Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Redukcja z Canon EF do M 42 (nie odwrotnie!). Ew. pomoc w zamontowaniu makro...

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: Redukcja z Canon EF do M 42 (nie odwrotnie!). Ew. pomoc w zamontowaniu makro...

28mm 2.8 dawaj na odwrotkę

Domyślnie Odp: Redukcja z Canon EF do M 42 (nie odwrotnie!). Ew. pomoc w zamontowaniu makro...

Tak właśnie chcę... Zobaczymy po ile to pójdzie Dałem maxa na 6 dyszek, a póki co jest dycha...

Ok... tamtej aukcji nie wygrałem, z racji świąt i wydatków z nimi związanych temat ucichł... Teraz postanowiłem do tematu wrócić.

Właśnie kupiłem obiektyw manualny 28mm/2,8. Firmy Tokura- strasznie mało ich jest, mało jest opinii, ale znalazłem kilka faktycznych użytkowników i mówili, ze ostro, kolory z grubsza ok- trochę zieleni. Mało ich jest bo ponoć Tokura jako marka spod szyldu Rokinona, ale produkowana w Korei, splajtowała 1981 roku. Tak wyczytałem, jak było, nie wiem.

Na alledrogo facet ma ich kilka (tzn tej firmy), wystawia po 49z wywoławczą i z tego co widzę to już jego trzecie podejście do sprzedaży. Stan- wygląda jak nowy, nawet ma pudełeczko. Mankamentem jest mocowanie do Konica AR, które ciężko adaptować na Canona, aczkolwiek Amazon prowadzi po 17$- w czerwcu może sie skuszę. A jeśli nie, to i tak mam go montować odwrotnie. Szybka wymiana maili, zalicytowałem, aukcja zakończona i czekam- do czwartku powinienem mieć Czyli 28mm jest, odwrotne mocowanie też zamówiłem.

Postanowiłem nie bawić się jednak w mieszek, ale zainwestować w pierścienie do Canona. Bez AF- 3 dychy za komplet. Mam już dwa- 21 i 13 mm. Jak trzeba będzie to dokupię taki komplet. I zobaczymy co z tego będzie

Ktos coś słyszał o tej firmie?

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez Peter87 Zobacz posta
    Mankamentem jest mocowanie do Konica AR, które ciężko adaptować na Canona, aczkolwiek Amazon prowadzi po 17$- w czerwcu może sie skuszę.
    Daj sobie spokój z normalnym mocowaniem tego obiektywu, Konica A/R to przejściówka z dodatkową soczewką
    Fotodiox Pro Lens Mount Adapter, for Konica AR lens to Canon EOS Camera, Lens Mount Adapter
    nie dość, że drogo to jeszcze efekt takiego połączenia pewnie będzie po niżej poziomu kita

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    ps2. kupiłem z mocowaniem do C/Y i się zastanawiam jak zablokuje bolec, żeby sterować przysłoną. Bouli ogarniasz temat? spotkałeś się z C/Y i blokowaniem bolca ? :d
    wolna amerykanka przy odwróconym masz dostęp do bolca, ja w Konica zakładam gumeczki, czasami naklejam taśmę izolacyjną C\Y mam tylko jedno szkło i mocuję je przez adapter w normalnej pozycji.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

ja sobie wygrałem yashice 28mm 2.8 ML też na odwrotkę =) do tego pierścienie m42 i będzie MIAZGA !
    ps. czemu kupujesz pierscienie do canona a nie m42?
    ps2. kupiłem z mocowaniem do C/Y i się zastanawiam jak zablokuje bolec, żeby sterować przysłoną. Bouli ogarniasz temat? spotkałeś się z C/Y i blokowaniem bolca ? :d
    Ostatnio edytowane przez salas ; 13-01-2014 o 21:56

Ja pier... teraz nagle na allegro pojawił się pierścień do mocowania odwrotnego na M42... Wcześniej tego nie było i w ogóle czegos takiego nie moglem znaleźć- stąd w ogóle ten wątek. Właśnie to kupiłem (została jedna sztuka na 52mm i 2 na 49mm) i przy dobrych wiatrach sprzedawca, od którego kupilem adapter na Canona (dlatego pierścienie Canona) da mi zamienić na cos innego (np. potrzebuje dyfuzor jakiś).

Teraz to już mam wszystko... Bo mam zestaw pierścieni na M42- stary jakiś, ale caly. I do tego jeszcze te dwa od Canona. Ehhh... Czemu wujek google nie współpracował i pokazywał, że takiego adaptera nie ma, albo jest bardzo drogi w USA? Wrrr....

Miasto
    KIELCE

no jest jeden sprzedawca na allegro, który ma te mocowania odwrotne do m42 miał też 58mm - m42 ale teraz widzę, że wystawił 49 i 52mm moja yashica ma chyba 52mm jak przyjdzie to zamawiam
    Dawno kupiłeś? W ciągu tych 10dni zawsze możesz zwrócić

Napisałem odpowiednio wcześnie i mi zamienią na dyfuzor softbox, który mi sie też przyda- wiekszość zestawów do makro, które znalazłem ma lampę z takim dyfuzorem na ramieniu przyłożoną do obiektywu

Chyba faktycznie odpuszczę sobie adaptowanie...

Miasto
    KIELCE

kupiłeś już adapter odwrotnego mocowania i to Ci wystarczy do tego 28mm co masz

Przyszedł sprzęt! Wieczorem jakieś pierwsze fotki wrzucę Jeszcze tylko dyfuzor się spóźnia... ale mam plastikowy

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów