Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Wątek: Canon 5D Mark III - brak lampy ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie Odp: Canon 5D Mark III - brak lampy ?

Cytat Zamieszczone przez kanias Zobacz posta
    Chyba wybiore 5D Mark III bo ma wiele przyciskow na body, co wg mnie tez jest wazne, poza tym 6D nie ma przycisku WB na korpusie nigdzie i to opoznia jego przestwienia, to jest whg mnie dosc wazny aspekt.,
    Pytanie jak często zmieniasz WB? U mnie zdarza się to rzadko - raz ustawiasz i koniec, warunki nie zmieniają w ciągu kilku sekund czy nawet minut. Żeby ciągle kręcić WB musisz focić w specyficznych warunkach.

- brak tej nieszczesnej lampy, co jest rownoznaczne z niemozliwoscia wyzwolenia lamp reporterskich bez dodatkowych urzadzen, (to na tym mi bardziej zalezy anizeli na uzywaniu jako doswietlenia fotek) wyzwalacze nie sa problemem aby je kupic ale sa problemem zeby zawsze je miec ze soba.
    Jak często korzystasz z systemu lamp? Dla mnie lampa w aparacie jest zbędna, jeżeli potrzebuję dopinam. Tego nie brakuje.

- brak lampki autofocusu, czyli w ciemnych warunkach bedzie zapewne problem z lapaniem ostrosci. Jak nie bede mial podpietej lampy zewnetrznej, z ktorej moge skorzystac z diody AF bedzie zapewne kiepsko, czy to jest prawda ?
    W 5D3 musi być naprawdę ciemno, żeby nie ustawił ostrości i tylko wtedy przyda się doświetlanie AF. Tam gdzie AF w 5D2 już nie działał, w 5D3 działa całkiem dobrze .

- interwalometr - czasem uzywana przeze mnie funkcja w nikon - W Canon wymaga dodatkowego dokupienia wezyka = dodatkowy koszt
    Do tego są raczej kamery poklatkowe a nie aparaty. Jak wykorzystujesz to OK.

- drozsze nie znaczy lepsze obiektywy - np 24-70 f/2.8 czemu kosztuje prawie 8tys. ?
    A miałeś okazje z nim popracować? To aktualnie najlepszy zoom na rynku w tym zakresie, stąd cena...

Jak wy wyzwalacie lapmy zewnetrzne..... albo moze inaczej,.... czy nie brakuje Wam tego, ze macie np. lampe zewnetrzna podczas jakiegos eventu przyczepona do bod,y ale nagle az sie prosi zdjac ja z korpusu i zaswiecic nia z innej strony, aby przyczarowac z cieniami, czy poprostu uzyskac lepsze fotografie. A tu ZONK, zadnych wyzwalaczy przy sobie a i nawet jakby byly gdzies w torbie to nie byloby na to czasu bo cos tam
    Ja mam 2 sposoby:
    - albo 2 lampy - jedna w ręku bądź na statywie, druga na body
    - w "akcji" najlepiej sprawdza się lampa na kablu na wyciągnięcie ręki - można uzyskać całkiem ciekawe efekty i ręka od ciężaru nie boli szczególnie jak masz jeszcze grip

Przy zakupie raczej 5D Mark III z 24-105 f/4 planuje kupic rowniez 50mm 1.4 USM, i lampe 600EX RT, ale czy nie zamienic tej 50mm na 85mmf/1.8.
    Widzialem wiele fotek z tej 85-ki na sieci i byly extra. Czy jednak 50-ka to podstawa i musze ja miec. A moze warto rozwazyc 50 f/1.8 i 85 f/1.8 razem, budzet bedzie wtedy podobny a i 2 obiektywy mi wtedy przybeda.
    Z doświadczenia powiem, że warto mieć obydwa, są na tyle tanie.

Czy te 24mm to na tyle szeroko na jakies fajne lanscapy, w DX uzywalem Sigmy 10-20, bylo wtedy fajnie szeroko.
    24mm na FF to takie mniej więcej 15mm ca cropie. Mi nie zawsze starcza dlatego mam jeszcze 16-35.

A wspomne ze jeszcze w Best Buy wynegocjowalem Ligthrooma 5 za free i Pilota RC-6 za 50% ceny to jakies $29.

Czyli,
    Canon 5DMark III + 24-105 - $ 3 643 z taxem 8.5% juz /11 050 PLN
    Canon 50mm f/1.4 USM - $ 325 z taxem /986 PLN
    Lamp 600EX RT - $ 486 z taxem /1480PLN
    Pilot (oryginalny) - $ 24 /72PLN (originalna cena $45)
    Lightroom 5 (wersja pudelkowa) - free (oryginalna cena $150/455PLN)

Razem $4,480 z taxem 8.5% / ok 13 600 PLN - duzo ale jakies 70%/ 9500PLN tej ceny zamierzam uzyskac po sprzedazy calego sprzetu Nikona) wiec jak to oceniacie.
    Jedna wada, to gwarancja tylko na teren USA, w Europie nie bedzie uznana.
    Cena dobra, tylko szkoda trochę tej gwarancji. Jak coś padnie będzie jazda i sporo czasu...
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 21-12-2013 o 15:22
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Uprawnienia umieszczania postów