Ok... tamtej aukcji nie wygrałem, z racji świąt i wydatków z nimi związanych temat ucichł... Teraz postanowiłem do tematu wrócić.

Właśnie kupiłem obiektyw manualny 28mm/2,8. Firmy Tokura- strasznie mało ich jest, mało jest opinii, ale znalazłem kilka faktycznych użytkowników i mówili, ze ostro, kolory z grubsza ok- trochę zieleni. Mało ich jest bo ponoć Tokura jako marka spod szyldu Rokinona, ale produkowana w Korei, splajtowała 1981 roku. Tak wyczytałem, jak było, nie wiem.

Na alledrogo facet ma ich kilka (tzn tej firmy), wystawia po 49z wywoławczą i z tego co widzę to już jego trzecie podejście do sprzedaży. Stan- wygląda jak nowy, nawet ma pudełeczko. Mankamentem jest mocowanie do Konica AR, które ciężko adaptować na Canona, aczkolwiek Amazon prowadzi po 17$- w czerwcu może sie skuszę. A jeśli nie, to i tak mam go montować odwrotnie. Szybka wymiana maili, zalicytowałem, aukcja zakończona i czekam- do czwartku powinienem mieć Czyli 28mm jest, odwrotne mocowanie też zamówiłem.

Postanowiłem nie bawić się jednak w mieszek, ale zainwestować w pierścienie do Canona. Bez AF- 3 dychy za komplet. Mam już dwa- 21 i 13 mm. Jak trzeba będzie to dokupię taki komplet. I zobaczymy co z tego będzie

Ktos coś słyszał o tej firmie?