Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: 24-105 f4 ale nie 24-105 ;)

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: 24-105 f4 ale nie 24-105 ;)

trochę trudno doradzać w takich sprawach ale 17-55 to konkret, a 15-85 jak zwykle lekko przestrzelona cenowo namiastka i porównywanie jej do elki jakakolwiek "zła i słaba" by ta elka nie była jest naciąganiem rzeczywistości, oczywiście porównywać można wszystko ze wszystkim, może niech kupi obiektyw o innym zakresie lub jakąś stałkę w zależności od tego co robi jako uzupełnienie kita, może się okazać z tego większy pożytek niż z zastępowania kita.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    trochę trudno doradzać w takich sprawach ale 17-55 to konkret, a 15-85 jak zwykle lekko przestrzelona cenowo namiastka
    ale miales i uzywales?

to szklo daje znakomity zakres ogniskowych w niewielkim, nadal lekkim opakowaniu. w komplecie z xxD jest perfekcyjnym spacer-zoomem.
    IMHO, zdecydowanie lepszym niz ciezki i nie tak szeroki 17-55

bo jak widac rzecz rozbija sie o zastosowania...

i porównywanie jej do elki jakakolwiek "zła i słaba" by ta elka nie była jest naciąganiem rzeczywistości,
    to znaczy co dokladnie jest takiego w literze L, ze nie wolno z nia porownywac?

porownywalem 17-40 z 18-55 na cropowych 18Mpix i przy f/5.6 czy f/8 w rogach kadru ten pierwszy jest rowny lub ostrzejszy, w centrum ten drugi
    sumarycznie oczywiscie dochodza kwestie kontratu, AF i ogolnej mechaniki ale ja nadal nie rozumiem czemu tego nie mozna porownac?
    dwie wielkosci niemierzalne czy jak?

15-85 zjada 17-40 na sniadanie. w cropie, bo w FF ten drugi lepszy
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ale miales i uzywales?
    to znaczy co dokladnie jest takiego w literze L, ze nie wolno z nia porownywac?
    15-85 zjada 17-40 na sniadanie. w cropie, bo w FF ten drugi lepszy
    używałem 17-55 podobało mi się, ale częściej używam krótszych lub dłuższych ogniskowych, środek właściwie może dla mnie nie istnieć
    można porównać wszystko ze wszystko ze wszystkim, elki moim skromnym zdaniem dają fajną kolorystykę i kontrast, ale może to temat analogiczny jak z tym audiofilskim kablem - może widzę coś czego nie ma
    o 17-40 na cropie to ja się nie wypowiadałem, moim daniem to porównanie nie ma wielkiego sensu - oczywiście moim zdaniem bo wiele osób kupuje ten obiektyw do cropa więc takie porównania musi czynić, dla mnie to trochę jak porównanie gruszki z jabłkiem i to owoc i to owoc.

może jeszcze sigma 18-35 jak nie przepadam za sigmami, ale recenzje ma świetne
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 16-12-2013 o 22:00
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

A o której elce mowa, bo pogubiłem się?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

używałem 17-55 podobało mi się, ale częściej używam krótszych lub dłuższych ogniskowych, środek właściwie może dla mnie nie istnieć
    no ale jak sie to ma do "przestrzelonej cenowo namiastki" w odniesieniu do 15-85? bo tego nie rozumiem.

namiastka czego dokladnie? 17-55 w zaden sposob nie. mozna co najwyzej porownywac z 24-105 w FF i tutaj bede sie upieral, ze 15-85 jest lepszym szklem do cropa, niz 24-105 do FF-a. mniej dystorsji, mniej winiety, rowniejsza ostrosc, nieco wiekszy zakres... a lzejszy i mniejszy.

można porównać wszystko ze wszystko ze wszystkim, elki moim skromnym zdaniem dają fajną kolorystykę i kontrast,
    mam pewne watpliwosci co do tej kluczowej przewagi L. widze swietnie roznice miedzy L a np 18-55, 55-250 albo 60 makro.
    a bez watpienia w porownaniu z Sigmami czy Tamronami. ale co do 15-85 nie jestem juz tak pewny. nie chce naciagac wynikow,
    bo to porowywanie rowniez innych puszek ale nie widze jakiejs wyraznej roznicy miedzy tym akurat szklem a L-kami.
    zdecydowanie widze ja miedzy matrycami, i to jest inna para kaloszy

o 17-40 na cropie to ja się nie wypowiadałem, moim daniem to porównanie nie ma wielkiego sensu - oczywiście moim zdaniem
    bo wiele osób kupuje ten obiektyw do cropa więc takie porównania musi czynić, dla mnie to trochę jak porównanie gruszki z jabłkiem
    i to owoc i to owoc.
    tez uwazam, ze 17-40 to kiepski substytut standardowego zooma w cropie, przynajmniej jesli chodzi tylko o ostrosc.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Również nie mogę dociec - co z czym porównać - oba szkła to EF-S - 17-55 i 15-85. Dość łatwo porównywalne i jakościwo bliskie.

Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM Lens Image Quality

Mam 15-85 i nie zamienię na nic innego, a przynajmniej nie będzie to prędko i nie nazwałbym tego obiektywu "namiastką".
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 16-12-2013 o 22:25

Hej dzięki za odpowiedzi. Niestety nieco sie podziało w zyciu i przed świetami nie było szans na zakup, ale co sie odwlecze to nie uciecze 15-85 przemawia do mnie. Na co zwrócic uwagę przy zakupie? I jaka cena jest dobra za to szkło?

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Niestety Canon 15-85 to kawał ciężkiego szkła i może się wysuwać jak skierujesz do dołu, ale to nic wielkiego i tak może być - zwłaszcza w nieco starszym egzemplarzu, byle bez przesady (jakoś to trzeba ocenić). Nie wpływa to zbytnio na komfort pracy, przecież i tak trzymasz za pierścień.

Zobacz czy nie jest porysowany, czy miał UV, jak ma to odkręć i popatrz. Sprawdź jak ostrzy na czymś blisko i daleko, czy nie wydobywa się jakiś dźwięk niepokojący z napędu.
    Posłuchaj, czy nie stuka nic w obiektywie, ale delikatnie może - to stabilizacja.

Dobra cena to 1,5k, ale można i tak dać 1,6k, a Będzie Pan zadowolony.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 11-02-2014 o 14:25

Dzięki czyli wysuwanie się to w przypadku tego szkla to "normalka". Dzieki za przypomnienie o stabilizacji - sam jakiś czas temu uzywałem systemu, gdzie stabilizacja była w korpusie więc mógłbym sie zdziwić

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów