Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 82

Wątek: Canon 10-22

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon 10-22

ale dla robiących panoramy sytuacja może wyglądać zupełnie inaczej.
    A nie robi się ich na zakładki 1/3? I te rogi są słabe, ale głównie w samych kątach, gdzie się zazwyczaj nie patrzy, bo nic tam nie ma.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    A nie robi się ich na zakładki 1/3? I te rogi są słabe, ale głównie w samych kątach, gdzie się zazwyczaj nie patrzy, bo nic tam nie ma.
    Przede wszystkim chyba lepiej je składać z większej ilości zdjęć zrobionych na dłuższej ogniskowej.
    Ze względu na zniekształcenia geometryczne, nie na miękkość rogów.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony Awatar PoulN

Dokładnie, choć na UWA też dla chcącego nic trudnego a wtedy jak napisano i tak rogi się nijak mają bo giną w zakładkach...

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Porównanie miałoby sens jakby zrobić 10-20 na APS-C i jakimś 17-40 na FF ten sam motyw.
    Raczej 16-35 L bo 10-22 na cropie odpowiada zakresowi tego szkła na FF - a nie 17-40.

Dopiero zaczyna

Jakie filtry (UV) polecacie do tego szkła (10-22 canona)? Czytałem, że muszą być tzw. slimy bo to szeroki kąt. Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie i może polecić coś konkretnego?

Coś już napisał Awatar thomaslel
    Miasto
    Gdynia

Ja sam przymierzam się do zakupu tego szkiełka i z tego co wiem muszą to być slimy MTC, czyli Multicoated (wielowarstwowe/wielopwłokowe). Oczywiście średnica 77mm. Konkretnie sam chciałbym się dowiedzieć które będą najlepsze.

--- Kolejny post ---

Ja sam przymierzam się do zakupu tego szkiełka i z tego co wiem muszą to być slimy MTC, czyli Multicoated (wielowarstwowe/wielopwłokowe). Oczywiście średnica 77mm. Konkretnie sam chciałbym się dowiedzieć które będą najlepsze.

Uzależniony Awatar PoulN

Miałem na 10-22 zwykły (gruby) polar i szarą połówkę B+W, w rogach były dosłownie 1mm przyciemnienia... bez znaczenia tak naprawdę, a jeśli już to jednym ruchem do usunięcia...

Ale że ceny slimów się praktycznie wyrównały - nie ma sensu się pakować...

--- Kolejny post ---

Miałem na 10-22 zwykły (gruby) polar i szarą połówkę B+W, w rogach były dosłownie 1mm przyciemnienia... bez znaczenia tak naprawdę, a jeśli już to jednym ruchem do usunięcia...

Ale że ceny slimów się praktycznie wyrównały - nie ma sensu się pakować...

Coś już napisał Awatar thomaslel
    Miasto
    Gdynia

Jest jeszcze kwestia tego czy w aparacie, który używałeś miałeś włączony ten cały pheripheral illumination (jakoś tak), który redukuje winietowanie obiektywu.

PS. Planuję na dniach zakup tego szkiełka, ale na stronie pewnego sklepu, który zaczyna się na "C" i jest bardzo popularny w internecie, w opisie widnieje, że otrzymuję "obiektyw". Czy potraficie powiedzieć z doświadczenia jak jest z resztą? To znaczy czy dostanę również oryginalne opakowanie, instrukcję, dekielek przedni i tylny? Zależy mi głównie na dekielkach, bo to jest 77mm, a ja dotychczas używam obiektywu o średnicy 58mm, więc jak się domyślam nie będzie pasować. Wysłałem maila do sklepu, ale mi nie odpowiadają...

--- Kolejny post ---

Jest jeszcze kwestia tego czy w aparacie, który używałeś miałeś włączony ten cały pheripheral illumination (jakoś tak), który redukuje winietowanie obiektywu.

PS. Planuję na dniach zakup tego szkiełka, ale na stronie pewnego sklepu, który zaczyna się na "C" i jest bardzo popularny w internecie, w opisie widnieje, że otrzymuję "obiektyw". Czy potraficie powiedzieć z doświadczenia jak jest z resztą? To znaczy czy dostanę również oryginalne opakowanie, instrukcję, dekielek przedni i tylny? Zależy mi głównie na dekielkach, bo to jest 77mm, a ja dotychczas używam obiektywu o średnicy 58mm, więc jak się domyślam nie będzie pasować. Wysłałem maila do sklepu, ale mi nie odpowiadają...

Uzależniony Awatar PoulN

Zdaje się że 30D takiej opcji nie ma, albo ma ale jej nigdy nie włączyłem

--- Kolejny post ---

Zdaje się że 30D takiej opcji nie ma, albo ma ale jej nigdy nie włączyłem

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jafrap Zobacz posta
    Jakie filtry (UV) polecacie do tego szkła (10-22 canona)? Czytałem, że muszą być tzw. slimy bo to szeroki kąt. Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie i może polecić coś konkretnego?
    Ja do tego szkła używałem filtrów HOYA i MATUMI w wersji slim. Do C 17-40L używam zresztą tych samych

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jafrap Zobacz posta
    Ja do tego szkła używałem filtrów HOYA i MATUMI w wersji slim. Do C 17-40L używam zresztą tych samych
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów