Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: AF w 5D Mark III - chaotycznie poruszające się obiekty.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: AF w 5D Mark III - chaotycznie poruszające się obiekty.

Cytat Zamieszczone przez scooter Zobacz posta
    A po co przekadrowywales?
    To jest inspirujące pytanie, warto by taki wątek stworzyć.
    Wady i zalety przekadrowywania, w różnych sytuacjach fotografowania.

Fotografuję głównie "sytuacje, ulice, pejzaże" a więc głownie statyczne, z ręki i ze statywu.

Z ręki prawie zawsze przekadrowywuję, korzystam ze środkowego jednopunktowego (lub rozszerzonego) AF.
    Cel główny to szybkość wykonania i panowanie nad głębią ostrości.
    Mam ustawione Av, dla C1 Av=5,6 a dla C2 Av= 2,8 lub pracuje w trybie P

Na statywie pracuję w LV.

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

Cytat Zamieszczone przez Gargins Zobacz posta
    A byłeś kiedyś na dziecięcym baliku gdzie światła jest tyle co kot napłakał?
    Nawet ostatnio robilem zdjecia gdzie jeszcze mniej swiatla?

Czemu uzywasz tylko case1 uniwersalna, skorzystaj z innych, jesli chcesz trafic w oko to ustaw af punkt precyzyjny i trafisz w srodek oka?

Bywalec

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Jeśli przytrzymasz włączony AF (obojętnie czy spustem migawki czy przyciskiem Af-on), to uważasz, że AF poczeka na Twój "obiekt"? - Nie, AF wyostrzy od razu na to, co znajdzie na swojej drodze, np. na tło oddalone o 5 czy tam 200 metrów od płaszczyzny występowania obiektu. Sama instrukcja obsługi nie wystarczy do poznania tego systemu, trzeba go wziąć do ręki, a wtedy czar pięknych papierowych formułek pryska. Ten AF widzi w kadrze wszystko("śmieci" też), w odróżnieniu od wielu fotografów. Już niejeden się o tym przekonał, czy to przesadzając z czułością śledzenia, czy to szafując AF-Spot'em. Po drugie, sam na pewno wiesz używając Canona, że "wyostrzy natychmiast" może mieć wiele znaczeń, niekoniecznie dosłownych .
    Nie będę analizował całego Twojego posta, powiem tylko, że jest przyrostem formy nad treścią. To co napisałeś, ma się nijak do tego co napisałem ja. I uwierz mi, nie znam tego tylko z instrukcji. Napisałem tylko, że AF ostrzy natychmiast na obiekt w jego obrębie, wiec jest oczywiste, że również na tło.

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Dobrze by było przerzucić ten wątek tutaj: http://www.canon-board.info/canon-ds...ien-afa-88605/. Powyższa dyskusja jest idealną jego kontynuacją i może przywróci go do życia.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Coś już napisał

W najbliższym czasie mam ponownie okazję odwiedzić przedszkolaków podczas balu przebierańców. Tym razem pójdę w kierunku krzyżowych punktów AF. Mam nadzieję, że będzie lepiej Przekonam się o tym niebawem.

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Jeśli dzieci Ci biegały tak jak piszesz wyżej, to trzeba było pstrykać w AI Servo, używając punktowego obszaru AF i używać serii, nie oszczędzać migawki. W dynamicznych sytuacjach nie ma czegoś takiego, jak 100% trafionych zdjęć. Czasem jest w takiej sesji tylko kilka ostrych zdjęć, ale chodzi o to żeby było chociaż jedno światowe .
    Z mnogości ustawień AF najczęściej używam powyżej wymienionego.Mam wtedy najwięcej trafień.Przekonały mnie o tym zawody modeli,ależ one miały przyśpieszenia .

"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

I jak w koncu spisuje sie to all servo w 5 d mark III w reportazach slubnych , tancach itd? Jesli macie jakies patenty piszcie.

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    Dzięki, pisząc patent chodziło mi o najlepsze ustawienie all-servo (które zostało przesadnie rozbudowane) do np tanców na slubie itd.Zapytam więc krótko które jest najpewniejsze przy którym jest najwięcej trafien ? Bardziej od suchych teorii wole opinie uzytkowników do których kieruje to pytanie.
    Ostatnio edytowane przez DAN ; 23-12-2014 o 16:44

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów