Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 76

Wątek: Canon do siatkówki

Bywalec Awatar Zybi_S
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie Odp: Canon do siatkówki

Witam

Czytając wiele wypowiedzi widać że osoby te nigdy nie fotografowały siatkówki na hali !!!

Czas migawki aby nie poruszyć kadru w czasie akcji to 1/800 - 1/1000 s.
    Przy statycznych ujęciach oczywiście można czas wydłużać, jednocześnie np zmniejszając ISO.
    Przysłona 2.8, z 4 będzie często problem.
    AF musi być sprawny, pewny i szybki.
    ISO w zależności od hali. Jednak nawet w jasnych gdzie odbywają się transmisje TV będzie to 800/1600.

Przykładowo w hali Łuczniczka w Bydgoszczy:
    dla akcji 1/1000 , ISO 800, F2:8

Bardzo istotne jest wyczucie konkretnego modelu aparatu.
    Chodzi o opóźnienie między wduszeniem migawki a wykonanym zdjęciem.

Pozdrawiam

Cytat Zamieszczone przez Zybi_S Zobacz posta
    Witam

Czytając wiele wypowiedzi widać że osoby te nigdy nie fotografowały siatkówki na hali !!!

Czas migawki aby nie poruszyć kadru w czasie akcji to 1/800 - 1/1000 s.
    Przy statycznych ujęciach oczywiście można czas wydłużać, jednocześnie np zmniejszając ISO.
    Przysłona 2.8, z 4 będzie często problem.
    AF musi być sprawny, pewny i szybki.
    ISO w zależności od hali. Jednak nawet w jasnych gdzie odbywają się transmisje TV będzie to 800/1600.

Przykładowo w hali Łuczniczka w Bydgoszczy:
    dla akcji 1/1000 , ISO 800, F2:8

Bardzo istotne jest wyczucie konkretnego modelu aparatu.
    Chodzi o opóźnienie między wduszeniem migawki a wykonanym zdjęciem.

Pozdrawiam
    Dlatego należy kupić aparat, dla którego ISO 1600 czy 3200 nie jest wielkim wyzwaniem. Canon 7D odpada.
    AF to podstawa, ale na Al Servo i zdjęcia robimy serią. Dlatego Canon 6D mimo fantastycznej pracy z wysokim ISO się nie nadaje. Tydzień temu oglądałem kadry przysłane przez znajomego na 25600. Jakość bardzo dobra.
    Canon 5D ale dopiero mk III będzie do sportu OK. Podobnie Canon 70D będzie wystarczający. Zdjęcie spokojnie można robić jako JPG.

Obiektyw musi być pewny (celny) i ostry od 2,8, bo f/4 nie daje pożądanego rozmycia i odcięcia zawodnika biorącego udział w akcji od tła. Jak dostaniesz używanego Canona 70-200 2,8 L IS za 4500-5000 to super.
    Ostatnio edytowane przez cobalt ; 22-12-2013 o 11:09

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Stabilizowanej wersji 70-200 nie potrzebuje, szkoda dokladac kasy do czegos czego i tak nie bedzie wykorzystywal...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Będzin

Panowie, nie jestem zbytnio przekonany co do 70D. Mając 60D narzekałem bardzo na jego ISO. Na wyższych czułościach szumy były, ehh - dla mnie fatalne. Potrzebuje czegoś mocniejszego od 60D, bo to jest dla mnie tylko nieco lepszy 600D.

Może jednak coś z APS-C? No ja jestem bardzo za 6D, ale wiem, że to raczej nie możliwe. Dlatego 6D radziłby sobie nawet na 8000 ISO... W 60D ISO 1600 było już kiepskie, a 3200 nie chciałem nikomu pokazywać.

Może FF? Nie wiem już sam. Aha, proponujecie tylko 70-200L. Ale chciałbym też coś na co dzień czyli np. stałke 50mm f/1.8

Początki nałogu Awatar Marv84
    Miasto
    Gorlice

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Canon 5D ale dopiero mk III będzie do sportu OK..
    W zeszłym tygodniu miałem chwile to wybrałem się z 5d3 +200L 2.8 na siatke. Zwykła hala przy szkole. Poszedłem bo brat grał. Światło na hali 1/400 f2.8 ISO3200 i ciemno do tego 5kl/s to troszkę za mało nawet jak już dobrze zna się aparat. Osobiście polecałbym 1d3 bo nie mam doświadczenia z 70D które teraz jest w dość podobnej cenie co jedynka. Szkło 70-200 2.8 to tylko canon. Miałem ale zamieniłem na stałke bo strasznie on ciężki
    L

Uzależniony Awatar RTSiak

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    7D i wysokie ISO? Zdecydowanie 70 lepiej sobie poradzi.
    Zdecydowanie lepiej? Przecież tam prawie nie ma różnicy w szumie... nawet powiedziałbym ze 70d traci więcej detalu na wyższych ISO :O 50d to był bardzo udany model, tak jak i 7d, porównując postęp między 40/50d a dużo młodszym 70d canon robi sobie z klientów jaja. Nikon na hmm ''półamatorskiej'' (?) półce zostawił canona już dawno temu w tyle (nie mówiąc już o pentaxie czy nawet sony). Denerwuje mnie to bo chciałbym kupić nowego dobrego cropa ale nie chce zmieniać systemu, ale z 2 strony w canonie nie mam na co zmienić chyba że wydam 10tys... Sam osobiście bardzo nie lubię matrycy 7d ale dopłacanie do mimo wszystko wcale nie lepszego 70d to już bezsens. To jednak lepiej kup to 1dIII :P

maciejasty wg mnie różnicy w ISO między 60 a 70d raczej nie zobaczysz :P Niestety w canonie żeby bez zgrzytania zębami używać ISO 3200 i więcej trzeba wydać dużo kasy. Ale z 2 strony jak dobrze naświetlisz takie zdjęcia z 3200 to i z 7d spokojnie bez większego wysiłku odszumisz te foty do akceptowalnej formy.
    Ostatnio edytowane przez RTSiak ; 22-12-2013 o 12:54

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Będzin

Czyli 6D wykreślić już na stałe?

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

4 strona a ty dalej nie wiesz czego chcesz...masz w ogóle jakaś kasę czy to temat życzeniowy???
    za 4k kupujesz1d, 3k obiektyw 70-200 2.8 i jeszcze masz na ten badziew za 300 zeta
    ile jeszcze stron potrzebujesz na podjecie decyzji??? o ile ona kiedykolwiek zapadnie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Będzin

1D M III? O ile się nie mylę to on ma tylko iso 3200?

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

więcej nie potrzebujesz

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów