Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 76

Wątek: Canon do siatkówki

Bywalec Awatar Dawid_Gaszynski
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: Canon do siatkówki

Szkoda, że na forum nie ma możliwości :
    - sprawdzenia czy autorzy takich tematów mają faktycznie budżet na zakupy
    - sprawdzenia czy osoby, które dają "dobre rady" chociaż raz w życiu fotografowały - w tym wypadku - siatkówkę.

Tak, tak - ta druga kwestia chyba najbardziej mnie razi, bo kojarzę tu przynajmniej jeden pseudonim i wiem, że ta osoba ma tyle wspólnego z fotografowaniem siatkówki co ja ze speleologią. Że też ludzie nie mają w sobie za grosz przyzwoitości i - za przeproszeniem - pier.. farmazony publicznie.

Nie wiem, może to kwestia tego, że we Wrocławiu jest jakiś mikroklimat albo jakieś paranormalne zjawiska tu występują, ale ludzie z powodzeniem tłuką tu sport 7D, który chwalą sobie za AF. Sale i stadiony mamy takie, że normą jest ISO 1600-3200. 7D cudem techniki nie jest, ale gniecie wszystkie inne cropy. Używam 50D i w kwestii AF seria dwucyfrowa nijak ma się do 7D.

Do łapania przyjęcia zagrywki z boku boiska sprawdzi się jakoś 85 1.8 / 100 2.0 / 135 2.0 / 70-200 2.8, ale żeby opękać cały mecz ze 135 2.0 na 1D - jak tu ktoś raczył wspomnieć - to moim zdaniem, tak parlamentarnie mówiąc - ekwilibrystyka fotograficzna. Jak tym zrobić zdjęcie z walki na siatce ? Ja zakładam, że chcemy fotografować zbliżenie, jakieś niemalże popiersie atakującego, a nie kadr, w którym łapie się pół hali.

Zdarzyło mi się robić w różnych halach i o ile nie jest to sala jakiegoś gimnazjum to nie widzę problemu, aby 300mm czy 400mm było "za długie". Może w bardzo małej sali na cropie 400mm faktycznie będzie niepraktyczne, ale każda cywilizowana sala, która ma trybuny na końcach boiska już będzie ok.

Autor ma 60D i budżet 9000 zł jak rozumiem.

Można zostawić 60 D, kupić 85 1.8 do robienia odbioru zagrywki i 200mm 2.8 do robienia walki na siatce. Będzie budżetowo i całkiem praktycznie.
    Jeżeli sala jest duża i jasna to można pomyśleć o 300mm 4. Wszystko w tym wypadku moim zdaniem zależy od oświetlenia.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Będzin

z obiektywem 70-200mm f/2.8l?

Miasto
    Wrocław

Prócz 70-200mm istnieje jeszcze 200mm 2.8 Canona. Tańsze od zooma, można kupić prócz stałki 200 2.8 stałkę 85 1.8 albo 100 2.0

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Będzin

Przepraszam, ale nie zmieniłem jeszcze zakładki sprzęt . Pisałem wcześniej, że się go pozbyłem na rzecz słabego ISO. Iso 1600 było granicą dobrej jakości, później już kaszana.

Miasto
    Wrocław

Ja używam 50D i ISO 1600, a nawet 3200 uważam za całkiem akceptowalne. Jak na tą klasę sprzętu rzecz jasna.
    W takim razie za 9000 zł myślę, że warto kupić : 7D (4100) lub 70D (3900) + 200 2.8 (3000) + 85 1.8 (1455). Około 8500 zł.
    Robiłem przez wiele lat zdjęcia na 30D/50D z 70-200 2.8 L i sporo z tego można było kadrować - więc ze stałką 200 2.8 może być tylko lepiej.

Można godzinami pisać, że cropy mają słabą jakość, że 6D i 5D MK2 są wolne, że 1D MK3 to był fajny aparat, ale w końcu trzeba coś wybrać. Jak się ma 9000 zł na aparat i szkło to cudów raczej nikt nie powinien oczekiwać. Cropem z 200 mm 2.8 można robić dobre zdjęcia pod jednym warunkiem - trzeba się trochę do tego przyłożyć. Zadbać o dobrze trafiony AF, dobrze to naświetlić, wykadrować, obrobić.
    Ostatnio edytowane przez Dawid_Gaszynski ; 22-12-2013 o 15:13

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Będzin

Dziękuję za kolejną odpowiedź, ale miałem przyjemność użytkować 7D i szumy były wysokie, nie zaciekawiła mnie ta matryca :/ .

Miasto
    Wrocław

Nie chcę być niemiły, ale masz 9000 zł a nie 50000 zł. Czego oczekujesz ? Że ktoś za 9000 zł sprzeda Ci magiczną różdżkę, którą sobie wyczarujesz 1DX ? Jak się nie ma pieniędzy to się nie kupi dobrego sprzętu.

To może tak z ciekawości - jak oceniasz jakość tego zdjęcia ? http://gaszynski.pl/blog/2013_11_03.jpg

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Będzin

Baardzo dobra jakość, zazdroszczę .

Miasto
    Wrocław

Pytam poważnie, bo chciałbym mieć pewien punkt odniesienia co znaczy dla kogoś "duży" albo "akceptowalny" szum.
    Kiedyś porównywałem jakość 30D z kolegą, który miał 1D MK3. Mam też porównanie do 1D MK2. Tylko problem polega na tym, że potem każdy z nas siada do komputera i dosyć subiektywnie ocenia jakość zdjęć używając przy tym bardzo różnych określeń.
    Ostatnio edytowane przez Dawid_Gaszynski ; 22-12-2013 o 15:33

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Dobry sprzet ułatwia prace, nie ogranicza ,to bezapelacyjnie niepodważalne.
    Ja min, zamienilem 1d2 na 1d3 ze wzgledu na wyzsze iso - nic po za tym `Dwójka` w supelnosci mnie zatysfajcjonowala do tej pory ,ale czasem robie zdjecia w takich halach ze potrzeba noktowizora Oczywiscie w przyszlosci pewnie bedzie 1d4 ale to z czasem i nie na hura Wszystko rozbija sie o wyzsze iso...

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów