Bawiłem sie ostatnio malutkim Pentaxem k-m. A także k-200 (ponoć miał być konkurentem dla 40D). Muszę powiedzieć, ze całkiem ciekawe sprzęciki. Fajnie działa stabilizacja, a k-200 ma osobny guzik, którym mozna zmierzyć światło i dopasować nim ekspozycję, jeśli jest niewłaściwa. Bardzo ciekawe są też obiektywy- miałem 50mm/1,8. I można go było ustawiać w 100% manualnie. Nawet przysłonę, można było przestawić z automatycznej na ręczną.
Ergonomia jednak w tych puszkach to jakaś pomyłka... Podobno mój 60D już poleciał w dół w tej kwestii od 50D... Ale w porównaniu z tamtymi i tak jest genialny... Cóż... może przyzwyczajenie...

Osobiście uważam, ze M42 chodzą lepiej z Pentaxami niż z Canonami. Po pierwsze stabilizacja jest w body, a po drugie potwierdzenie ostrości po prostu jest. Nie trzeba kupować specjalnego adaptera. Malo tego! Dostaniemy też oryginalne adaptery robione przez Pentaxa (podobno- tak mi kumpel, zapaleniec tego systemu mówił) i nawet ten, który miałem miał dużymi literami wyryte, ze Pentax i, ze Japan. Ale założyć to i zdjąć to jakieś nieporozumienie... Trzeba się bawić jakimiś kluczykami, ściągać najpierw obiektyw, potem tam grzebać...

Przez moment nawet myślałem o zmianie systemu na Pentaxa, ale... 1. ergonomia puszki mnie razi (a nowsze modele są takie same), 2. chore ceny... I nie mam tu na myśli, tego, że drogo itp. tylko, ze niewspółmierne do tego co dostaję. I tak np. najwyższa ich puszka kosztuje w tej chwili $1200 (nie wiem, czy już w Polsce jest), czyli nie całe 4K. Naszpikowana bajerami, wodoszczelna, cud malina- cena nowego 7D (nie ważne, który lepszy). Niby rewelacja, ale jak przejdziemy do obiektywów... Jeśli mam stabilizację w puszce to za co płacę taką samą cenę, za podobnej klasy optycznie obiektyw bez stabilizacji jak obiektyw ze stabilizacją? Przykład: 300/4 L IS i 300/4 Pentaxa. Na moje 300/4 Pentaxa powinien kosztować tyle co 300L bez IS... Poza tym zamienników nie ma- tzn jest mniej, bo jeśli jest jakiś Tamron z VC, to już nie robią na Pentaxy bo i po co? Kto to kupi? A np. T70-300 Macro nie jest taki fajny optycznie jak T70-300 VC... Taki słodko- kwaśny ten system :/