Dokładnie tak - brak doświadczenia, a podjąłeś się trudnego zadania.
Nie fotografuję w przedszkolu. Robię za to sporo koncertów - muzycy bywają równie dynamiczni jak dzieci. Mam własne dorosłe i nadal fotografuję czasami małe dzieci brata.
Co do rad - moim zdaniem wybranie mocno aberrującego obiektywu jest pierwszym powodem porażki, ale nie jedynym. Przyjmij od razu do wiadomości, że AF w 5D3 źle znosi aberrujace szerokie szkła. Skoro strzelałeś przy f:2.8, to po co Ci był obiektyw z f:1.4?
Z tego co piszesz, wnioskuję że próbowałeś trybu AI Servo - jeśli tak, to moim zdaniem jest to drugi powód, który trochę przyczynił się do mizernego efektu. Nie piszesz jakich punktów AF używałeś w trybie servo. Coś piszesz o jakiejś "grupie punktów AF" - ostrzałka w 5D3 i w ogóle AF Canona ma to do siebie, że ostrzy na to, co "uzna" za najlepszy punkt zaczepienia, co nie zawsze będzie tożsame z Twoim zamiarem, ponieważ obszar krycia punktów AF jest nieco większy (upraszczając) niż kwadracik/i w wizjerze. Czasem może to mieć zasadnicze znaczenie dla zdjęcia i o tym trzeba wiedzieć i uwzględniać to w trakcie fotografowania. Dodatkowo, jeśli używasz punktu AF rozszerzonego, to wiedz że przy szerokim kącie narażasz się na większy procent nietrafionych zdjęć.
Teraz o tym, jak ja postępuję w przypadku fotografowania ruchliwych muzyków lub dzieci:
1. Tryb AF - One Shot (czasem AI Focus). Punkty AF - tylko krzyżowe. Priorytet ostrości w serii i w one shot.
2. Obszar AF - punktowy lub precyzyjny punktowy ~50/50.
3. Ja zwykle używam "Rear Focusing", ale w takich przypadkach jakieś75% zdjęc wykonuję jak bym miał AF w spuście (trzymajac AF-on i naciskajac spust) i tobie radzę spróbować AF pod spustem (prawdopodobnie już tak masz) dlatego że:
4. Fotografujesz bez przekadrowywania - wyceluj aktywnym punktem AF i strzelaj. Strzelaj seriami, jeśli jest akcja. Kadruj ew. tak, żeby zostawić margines na przycięcie zdjęcia w PP, ale dzięki rozmieszczeniu punktów AF w 5D3 większość można robić z docelowym kadrem, lub z niewielkim przycięciem potem.
Ad. 2 - precyzyjnego pkt. AF w 5D3 (nie mylić ze zwykłym punktowym) generalnie nie polecam do reportażu stałkami Canona 24L i 35L z powodu aberracji występujących w tych skądinąd bardzo dobrych szkłach.
To, co napisałem sprawdza się u mnie zadowalająco, co nie znaczy że przypadku Twoim czy kogoś innego zadziała out of the box. Trzeba ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć, a własna recepta na zwiększenie skuteczności się pojawi. Opisany przeze mnie sposób fotografowania poruszających się ludzi wymaga szkieł z szybkim AF - ja używam w takich sytuacjach zoomów 24-70L II i 70-200 2.8 II i na tych szkłach można polegać w filmach akcji. Ktoś inny może skutecznie używać innych narzędzi i na pewno wielu takich się znajdzie. Ja wrzuciłem swoje trzy grosze.