Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Idealne studio do obróbki zdjęć

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Idealne studio do obróbki zdjęć

Jasne, przy czym Solux nada się również do oceny barw na wydrukach. Ogólnie jest to najlepsze istniejące źródło światła dziennego, o idealnie ciągłym widmie.

Problemem jest tylko montaż - jest to żarówka 12V na trzonku GU5.3, cholernie się grzeje, piekielnie mocno świeci i wymaga mocnego trafo. Ciężko o gotową oprawkę, ja swoją robiłem z oprawki na 50W halogen 220V (GU10), dodając zewnętrzny zasilacz. Trzeba nią świecić z dystansu, bo daje dość skupiony snop światła i jest zbyt jasna.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 25-12-2013 o 13:40

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Kurde, najgłupsze jest to, że znajduję tylko oprawy sufitowe do takich żarówek.

Uprzedziłeś mnie o tych oprawkach
    Ale mam w domu śrubokręt i piłkę do metalu, to sobie poradzę.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 25-12-2013 o 13:41

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

W praktyce nadaje się właśnie do zawieszania 1-1,5m nad stanowiskiem - w przeciwnym razie daje zbyt wąski snop zbyt mocnego światła.

Trzonek GU10 b. łatwo wymienić na GU5.3 - ma ten sam rozstaw śrubek mocujących. Lutownica, śrubokręt trafo 12V i 5 min. majsterkowania załatwi sprawę.

Są też gotowe rozwiązania Soluxa, ale perwersyjnie drogie.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 25-12-2013 o 13:46

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Dziękuję za, jak zwykle, konkretne i szybkie rady. Pozdrawiam.

--- Kolejny post ---

A tak na koniec dla zaspokojenia ciekawości: czy to, że lampki diodowe nie nadają się do oceny wydruku, wynika z nieciągłości widma?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Tak - nawet jeśli ich barwa światła odpowiada dziennej - dziury i piki w widmie lokalnie przyciemniają/rozjaśniają dane walory barwne, przez co kolorystyka wydruku/odbitki jest zaburzona.

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Na zdjęciu jest mz. kiepawo, bo świetlówy są z tyłu i świecą po monitorach, w dodatku jest ich strasznie dużo i tak czy owak robi się akwarium. Lepiej, by w pomieszczeniu było ogólnie w miarę ciemno, jaśniej na tle wokół monitora i w miejscu do oceny odbitek.
    Jeśli monitor jest na biurku przy ścianie to, czy tu sprawdzi się oświetlenie ściany za monitorem coś w stylu ambilight - np. mała świetlówka za monitorem? W tej chwili mam pokój oświetlony świetlówkami colorproof 2x36W, monitor oprofilowany na 80cmd i ciągle mam wrażenie, że odbitki często wychodzą za ciemne albo za mało kontrastowe. Szczególnie w tonach średnich. Nie wiem, czy dołożyć kolejną oprawę na sufit ze świetlówkami, czy lepiej jedną mała za monitor?
    Miłego dnia
    moja www

Początki nałogu
    Miasto
    022

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Wszystko na biało, podłoga bez znaczenia, oświetlenie świetlówkami liniowymi Philips Graphica Pro lub Osram Lumilux Color Proof. Światła nie za dużo, bo na monitorze nic nie będzie widać - w miarę możliwości umieszczać punkty świetlne za monitorem.
    Chciałbym zamontować sobie takie świetlówki nad biurkiem w obudowie rastrowej. Teraz pytanie - 4 szt czy 2 szt?

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów