teraz maja przeceny na Canona, chodz na aparat akurat sie niby skonczyla, ale ze kilka dni temu koles przedstawil mi te ceny to sa w stanie mi na nie przystac. Wszystkie ceny podaje juz z taxem/podatkiem 9%, bo chcialem je porownac z polskimi cenami. Roznica jest dosc znaczna, dlatego mam chrapke na to wszystko. Mysle ze po sprzedazy reszty sprzetu Nikona, doloze jakies 5tys PLN aby kupic

Aparat Canon 5D mark III + 24-105
    Lampa Canon Speedlite 600EX-RT
    Obietyw Canon 50mm 1.4 USM

To mysle na dobry pocztek, potem sie zobaczy, mam kilku kumpli Canonowcow, moze z czasem cos pozycza jakies inne szklo na testy.

Wiem ze 5 tys, to bardzo duzo ( uwiezcie, dla mnie tez) .....ale Canon chodzi mi po glowie od jakis 2-2,5 lat, wczesniej 5D mark 2 no ale teraz jak jest nowszy model na rynku to wiadomo ze trzeba wziac pod uwage nowe rozwiazania, tym bardziej ze teraz juz nie moge miec zadnych wytlumaczen co to sprzetu, tylko do siebie.

Ten wydatek jakos chyba przeboleje. Wiem ze czasem uda mi sie co nieco zarobic, wiec powinienem w ciagu roku to sobie odrobic. Tak jak wspomnialem jestem pasjonatem/samoukiem fotografii, mysle ze moj poziom wiedzy jest dosc wysoki, ale nie wiem czy dobrze mysle. Ze wzgledu na ceny w Best Buy i mozliowsc sprzedazy D7100 w dobrej cenie z ok 10tys przebiegiem, naprawde mam ciezki orzech do zgryzienia, tym bardziej ze ogolnie Nikona menu mi bardziej pasuje i kazdy Nikon ma wbudowany flash, ktory zarzadza calym sysyemem CLS i moze sterowac praktycznie kazdym flashem Nikona.

Tutaj w 5D Mark 3 nie moge wyzwolic/czy kontrolowac zewnetrznych lamp bez uzycia dodatkowych wyzwalaczy. Wiem kupujemy triggery, etc, i sprawa zalatwiona, ale sorki nie zawsze je nosimy ze soba. Zwykle zdjecie dziecka podczas spaceru, czy do zdjec podczas grillowania mysle taki wbudowany flash jak najbardziej by sie wywiazal z zadania.

Czy wy macie 5DMark 2 lub 3 i czy Wam brakuje tego flasha wbudowanego, czy te akcesoria dodatkowe do wyzwolenia lapm, (jezeli jest poza stopka), sa dosc uciazliwe w noszeniu na zwykle bardziej zaawansowne fotograficznie spacery.

Przyklad sytuacji.
    Znalazlem sie w fajnym miejscu i chce szybko przykombinowac fajne zdjecie ze swiatlem z flasha z boku osoby. Wyciagam lampe i moge ja tylko zalozyc na stopke. W Nikonie, stawiam lamke na czymkolwiek odpalam build flasha wchodze to menu i kontroluje czym chce nawet dodajac nieco "Fill light" tym wbudowanym. Tu nic takiego nie zrobie bez dedykowanego wyzwalacza

Sorki za chaos w pisaniu, ale pisze z niewygodnego laptopa firmowego

Czytalem juz milony artykolow i ogladalem setki video o tym aparacie ale nadal nie wiem co myslec o takim przejsciu. Wiem ze obiektywy robia roznice, ale i body tez daje pewne mozliwosci.

Dla porownania cen:
    Canon 5D Mark III + 24-105 f/4 USM L Series

Best Buy = $ 3 643 z podatkiem 9% = 11 110 PLN - przelicznik na 18 Gru 2013, - roznica miedzy cana w PL (Fotorimex) 2 220 PLN (it's a lot)
    B&H = $ 4 250 z podatkiem 9% = 12 960 PLN
    Fotorimex.pl = N/A = 13 329 PLN
    Cyfrowe.pl = N/A = 13 369 PLN z pakietem Adobe (Elaments 11 i LR 5)

Lampa Canon Speedlite 600EX-RT

Best Buy = $489 z podatkiem 9% = 1 490 PLN
    B&H = $545 z podatkiem 9% = 1660 PLN
    Fotorimex.pl = N/A - 2110 PLN
    Cyfrowe.pl = N/A - 2166 PLN

Obiektyw Canon EF 50mm f/1.4 USM
    Best Buy = $325 z podatkiem 9% = 990 PLN
    B&H = $369 z podatkiem 9% = 1125 PLN
    Fotorimex.pl = N/A - 1395 PLN
    Cyfrowe.pl = N/A - 1419 PLN

pozdro

kanias

--- Kolejny post ---

BeatX

Na Canona 6D tez jest dosc dobra cena teraz z 24-105, o ile pamietam moge go miec za $2300 z taxem. Sam koles jak wstukal upusty etc, byl w szoku.

Pytanie ogolne, czy sprzedawac mojego Nikona D7100 ?

Jutro musialbym go przekazac kolesiowi, aby go zawiozl do domu w Irlandii, bo tam obecnie mieszkam na stale, dlatego przez to wszystko wiele zamieszania, bo mimo tego ze nieznany koles (irlandczyk) mnie zapewnil ze kupi mojego Nikona (sam do mnie dzwonil dzis i pytal kiedy mozemy dobic transakcji) to nie wiadomo jak postapi jak zobaczy sprzet, (to jakis amator ktory pisal ze chce zaczac z fotografia) to ja aby dostac takie ceny musze kupic sprzet najpozniej w sobote. potem ceny skocza do poziomu tych z B&H. Gwarancje dostaje ogolnoswiatowa, wiem o to si enie boje.

Bywalec Awatar jeff.lebowski
    Miasto
    UK

Przesiadaj sie na canona. Nie bedziesz zalowal. Ja bym na Twoim miejscu bral ten pierwszy zestaw z 5DIII.
    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Początki nałogu Awatar Marv84
    Miasto
    Gorlice

W 5d3 nie będzie Ci brakowało lampy. mi przynajmniej nigdy jej nie brakowało
    L

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

do usunięcia
    R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
    https://500px.com/mkkaczy

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów